dobra!) No tak ale może-wspólne największe wspólne śniadanie w historii blogosfery? A jak wspólne bloggerskie to i prezenty ! Naleśniki maślane wg. Gordona Ramsaya Składniki na naleśniki: 300 ml mleka 125 g mąki 2 jajka szczypta soli 30 g topionego masła Sposób przygotowania: Rozpuścić masło w garnuszku. a)mikserem Wrzucić wszystko do miski (pamiętając by jajka(...)biedno) i cukier 4.gotuj do zagotowania! I szybko ściągaj z gazu -najlepsza kawa ever(taką dostaniecie tylko od innej bloggerki) zagryziona ciachem ♥ PLAN DZIAŁANIA(polecany) A. Zrobić ciasto na naleśniki. Do lodówki z nim na chwilę. B. W tym czasie zrobić sosik waniliowy C.Smażąc naleśniki karmelizować gruszki Pamiętajcie! Dziś słodziki i inne diety chowamy w kąt. Sałatę
Fiolka w kuchnisobotni ranek smażę rosyjskie naleśniki (bliny na kefirze). Wyjątkowo nieegoistycznie, bo dla wszystkich domowników. rosyjskie naleśniki (bliny na kefirze) podane z sosem malinowym i jogurtem Przepis: zaczerpnięty stąd / 3-4 porcje - dużo naleśników / składniki: szklanka = 250 ml szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki kefiru 0,5 szklanki(...)oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli jak zrobić? Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować mikserem, tak aby nie było grudek. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć naleśniki. Podawać z ulubionymi dodatkami
tost z dżememŚwietne naleśniki z nadzieniem śliwkowym, posypane prażonymi migdałami. Można je podawać jako samodzielne danie, lub z ulubionymi lodami jako deser. Polecam. Składniki: 1 garść migdałów w płatkach kilka naleśników 3 łyżki cukru 40 g masła 500 g śliwek 40 ml brandy lub śliwowicy Wykonanie: Migdały wsypać na rozgrzaną suchą patelnie, prażyć aż migdały zbrązowieją. Naleśniki usmażyć według(...)umyć, przekroić na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Cukier skarmelizować, dodać śliwki, wymieszać i zagotować. Przyprawić alkoholem i cynamonem. Dodać masło pokrojone w kostkę i wymieszać. Nadzienie przełożyć do naleśników i zwinąć je w rulon. Podawać posypane prażonymi migdałami i polane resztą nadzienia ze śliwek
Mama GotujeCZOSNKU SEREK CAMEMBERT PIERŚ Z KURCZAKA ŁYŻKA OLEJU DO SMAŻENIA NA SOS: ŚMIETANKA 30 % 1 KOSTKA ROSOŁOWA OK.1 ŁYŻKA MĄKI DODATKOWO 15-20 DKG SERA ŻÓŁTEGO PRZYGOTOWANIE: NAJPIERW ROBIMY NALEŚNIKI CZYLI MIESZAMY PODANE SKŁADNIKI I SMAŻYMY, SZPINAK ROZMRAŻAMY I PRZESMAŻAMY NA PATELNI Z CZOSNKIEM MIĘSKO Z KURCZAKA KROIMY W GRUBSZĄ KOSTKĘ ,PRZYPRAWIAMY I SMAŻYMY(...)PATELNI NA NALEŚNIKA NAKŁADAMY TROCHĘ SZPINAKU,TROCHĘ MIĘSKA I DWA PLASTRY CAMEMBERTA NALEŚNIKA ZAWIJAMY W RULONIK I UKŁADAMY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM PRZYGOTOWUJEMY SOS,ŚMIETANKĘ WLEWAMY DO GARNKA ,DODAJEMY KOSTKĘ ROSOŁOWĄ,ZAGOTOWUJEMY,DODAJEMY ROZMIESZANĄ Z ODROBINĄ ZIMNEJ WODY MĄKĘ,MIESZAMY DOKŁADNIE ,JAK ZACZNIE GĘSTNIEĆ POLEWAMY SOSEM NASZE NALEŚNIKI, POSYPUJEMY STARTYM ŻÓŁTYM SEREM I ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU
Swojskie jedzonkoinnego jak trochę zmieniona wczorajsza kolacja. Zostało z niej kilka sztuk naleśników. A ponieważ nie znoszę wyrzucania świeżej żywności . Nie pozostało mi nic innego jak podać wczorajsze naleśniki w innej odsłonie. I tak narodziły się kotlety Składniki 7 szt naleśników 7 plastrów sera żółtego 7 plasterków wędliny ( obojętne(...)jakiej i ilość może być różna) jajko bułka tarta oliwa do smażenia Wykonanie Krok 1 . Na naleśnika położyć plaster sera i plaster wędliny. Zwinąć go dość ściśle. Krok 2 . Zwinięty naleśnik pokroić w poprzek (powstaną krążki) Grubość krążka ok 1 cm. Krok 3 . Jajo rozkłócić na talerzyku . Moczyć krążek naleśnikowy w jajku a potem w bułce
