podkręca mi apetytu, jak klimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki, z których oskubał mnie mój luby. Co prawda, nie jest to duże miejsce. Nawet sąsiadując z nieznajomymi ramię
Pink Envelopebazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić
Weekendy w domu i ogrodziepyszne - smakują jak lody Magnum. Kosztowały 16.50 zł za 4 sztuki. W Warszawie są dostępne także w Evergreen na sztuki :) Teraz mój absolutny hit tego miesiąca, czyli najprostsze naleśniki wegańskie, które wychodzą za każdym razem! W czerwcu jadłam je non-stop, zmieniając jedynie nadzienie. Robi się je tylko z mąki i wody z dodatkiem odrobiny soli
wegujemyjogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizagotowania do umytych słoiczków nakładać dżem, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystygnięcia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - dżem nie jest za gęsty, smakuje nam do tostów, naleśników, bułki z masłem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNazwa angielska „ spring rolls ” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Występują w bardzo wielu odmianach w zależności
mojewypiekiinietylkomojej twarzy ogromny uśmiech. I to osypujący się okruchami, bo pożerałam ogromne ilości... chciałam napisać ciasta, ale tak właściwie wszystkiego. Znana jest historia, o tym jak zjadłam 21 naleśników smażonych przez babcię. Rozmiar XXL, większość z białym serem na słodko. Dwadzieścia jeden. Zaznaczam, że nadwagi nie miałam- kalorie przerabiałam najprawdopodobniej bezpośrednio na wypowiadane słowa. Ale wróćmy do ciast mojej
les mirabellesCIASTO (2 min) Do głębokiej miski wrzucamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i nieco wody (ok. 1/5 szklanki). Mieszamy do uzyskania konsystencji podobnej do ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczyn podwoił swoją objętość. 4. CIASTO (5 min + 1,5h) Do zaczynu dodajemy makę, sól, olej i pozostałą letnią
Nerds Kitchenjest zbyt gęsty, ale bez obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta. SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki
cool and mintyDomowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu
cool and mintyPyszne, soczyste jabłka podsmażane w karmelizowanym cukrze. Mogą być świetnym nadzieniem do naleśników lub dodatkiem do placków, ciast i deserów. Pyszne na ciepło, prosto z rondla, podane w wysokim pucharku z gałką lodów waniliowych. Przygotowane w ten sposób są delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Najlepiej wybierać twarde, jędrne jabłka typu antonówka lub szara reneta. Pamiętajmy
cool and mintypotraw typu STIR-FRY lub posypek do zup. Najprościej serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej 2 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła (ok. 20 g) szczypta soli WYKONANIE Piekarnik
cool and mintyzawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Przed samym podaniem pokroić i ułożyć na talerzach. Jeśli nie możecie lub nie chcecie przygotowywać domowych tortilli polecam zastąpić je wytrawnymi naleśnikami np. z tego przepisu . SKŁADNIKI / 4 porcje 4 pszenne tortille np. z tego przepisu 200 g wędzonego łososia w plastrach/ pokrojonego na małe kawałki 200 g puszystego serka
cool and mintyKurki – nic dodać, nic ująć Składniki: naleśniki 1 szklanka wody mąka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz 200 g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka … Czytaj dalej Krokiety kurkowe
czarrna od kuchniPorzeczki , tak jak i większość owoców, szczególnie tych kwaśnych, ma bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Ja uwielbiam je jako dodatek do naleśników (dżem), ale również jako konfitura do mięs. Składniki: 1 kg jabłek 1 kg czerwonej porzeczki Cukier żelfix na 2 kg owoców 1 aromat cytrynowy 100 gram skórki cytrynowej kandyzowanej Wykonanie: Porzeczki i jabłka opłukać, obrać, rozgnieść
Tradycyjna Kuchnia