Nalewka brzoskwiniowa - brzoskwiniówka Nalewka z brzoskwiń powstała na skutek całego wiaderka brzoskwiń, na które nie miałam weny kulinarno-twórczej, więc najprościej było załadować brzoskwinie do słoja, zalać wodą procentową i czekać na efekty:) A gwarantuję, że efekty będą bardzo smaczne, bardzo procentowe i bardzo babskie. Słodka, słoneczna nalewka z brzoskwiń, idealna przy babskich pogaduchach w chłodne, jesienno-zimowe wieczory... Składniki(...)ściereczką (gazą) i pozostawić na noc, by puściły sok. Następnego dnia wrzucić pestki, goździki, wlać alkohol, zamknąć szczelnie i odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, przelać do butelek i odstawić na co najmniej 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce. Brzoskwinie po odlaniu nalewki można zużyć do ciasta. Smacznego
na moim stole...Nalewka wiśniowa vel wiśniówka Moja jedyna wiśnia w ogrodzie, z roku na rok coraz większa, coraz więcej daje owoców, a ja z roku na rok, coraz więcej mam pomysłów, co by tu wymyślić....i wychodzi na to, że ciągle mi owoców brakuje do tych pomysłów :) Dzisiaj propozycja nalewki wiśniowej, mocnej, słodkiej, przepysznej. Dopiero co ją nastawiłam, ale zdjęcia przedstawiam(...)już gotowej, zeszłorocznej butelki, która nie wiem jakim cudem uchowała się:) Po zlaniu nalewki pozostaną Wam owoce, mocno alkoholowe, nie wyrzucajcie ich, można zalać je wódką, lub po prostu nalewką, owoce będą jak znalazł do różnorakich deserów, ciast. Trzeba tylko uważać, są iście spirytusowe:) Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru kilkanaście pestek 500 ml spirytusu 500 ml wódki
na moim stole...Nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka Dzisiejsze zakupy na targu dużej ilości czarnej porzeczki zaowocowały mnogością pomysłów. Jednym z nich jest smorodina inaczej zwana również smorodinówką, czyli nalewka z czarnej porzeczki. Nazwa pochodzi z wschodnich kresów, gdzie porzeczka ta była nazywana smorodiną. Nalewka ma wyrazisty smak, z mocnym aromatem czarnej porzeczki, nie dosyć że jest pyszna, to ma jeszcze właściwości zdrowotne(...)poprawia trawienie i korzystnie wpływa na wszelakie bóle gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Nalewka na fotkach ma 2 lata:) jest przepyszna. Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 kg cukru 0,5 l wódki (jeśli wolicie mocniejszy trunek można dolać trochę spirytusu) Opcjonalnie można dodać laskę wanilii, kilka goździków, szczyptę cynamonu, wszystko razem bądź co kto lubi
na moim stole...RATAFIA - to nic innego jak wieloowocowa nalewka pochodzenia francuskiego robiona przez cały sezon letni w owoców dojrzewających w danym momencie. Generalnie nie ma jednego, żelaznego przepisu na ten pyszny napój ... potrzebujemy owoce (im więcej tym efekt smaczniejszy), cukier i alkohol. Wymaga ona od nas przede wszystkim jednego - cierpliwości :) Bo gotowa do spożycia jest praktycznie ... po kilku miesiącach(...)nastawienia. Przeglądając internet natchniemy się na wielką różnorodność przepisów dotyczących nalewki. Podstawowa zasada jest taka, że do słoja wrzucamy kolejno sezonowo dojrzewające owoce: truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest, morele, gruszki, śliwki, jabłka, jarzębinę, owoce cytrusowe, a niektórzy dorzucają nawet nawet posiekane orzechy czy migdały. Musimy pamiętać, aby owoce posiadające pestki wydrylować, a duże owoce podzielić na mniejsze
Walijskie Pichcenietamtym roku robiłam likier truskawkowy na brandy i bardzo odpowiadał mi smak, a kolor trunku był obłędny. Teraz postanowiłam zrobić mocniejszy trunek w postaci nalewki. Miałam sporą ilość truskawek, alkohol, dołożyłam kardamon oraz wanilię i wyszła cudowna nalewka truskawkowa. Kardamon nadał jej intrygujący i korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę cytrusów i pieprzu. Ilość składników, a szczególnie cukru można(...)nadzieję, że po kilku miesiącach będzie smakować jeszcze lepiej oraz doskonale rozgrzeje w zimne i pochmurne dni. Taki trunek doskonale sprawdzi się też jako wyjątkowy prezent. Polecam serdecznie! NALEWKA TRUSKAWKOWA Z KARDAMONEM I WANILIĄ. Składniki na około 1,5 l: 1200 g dojrzałych truskawek 500 g cukru 500 ml spirytusu 96% 1 szklanka przegotowanej wody lub źródlanej 2 - 3 ziarna
Zakątek rozkoszy kulinarnychPierwszy raz skusiłam się na nalewkę truskawkową i nie żałuję, bo ma cudowny aromat i piękny kolor. Przepis podpatrzony na blogu "z cukrem pudrem" ...dzięki Ewka:) Składniki; 1,5 kg truskawek 300 ml spirytusu 0,5 litra czystej(...)owoców wlewamy spirytus i wódkę, lekko mieszamy całość i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Potem owoce wyławiamy i odciekamy na sicie, odciek wlewamy z powrotem do nalewki . Samą nalewkę filtrujemy dokładnie przez bibułkę filtracyjną, możemy użyć papierowych filtrów do kawy . 200 ml wody zagotowujemy z pozostałym cukrem, syrop schładzamy do temperatury pokojowej, dodajemy kwasek cytrynowy
Anioły w kuchniDziś coś rozgrzewającego i bardzo pysznego. Idealna na zimne, jesienne wieczory :) Nalewka z aronii Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier. Ponownie zagotować, a potem odstawić do ostudzenia. Ostudzony sok wymieszać z alkoholem - można sok z wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba nalewka, ja zrobiłam mocniejszą - 700 ml soku i 300 ml spirytusu. Przelać do butelek i zamknąć. Gotowa będzie po miesiącu. źródło 1 kg aronii litr wody 750 g cukru
Smaki Nataliisobie żebym zrobił jej alkoholowego tymbarka. Ot, kaprys taki miała. Z początku pomyślałem, że nieco od rzeczy gada, ale po chwili namysłu stwierdziłem, że właściwie pomysł wyborny. Będzie kolejna nalewka do naszej kolekcji. Wziąłem więc kartkę i długopis, pomyślałem nad proporcjami i wymyśliłem nalewkę. Do tego, skoro miał być Tymbark, zapożyczyłem sobie i nieco przerobiłem etykietę od prawdziwego Tymbarka :) Madzi(...)bardzo podobała, a Wy co o niej myślicie? Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,2 kg jabłek garść mięty (taka cała doniczka jakie są do kupienia w marketach) 450 g cukru laska cynamonu (7-8 cm) 1,3 litra spirytusu
Marder&Marder ManufactureNalewka z czerwonej porzeczki. Lekko cierpka, orzeźwiająca. Doskonała. Zdecydowanie każdy powinien mieć ją w swoim barku. Cierpkość porzeczki przebija się mimo sporej ilości cukru więc powinna ona smakować każdemu. I tym co wolą słodkie napitki, i tym co raczej wolą bardziej wytrawne. Przyda się więc do kolekcji. Tak, właśnie chyba tylko do kolekcji, bo już tyle tych nalewek mamy(...)naszych wnuków jeszcze by tego starczyło :) A my wciąż robimy kolejne... :) Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg czerwonych porzeczek 500 ml spirytusu 95% 200 ml wody 500 g cukru Owoce zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy,wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 6 tygodni w nasłonecznionym
Marder&Marder ManufactureBardzo lubimy sezonowe warzywa i owoce. Zawsze jak jest na daną rzecz sezon, to staramy się tego nie przegapić. Postanowiliśmy więc zrobić nalewkę podwójnie sezonową. Na szczęście truskawki i rabarbar pojawiają się mniej więcej w tym samym czasie, a razem smakują doskonale. Słodycz truskawek idealnie się dopełnia z kwasowością rabarbaru. Pomyśleliśmy więc, że w formie nalewki tez powinno się prezentować(...)zimy będziecie mogli cieszyć się rozgrzewającym smakiem truskawek. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 850 g truskawek 650 g rabarbaru 0,5 litra spirytusu 95% 300 g cukru 750 ml wody Rabarbar bez obierania kroimy na mniejsze kawałki (3-5 cm) i razem
Marder&Marder Manufacturekubkiem kawy w ręku i cieszyć się rześkim powietrzem i zapachem świeżo skoszonej trawy, więc tym bardziej widzę mój ogród na blogu :-) A dziś zapraszam po przepis na nalewkę truskawkową. Co roku staram się zrobić jakiś wyjątkowy trunek, który trzymam na specjalne okazje. Bo ja jestem z tych, co nie piją wcale alkoholu lub bardzo mało. Ale jeżeli mam się(...)skusić na odrobinkę, to musi być to naprawdę coś wyjątkowego. Taka jest właśnie ta nalewka. Intensywnie truskawkowa, wręcz pachnąca, słodka... i dość mocna. Najlepsza kiedy postoi kilka miesięcy, ale wtedy dosłownie zwala z nóg. Nie czuć w niej alkoholu prawie wcale a w ostatecznym rozrachunku ma go naprawdę bardzo dużo - porównywalnie do państwowej wódki. Taką nalewkę robię w słoiku
Poezja Smaków - blog kulinarnyaromatyczna nalewka o pięknym jasnozłotym kolorze przygotowana na przełomie maja i czerwca świetnie sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych chłodów. Ma właściwości lecznicze w stanach przeziębienia oraz łagodzące ból gardła. Doskonale rozgrzewa. Także zróbcie ją koniecznie, na pewno się przyda. Składniki: 24 koszyczki kwiatów bzu (kwiatki zbieramy z dala od ruchliwych ulic) 1 kg cukru 1 litr wody 1 cytryna(...)następnie odcedzamy. Na 1/2 litra płynu kwiatowego dajemy szklankę spirytusu i mieszamy. Zlewamy do butelek na kilka dni, a potem ponownie zlewamy jeszcze raz by pozbyć się osadu. Nalewkę odstawiamy na co najmniej 3 miesiące. Leczniczo pijemy małymi łyczkami 1-2 kieliszki dziennie. Zapobiegawczo w sezonie przeziębień 1 kieliszek dziennie
Cynamonowe szczęścieKolejna jabłkowa nalewka na naszym blogu. Testujemy wszelakie jabłkowe połączenia, z czym się da. Tym razem z domieszką przypraw korzennych. Takie przyprawy idealnie pasują do jabłek. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 1 litr spirytusu 60% 1 laska cynamonu 1 gwiazdka(...)żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego
Marder&Marder ManufactureKolejny nasz pomysł na przetworzenie jabłek, których mieliśmy akurat o wiele za dużo. Ta nalewka dołączy do kilku innych jabłkowych wariacji na naszym blogu. Warto się nią zainteresować. Jabłka są przyjemnie złamane pomarańczą, a drobna ilość przypraw korzennych dopełnia smaku. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć(...)nalewkach. 1 kg jabłek 0,5 kg pomarańczy 4 łyżki suszonej trawy cytrynowej 1 litr spirytusu 60% 0,3 kg cukru 0,3 litra wody 1 laska cynamonu 5 goździków Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać). Jabłka kroimy na kawałki, pomarańcze (umyte i wyszorowane) bez obierania kroimy na plasterki i wkładamy do słoja razem
Marder&Marder Manufacturezdrowie, a nie w biodra, a na stole będzie się prezentować równie dobrze jak babciny pasztet ;) Nasz super pasztet połączyliśmy z efektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem. Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych(...)angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli pieprz Galaretka 250 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego 4 płatki (lub 4 łyżeczki) żelatyny w kolorze czerwonym 100 ml domowej nalewki berberysowej (Porto lub wody), 2 łyżki suszonych owoców berberysu i/lub czerwonego pieprzu Przygotowanie W dużym rondlu zeszklij c ebulę na 3 łyżkach oleju kokosowego, d odaj marchewkę, seler, pietruszkę
SzczyptaSmaQ