Eli Gotowanienaszych talerzach piętrzą się i królują zielone naleśniki. Pyszne, puchate i naprawdę godne polecenia. Najlepiej smakują na zimno, więc sprawdzą się idealnie w roli przekąski spacerowej. Zielone naleśniki dowolna ilość szpinaku (od tego zależy intensywność koloru), u nas ~6 brykietów 300ml dowolnego mleka 150g mąki pszennej 2 jajka 30g masła łyżka soku z cytryny serek śmietankowy łosoś Szpinak(...)uznacie, że ciasto jest za luźne. Powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć na odrobinie tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym serkiem. Mimo, że naleśniki mają w sobie szpinak, doskonale komponują się także z farszem na słodko, także można puścić wodze fantazji. Smacznego! Niniejszy post bierze udział w akcji Zielono
Przepysznik - BLW i nie tylkowygłodniali, że nie było szans na zrobienie jakichkolwiek zdjęć. A wszystko było tak ładnie poukładane w pudełeczkach i wyglądało tak elegancko i fotogenicznie ^_^ Cóż, życie pisze swoje scenariusze i naleśniki musiałam zrobić raz jeszcze w tygodniu. Są naprawdę smaczne i jak pokazuje nasz przykład, świetnie nadają się na majówkowy piknik. Naleśniki ze szpinakiem i fetą 300ml mleka(...)czosnek, wsypać zioła i wlać sok z cytryny. Na koniec dodać rozgniecioną fetę i dobrze wymieszać. Serwować w dowolny sposób, u nas masa szpinakowa z fetą została rozsmarowana na naleśniku, na to wyłożone kilka kawałków indyka i to wszystko razem zawinięte w rulonik. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoLeśny mech Rustykalna tarta z rabarbarem Wegańskie babeczki orzechowe Pischinger kakaowo-daktylowy Kuleczki chałwowe Daktylowa nutella Muffiny jabłkowo-bananowe Crêpes Suzette Naleśniki gryczane Różowe naleśniki Naleśniki orkiszowe Zielone naleśniki (w wersji na słodko) Ciasto marchewkowe Rogaliki marchewkowe
Przepysznik - BLW i nie tylkoNaleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Hmmmm.... dań? no tak, moi znajomi naleśniki traktują jako deser a ja bardzo często przygotowuje je po prostu jako drugie danie. Tylko ciężko przekonać mi moją córke aby zjadała je z nadzieniem a nie same. Składniki; 1 szkl, mąki pszennej pół szkl mąki z amarantusa 1 szkl. mleka 1 szkl(...)szkl. cukru pół łyżeczki cynamonu Wszystkie składniki ciasta zmiksować za pomocą miksera,aby nie było zadnych grudek. Ciasto odstawić na około pół godz. Po tym czasie usmazyc cienkie naleśniki na odrobinie oleju (jeśli zajdzie taka potrzeba i naleśniki się przyklejają do patelni) Jabłka obrac i pokroić w drobną kostke, wsypac cukier, cynamon oraz kilka łyzek wody
Radość kipiąca uśmiechem.jajek, a więc nie ma w nich podstawowych białek strukturalnych. A nie dość, że się udają, to są jeszcze elastyczne, puszyste i smaczne. To moja podstawowa wersja naleśników wegańskich i bezglutenowych. Pyszniutkie :) Zrobiłam na śniadanie w dwóch wersjach - z kremem czekoladowo - morelowym i z malinowym serkiem z nerkowców . Mmmmmniam! :) Składniki: 400 g mąki gryczanej 600 ml mleka sojowego(...)odstawić, aż powstanie kleik Mąkę, mleko i wodę dokładnie wymieszać, dodać kleik z siemienia Wymieszać, najlepiej mikserem - ciasto jest dość płynne Smażyć (najlepiej bez tłuszczu, na patelni do naleśników), przewracać dopiero, gdy naleśnik swobodnie odkleja się od patelni. Jeśli przewrócisz za wcześnie naleśnik się niestety rozpadnie Krem czekoladowo - morelowy Składniki: 150 g suszonych moreli 4 łyżki kakao
