naleśniki - 14154 przepisów (strona:527/944)

Frużelina jagodowa, czyli jagody w żelu 134

Pierwszy raz robiłam frużelinę z jagód i nie ostatni! Pyszna, łatwa i idealna do naleśników, gofrów, bułeczek drożdżowych... i do kajzerki :) można też użyć jako nadzienia do bułeczek, pampuchów, pyzów, pierogów... Milion możliwości :) Na zdjęciu pokazałam jak wygląda po zastygnięciu - niczym galaretka! Ale nieeee, nie zastyga tak, że można ją kroić, a smarować jak powidła :) Składniki: 2 litry jagód

Kolorowy Przepisownik
Wiśniowa zupa 145

wiśni. Odstawić na kilka godzin. Ja odstawiam na noc. Następnie całość przetrzeć przez sito. Dodać cukier, wlać wino i wodę, zagotować. Odstawić do ostudzenia. Na zdjęciu z czekoladowymi naleśnikami i z podprażonym na patelni preparowanym ryżem. Można nie dodawać wina, wówczas można dodać śmietanę. *cukru dałam mniej niż w oryginalnym przepisie garniec – 4 litry kwarta – 1,125 litra funt

królestwo garów
Lody jagodowe 162

mówię dzieciom, że dzisiaj makaron z jagodami, buchty z jagodami, naleśniki z jagodami to piszczą, że dwie ulice dalej je słychać. Za pierogi coś się zabrać nie mogę, ale za to zabrałam się za lody jagodowe. Na szybko, z trzech składników. Wyszły pyszne i mocno mocno fioletowe. Powiedziałam dzieciom, że jeżeli chcą je zjeść to mają się rozebrać

bistro mama
Lemon Curd 420

żółtko. Lemon curd to angielskie masło cytrynowe. Pyszna masa o konsystencji budyniowego kremu i intensywnie cytrynowym aromacie. Idealnie sprawdza się jako nadzienie do babeczek, dodatek do tortów, naleśników, pralinek i przeróżnych deserów. Można go przechowywać w lodówce do 7 dni. Muszę Wam się przyznać, że mocno broniłam się przed tym przepisem, bo jakoś nie lubię ulegać ogólnie panującym trendom

Świat Domowej Kuchni
Frużelina wiśniowa 311

dziś pamiętam jej smak. Postanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można ją długo przechowywać. 1 kg. wiśni (bez pestek) 0,5 kg cukru 2 łyżki mąki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wiśnie W Żelu - Czyli Frużelina Wiśniowa Bez Żelatyny 288

Bardzo smaczny dodatek do naleśników czy też placuszków :) Składniki na około 5-6 słoiczków o poj. 220 ml 0,5 kg Wiśni 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml wody 3 łyżki wiśniówki/likieru wiśniowego (niekonieczne) 1. Słoiki myjemy i wyparzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy. 2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz likier wiśniowy

Gotowanie...to proste !
Pyszne pancakes na mleku kokosowym ze smażonym bananem polane czekoladą i oprószone wiórkami kokosowymi 167

się zarumienią. Banany przekroić na pół i później wzdłuż. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu aż się zarumienią i będą miękkie. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Banany położyć na naleśniki, polać czekoladą i oprószyć wiórkami kokosowymi. Smacznego

Wołowina od rekina
Smażone jabłka 189

dorodne jabłka papierówki, dodam nie pryskane żadną chemią, o czym świadczy robaczek prawie w każdym owocu, nadają się znakomicie na najprostsze na świecie przetwory. To jest smak mojego dzieciństwa. Naleśniki  czy racuchy przełożone tymi jabłkami są przepyszne. Znakomicie sprawdzają się w rożnego rodzaju ciastach. A więc do dzieła, smażymy! Nie mam ścisłej receptury, po prostu: Umyte jabłka obieramy

Kulinarne przemyslenia
Czereśnie smażone na maśle z pieprzem 167

jejuniu jakie to pyszne, spróbujcie koniecznie. Takie czereśnie można zajadać same ale także użyć do naleśników, pierogów, knedli i deserów. Polecam serdecznie bo smak jest obłędny. Czereśnie smażone na maśle z pieprzem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Masło klarowane 180

słoiczka, uważając, bo na dole zostały białe zanieczyszczenia, których nie przelewamy. Gdy zupełnie ostygnie, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Idealnie nadaje się do smażenia wszelakich placków, naleśników, omletów, jajecznicy, mięsa, jak i do pieczenia. Ma taki orzechowy smak. Pamiętajmy, że mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to nadal tłuszcz, który ma 883 kalorii w 100 gramach, więc zalecana porcja

Wołowina od rekina
Dżem malinowy 164

Jeśli lubicie słodycz malin, to koniecznie zamknijcie je na zimę w słoiczku, np w postaci dżemu. Do naleśników lub innych deserów będzie jak znalazł ;) Składniki: 2kg dorodnych malin 1kg cukru 3 opakowania żelfixu 1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Maliny dokładnie przebieramy, usuwamy nieczystości, zagniatamy. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Frużelina wiśniowa 137

żelu. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a radość z otworzenia takiego pachnącego latem słoiczka w środku zimy... bezcenna ! Możemy ją wykorzystać do posmarowania naleśników, gofrów i różnego rodzaju smażonych  placuszków, a także jako dodatek do budyniu czy kaszy manny. Mówię Wam - palce lizać ! Frużelina wiśniowa Czas przygotowania: 2,5 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze! 187

owocu. Tak aby móc po prostu wrócić smakiem w zimowe wieczory do tych pyszności. Dżemy wykorzystuje nie tylko na kanapki, w ten sposób to chyba najmniej, najczęściej do gofrów, naleśników, ciast. Czy też konfitury do herbaty. Więcej moich przepisów na różnego typu weki znajdziecie w tej zakładce-  SPIŻARNIA  i  DŻEM Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania konfitury

SMYKWKUCHNI
Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki 178

góry dnem po zakręceniu, ale nie jest to konieczne). Domowe, takie prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki do cudowny dodatek do chrupiącego pieczywa, do ciast, do mięs, do serów, gofrów, naleśników, deserów… czy trzeba wymieniać dalej? :) Post Prawdziwe konfitury z czarnej porzeczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni