naleśniki - 14236 przepisów (strona:524/950)

Bieszczadzkie smaki - część II 182

dżem jagodowy, tylko bardzo smaczne pachnące jagody), przyozdobiony obficie bitą śmietaną (taką prawdziwą tłustą i gęstą) i posypany cukrem pudrem. Obsypany wieloma nagrodami, certyfikowany jako bieszczadzki produkt lokalny NALEŚNIK GIGANT. Powstał 23 lata temu w Bacówce pod Małą Rawską, jak twierdzi jego twórca z potrzeby chwili i dostępnych produktów mąki, mleka i jajek, oraz jagód z obficie porastającą polanę przy(...)schronisku krzaków. Tak naprawdę z naleśnikiem ma niewiele wspólnego. Jest naprawdę duży, gruby i jest to raczej "racuch”. Jest bardzo słodki, kaloryczny i bardzo sycący. Można zamówić pół porcji albo nastawić się na długą konsumpcję. My wspólnie daliśmy mu radę popijając domową lemoniadą. Wizytę w Chacie wędrowca uważamy za bardzo udaną. Nie udało się tylko wynegocjować hamaków na poobiednią drzemkę

królestwo garów
Lemon curd-cytrynowy krem 153

Idealny dla miłośników cytryny. Pasuje do biszkoptu, naleśników, herbatników, ale najczęściej znika po zrobieniu w kilka chwil. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Smaki Natalii
Frużelina wiśniowa 176

Frużelina wiśniowa to najsmaczniejszy dodatek do naleśników, gofrów, placków, ciasta.     Składniki: (10 słoiczków) 3 kg wydrylowanych wiśni  1 kg cukru sok z jednej cytryny 6 łyżek mąki ziemniaczanej Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka. W związku z tym, że wiśnie podczas drylowania puszczają dużo soku  - wlewamy go również do garnka,  pozostawiając dwie szklanki soku. Wsypujemy

Pyszności Słodkości
Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną 178

fanów domowych przetworów i słodyczy. Połączenie będzie idealne: truskawki i czekolada, czyli coś, co lubi prawie każdy. Jeżeli jesteście zwolennikiem dżemów to jest to pozycja obowiązkowa. Na kanapki, do naleśników, omletów na słodko, czy po prostu jako dodatek do wszelakich deserów, ciast, ciasteczek. Czyli albo samodzielny dżem, albo baza do dalszej obróbki. Jednym słowem: warto mieć pod ręką

Marder&Marder Manufacture
Frużelina czereśniowa 148

Frużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie owoce w żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie

Di gotuje
Galaretka z kwiatów lipy 219

Zbieramy kwiaty najlepiej po słonecznym poranku, jak słońce wysuszy listki z rosy, wtedy ma najwięcej właściwości leczniczych. Galaretka znakomicie nadaje się jako deser samodzielny ale także jako dodatek do naleśników, ciast czy deserów, spróbujcie koniecznie. Galaretka z kwiatów lipy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne 250

lipcowej KUCHNI znajdziecie naleśnikowy dział. Ja w nim podpatrzyłam przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Zainspirowały mnie do zrobienia placuszków.  Placuszki, które usmażyłam są ciekawe w smaku, lekkie, warto podać je ze smakowitymi dodatkami. U mnie był to serek waniliowy, ciasteczkowe okruszki i owoce. Placuszki ryżowe z porzeczkami, bezglutenowe, bezmleczne 150 g mąki ryżowej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jaglano-serowe placuszki z truskawkami i dżemem truskawkowo-rabarbarowym 248

Obiecałam Wam dwie propozycje wykorzystania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego , który dodałam w piątek. Były już szpinakowe naleśniki , teraz pora na zdrowe placuszki z kaszy jaglanej i naturalnego serka homogenizowanego. Nawiasem mówiąc. powstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny. Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Zdrowo ucierane z jagodami! 177

Mąka jaglana. Używacie? Ja na początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych

SMYKWKUCHNI
Zbiór przepisów z jagodami 263

Rabarbarowo-tuskawkowe    Muffinki z kremem    Babeczki na maślance      Crumble z owocami    Ciasto "Leśne smaki"    Naleśniki z serem i owocami      Shake czekoladowo-jagodowy   Nalewka z jagód    Konfitura z jagodami

Z miłości do słodkości
Zielone szpinakowe naleśniki jaglane z truskawkami 320

Wiadomo, że dżem pasuje do naleśników. Domowy dżem truskawkowy lub truskawkowo-rabarbarowy tym bardziej. Ostatnio często używam szpinaku w kuchni, aż mi mąż już kręcił nosem, ale bardzo mu to połączenie smakowało. Czytaj całość

Anioszek w kuchni
Młoda kapusta kiszona 183

Bardzo lubię młodą kapustę kiszoną z marchewką i koprem, zupełnie inaczej smakuje niż kapusta kiszona jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy

Bajeczna Kuchnia
5 powodów, dla których kocham to miasto! 183

podkręca mi apetytu, jak klimatyczne miejsca pachnące bekonem i jajkami. Trafiliśmy na bistro, gdzie śniadanie było wykwintne. Milk Bar&Bistro – ta popularna restauracja skusiła Nas amerykańskimi naleśnikami z bekonem, jajkami po benedyktyńsku z sosem holenderskim, oraz pieczonymi ziemniaki, z których oskubał mnie mój luby. Co prawda, nie jest to duże miejsce. Nawet sąsiadując z nieznajomymi ramię

Pink Envelope
Powidła z moreli i "Ognisty bóg" 219

bazarze nareszcie można kupić morele w przystępnej cenie :) Bardzo lubię te owoce zarówno na surowo, jak i przetworzone. Dlatego postanowiłam "schować" trochę na zimę do naleśników, ciast i kanapek z serem. Składniki (na 7 słoików o pojemności 240 ml): 1,5 kg moreli (masa przed wypestkowaniem) 400 g cukru Morele dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Połówki owoców wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Ulubieńcy czerwca 193

pyszne - smakują jak lody Magnum. Kosztowały 16.50 zł za 4 sztuki. W Warszawie są dostępne także w Evergreen na sztuki :)  Teraz mój absolutny hit tego miesiąca, czyli najprostsze naleśniki wegańskie,  które wychodzą za każdym razem!  W czerwcu jadłam je non-stop, zmieniając jedynie nadzienie. Robi się je tylko z mąki i wody z dodatkiem odrobiny soli

wegujemy