pyszne zdrowościrobię naleśniki to za każdym razem z innej mąki, czasem wegańskie, czasem nie. Po prostu biorę to, co mam pod ręką ;) Rozpoczynam więc naleśnikową serię :) Dzisiaj prezdstawiam naleśniki z mieszanki mąk. Zrobiłam je, gdy kupiłam mąkę jęczmienną i nie za bardzo wiedziałam, co mogę z nią zrobić. Nie wiedziałam jak ta mąka się zachowuje więc na wszelki(...)wypadek wymieszałam ją z kilkoma innymi - wyszło pysznie :) Naleśniki sa delikatne, lekko puszyste. Smakują na słodko i na ostro. Składniki: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 90 g mąki jęczmiennej razowej 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 300 ml mleka sojowego 300 ml wody 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Składniki dokładnie wymieszać przy pomocy
pyszne zdrowościjest już dobrze podsmażone dodać pomidory z puszki. Wymieszać razem i po chwili ściągnąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodać garść startego sera żółtego i wymieszać farsz. Naleśniki: Mąkę, jajko, mleko i odrobinę soli zmiksować razem - do momentu aż ciasto nie będzie miało grudek. Gdyby ciasto wyszło za gęste dodać więcej mleka. Do ciasta wlać troszkę oleju(...)wtedy nie ma już potrzeby by lać go na patelnię) - wymieszać delikatnie. Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Naleśniki zawinąć z farszem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym i posypać startym serem żółtym. Przykryć i piec ok.25min. w temp. 180 stopni C. Smacznego
W kuchni u Monikimożna zrobić na szybko ? Do głowy przyszedł mi pomysł - naleśniki. Ale żeby nie były nudne to z czym ? Miałam szczypiorek, więc mówię do Stasia : mogą być naleśniki ze szczypiorkiem, kukurydzą i papryką ? Stasio na to : mogą być ! Pobiegłam do kuchni ! Na około 10 naleśników zużyłam : 2 jajka, 3/4 szklanki mleka 3,2 proc(...)pęczka drobno posiekanego szczypiorku. Całość zmiksowałam. Odmierzyłam około szklankę mąki ( ja używam tej z Biedronki - mąki Babuni), stopniowo dosypując miksowałam. Na końcu dodałam 1/3 szklanki oleju. Rozgrzałam patelnię do naleśników, za pomocą chochli wlewałam ciasto i przechylając patelnię na boki rozprowadzałam po całej powierzchni patelni. Jako farsz posłużyły mi tzw. " resztki", bo po co miałoby się zmarnować. Pokroiłam
apetytnapieczenieciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :) Są naprawdę rewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się wszystkie składniki, naleśniki smażą się bez problemów. Wychodzą delikatne i niezbyt grube, idealnie komponując się z brokułowo-serowym farszem. Pyszności! :) Składniki (na ok. 6 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe 150 g suchej(...)brokuły. Podsmażać przez kilka minut na dużym ogniu, w razie potrzeby dodając mleko/wodę. Doprawić do smaku. Odstawić z ognia, wymieszać dokładnie z serkiem wiejskim. Gotowym farszem nadziewać naleśniki. Smacznego
Kuchnia EllieNaleśniki, które robi się bardzo szybko, bez dodatku mleka doskonałe dla alergików. Ostatnio to nasz hit śniadaniowy. Dzieciaki za nimi przepadają, starszy lubi z dżemem, młodszy ze słodkim serkiem i cynamonem. woda mineralna (może być gazowana) żółtko mąka cukier waniliowy (najlepiej(...)domowy) łyżka oleju rzepakowego Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe - w zależności od ilości, jaką chcemy uzyskać (ja robiłam z ok. 0,5 l. wody, wyszło ok 8-10 naleśników). Gotowe naleśniki smarujemy ulubionym dżemem lub serkiem lub nutellą.. Zwijamy w rulonik albo składamy w trójkąty. Posypujemy cukrem pudrem. Naleśniki są bardzo szybkie w przygotowaniu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie