którego po usmażeniu użyłam w kombinacji na słodko- na śniadanie , wzbogaciłam masłem orzechowym. Co tu dużo pisać....poranne zadanie zaliczone i zakończone solidnym mlaśnięciem. Trzepaczki w dłonie! Czas podać naleśniki wraz z pierwszymi promieniami słońca....albo płatkami śniegu! :) Orzechowe naleśniki ze śmietankowymi malinami Potrzebujesz: Ciasto: 250g mąki pszennej 2 jajka 250g mleka 250g wody 1/2 łyżeczki soli(...)jednolitą, aksamitną masę. 2. Odstaw ciasto na 5- 10min. 3. Mascarpone ubij z jogurtem i cukrem. 4. Do serowej masy dodaj maliny i wymieszaj energicznie lub zmiksuj. 5. Naleśniki smaż na oleju na złoto i podawaj z malinowym nadzieniem, posypane cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki na ok. 8 dużych naleśników: Naleśniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki gazowanej wody 2 jajka 1 łyżka oliwy, sól, pieprz 1 szklanka posiekanych liści szpinaku Wszystkie składniki oprócz szpinaku zmiksować. Dodać posiekany szpinak, można całość jeszcze zblendować. Odstawić na około 10 minut. Usmażyć naleśniki(...)pomidory (pozbyć się wcześniej skorki), passate lub przecier. Całość gotować na małym ogniu przez 15 minut. Odstawić z ognia, dodać starty żółty ser, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Naleśniki przełożyć farszem mięsnym. Gotowe! Źródło przepisu
Moja Galeria Smakupieczarek 250 g sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, słodka i ostra mielona papryka Panierka: 1 jajko kilka łyżek mleka bułka tarta Najpierw należy usmażyć naleśniki. Wszystkie podane składniki wymieszać lub zmiksować na gładką masę bez grudek i smażyć trochę grubsze naleśniki (gdy będą za cienkie mogą się przerwać podczas zawijania w krokieta(...)przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z przestudzonymi pieczarkami, ewentualnie doprawić. Farsz powinien być dość pikantny, żeby krokiety nie wyszły mdłe. Kłaść porcje farszu na naleśnik i zawijać w krokiet (u mnie: najpierw boki naleśnika składałam do środka a potem całość zwijałam w rulon). W osobnym naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem. Najpierw wymoczyć krokiet
Simply Foodsoli olej do smażenia nalesników 1 łyżka masła do zapiekania Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 6 bananów 10dag.masła 1 szkl.cukru pudru odrobina rumu lub aromat rumowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Przygotowujemy ciast na naleśniki.Wszystkie składniki ze sobą miksujemy.Odstawiamy.Przygotowujemy farsz :banany obieramy ze skórki,obsmażamy na maśle na malutkim ogniu tak ,aby nie rumienić masła.Gdy lekko zmiękną posypujemy je cukrem pudrem(zostawiamy(...)łyżkę do posypania gotowych naleśników) i skrapiamy alkoholem albo aromatem rumowym(ja dałam to i to)Od czasu do czasu skrapiać wodą,do momentu, aż na wierzchu powstanie karmel.Smażymy cienkie 6 szt.naleśników z obu stron na oleju.Banany lekko studzimy,owijamy naleśnikami,i układamy w naczyniu żaroodpornym do zapiekania wysmarowanym masłem.Posypujemy cukrem pudrem i ponownie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Czekoladowe naleśniki z białym serem, bitą śmietaną i truskawkami Składniki – naleśniki (8 sztuk): Jajko – 1 sztuka Mleko – 150ml Woda gazowana – 150ml Mąka pszenna razowa – 150g Mąka pszenna – 50g Kakao naturalne – 2-3 łyżki Olej rzepakowy – 10g Nadzienie: Ser twarogowy półtłusty(...)150g Ser ricotta – 50g Miód – 1 łyżka Mięta świeża – 1 garść + kilka do dekoracji Śmietana 30% tłuszczu – 50g Cukier puder – 2 łyżki + truskawki Wykonanie – naleśniki: Mąkę przesiać do naczynia razem z kakao. Wymieszać dokładnie z wodą, mlekiem i jajkiem. Następnie dodać olej rzepakowy i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Wykonanie – nadzienie: Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem
Kuchnia Bon Appetitmrożonego szpinaku 120 g sera feta pół czerwonej cebuli 8-10 plasterkó suszonych pomidorów z oleju łyżka masła klarowanego ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy szpinak i dusimy aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz(...)rozdrobniony ser feta. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem. Dusimy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą. Zestawiamy z ognia. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy. Podajemy na ciepło. Smacznego :) Artykuł Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkrokiecików jest pyszny farsz, który kryje w sobie wszystko co najlepsze-pieczarki lub grzyby, cebulkę, marchewkę, młodą kapustkę oraz ryż. Wszystko doprawione idealnie komponuje się z naleśnikiem. Polecam te krokieciki, są rewelacyjne SKŁADNIKI NALEŚNIKI -2 szklanki mleka -0,5 szklanki wody -0,5 szklanki wody gazowanej -4 łyżki cukru -2 jajka -4 łyżki oleju rzepakowego -mąka tortowa(...)grzybów -1 kostka rosołowa grzybowa -1 duża cebula -100 g ryżu (1 torebka) -wegeta -pieprz -troszkę oleju PANIERKA -2 jajka -sól -pieprz -bułka tarta Na początku smażymy naleśniki. Wiem, że każdy posiada własny przepis, ale w razie czego podaję własny. Podane składniki miksujemy razem, oprócz mąki. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż uzyskamy konsystencję lejącą, ale jednak gęstawą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukostką z awokado. Danie prezentowało się i przede wszystkim smakowało wybornie. Na pewno będę do niego często wracać. Sprawdźcie czego potrzebujecie do przygotowania tego dania. SKŁADNIKI: NA NALEŚNIKI GRYCZANE: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1 duże jajko - 1,5 szklanki wody gazowanej - 1/4 szklanki mleka kokosowego - sól - mieszanka ziołowa ulubiona - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki(...)wymieszaj trzepaczką na jednolitą gładką masę odstaw na 15 minut. Smaż cieniutkie naleśniki na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. KUKURYDZA GRILLOWANA: - kolba kukurydzy + masło Na rozgrzanej patelni grillowej grillujemy z każdej strony kolbę kukurydzy posmarowanej masłem. SOS DYNIOWY: - 1/2 małej dyni Hokkaido - 1/2 puszki mleczka kokosowego - 5 łyżek oliwy z oliwek - 4 ząbki czosnku - 2 szalotki - 2 łyżeczki
SMYKWKUCHNINaleśniki to moje koło awaryjne jeśli chodzi o menu mojej starszej córki. Młodej damie ciężko utrafić w gust, a naleśniki zje zawsze - każde i każdą ilość. Dlatego smażę, czasem codziennie, czasem ze 100 ml mleka, byle zjadła ;-) Te szczególnie przypadły jej do gustu, bo są lekko słodkie za sprawą mleka waniliowego i pochłonęła cały kopiec bez dodatków :-) SKŁADNIKI(...)nią łyżeczkę masła lub oleju kokosowego, a gdy tłuszcz będzie gorący wlewamy porcję ciasta i ruszając patelnią rozprowadzamy je tak, by powstał cienki naleśnik, gdy zacznie odstawać po bokach przekładamy go na drugą stronę. Gotowe naleśniki podajemy z dowolnymi dodatkami
Czary - gary w kuchnitaka szybsza wersja pierogów:). Obiad za przysłowiowy grosik, który zasmakuje każdemu. Można pominąć boczek i jedynie posypać nim gotowe naleśniki wypełnione farszem, lecz ja zdecydowanie polecam moją wersję:). Naleśniki: 3 szklanki mąki 5 jajek L 2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 200g boczku(...)cebule sól, pieprz 1. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, bez oleju. 2. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy do miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól
Szefowa kuchniZastanawiałam się czy takie naleśniki są w ogóle możliwe. Przeszukałam internet i okazało się, że tak. Tutaj znajdziecie oryginalny przepis. Naleśniki mają posmak kaszki, ale mimo to pasują i do pomidorów i do dżemu jabłkowego. Proporcje na 7 naleśników . 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka oleju 1 jajko Wszystkie składniki wymieszać(...)jednolitą masę. Ewentualnie dodać przyprawy, sól lub cukier. Smażyć naleśniki na oleju/oliwie trochę dłużej niż zwykłe. Przewracać delikatnie. marcelina
Czerwony GupikLekkie naleśniki z wykorzystaniem mąki ryżowej, delikatniejsze od tych na mące pszennej. Po przepis sięgnęłam na bloga Filozofia Smaku i okazał się bardzo trafiony. Te naleśniki można jeść na słodko z dżemem lub frużeliną albo na słono z pomidorem czy kurczakiem. Proporcje na 6 naleśników o średnicy ok. 30 cm. 100 gram mąki(...)Mleko wymieszać z olejem i jajkami. Dodać mąkę i wymieszać trzepaczką na jednolite ciasto. Odstawić ciasto na co najmniej pół godziny. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Smażyć raczej cienkie naleśniki z obu stron. Podawać na ciepło. marcelina
Czerwony Gupiksól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia krokietów Ewentualnie: 1 łyżka wody 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki umieszczamy w jednym garnku i miksujemy. Na rozgrzanej patelni o śr. ok 26cm smażymy cienkie naleśniki. Obraną i pozbawioną nasion cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami(...)Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odparowania nadmiaru sosu. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem- najlepiej przestudzonym smarujemy naleśniki, zwijamy na krokiety i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy same lub z barszczem
Kuchnia w czekoladziefajny pomysł na codzienny obiad. Jest to jedno z wielu dań, które możemy przygotować dzień wcześniej :) Idealne o każdej porze dnia a nawet na przekąskę! Składniki na 4 naleśniki (dla 2 osób): farsz: 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów parmezan przyprawa do kurczaka olej do smażenia ciasto: 1 jajko(...)wymieszaj. Składniki na ciasto wymieszaj mikserem dodając płaską łyżeczkę ziół - smaż (na cienkie placki) z obu stron tak, aby się lekko zarumieniły. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Naleśniki napełnij farszem i zwiń w ruloniki - ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym i posyp startym parmezanem. Zapiekaj ok. 20 min. pod przykryciem. Gotowe danie można posypać koperkiem. Z przepisu
Alutka-Gotuje