naleśniki - 13886 przepisów (strona:164/926)

O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 262

warunki pogodowe, stabilnym zbożem, dającym się dobrze uprawiać na ubogich, kamienistych glebach. W zastosowaniu podobnie jak powyższe mąki:   TYP 500 – mąka chlebowa, nadaje się również do klusek czy naleśników.   TYP 650 – mąka orkiszowa jasna, nadaje się do biszkoptów, ciasteczek, naleśników, klusek. Świetna do pieczenia chleba, do mieszanek przy wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i pszennego(...)chlebowa – chleb i bułki typu graham, pieczywo mieszane np. z mąką żytnią.   TYP 2000 pełnoziarnista – jasnobrązowa, dosyć drobno zmielona. Na kruche ciasta, ciasteczka, herbatniki, paluszki, krakersy. Dodatek do naleśników czy makaronu.   TYP 2000 razowa – jasnobrązowa, gruba. Na chleb i bułki typu graham. Sama lub do mieszanek przy wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i mieszanego.   TYP 3000 – mąka

Karo in the Kitchen
Bananowe naleśniki z jabłkowym musem 175

w nieco innym wydaniu bo z bananową nutą i kwaskowym musem jabłkowym. Można je podać na słodki obiad jak i na deser czy kolację, jak kto lubi. składniki: naleśniki 2 banany 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 % 2 łyżki cukru jabłkowy(...)zmiksować na gładki mus. Następnie bananowy mus przełożyć do miski. Dodać wodę, mleko, jajko, mąkę , cukier, olej i śmietanę. Wszystko dokładnie zmiksować na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.  Przygotować jabłkowy mus.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy

Monia miesza i gotuje
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM 157

jest jego niskokaloryczność (100 g to 20-30 kcal).  Warto pamiętać, że mrożony traci swoje właściwości . Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie w poście  o temacie naleśniki z owocami. W garnku mieszam rozdrobniony szpinak z rozkruszonym serem lazur. Szpinak dotąd mieszam aż odparuje z niego woda(...)może być za wodnisty bo będzie wyciekał z naleśnika. Dodaję parę startych ząbków czosnku,pieprz i odrobinę soli do smaku,  nie za dużo ponieważ ser jest słony. Pod koniec gotowania dodałam około dwóch łyżek śmietany. Smaruję farszem placki naleśnikowe,zawijam i układam w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą. Wierzch naleśników posypałam startą mozzarellą i wstawiłam do piekarnika

potrawyregionalne
koreczki naleśnikowe z owocami 150

postaci koreczków z owocami. Doskonały sposób, aby pod postacią słodkiego podwieczorku przemycić niejadkom trochę owoców. Dzieciom na pewno spodobają się takie koreczki na jeden kęs. Składniki: na naleśniki: 3/4 szklanki mleka 1 jajko 75 g mąki szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki(...)ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować je kremem czekoladowym. Na każdym naleśniku z boku ułożyć banana i zwijać razem z nim w rulon. Pokroić zwiniętego naleśnika na mniejsze kawałki. W każdy kawałek wbić wykałaczkę a na nią nadziać owoce. Można jeść na ciepło i na zimno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zakochane naleśniki 107

mlekiem  i wodą mineralną. Dodać mąkę, cukier, sól i olej. Zmiksować na gładkie ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki. Połowę z nich posmarować powidłami i  sklejać z pozostałymi naleśnikami po dwa. Foremką w kształcie serca wycinać z przełożonych naleśników serduszka i układać na talerzu. Mniejszą foremką wycinać serduszka z brzoskwiń i układać na naleśnikach. Posypać cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
krokiety z szynką 111

ostra papryka dodatkowo: mąka, jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Składniki na ciasto zmiksować i odstawić aby trochę zgęstniało. Na teflonowej patelni smażyć bardzo cienkie naleśniki (grube będą się łamać przy zwijaniu) z jednej strony, smażyć do momenty aż górna warstwa będzie ścięta i nie surowa. Naleśniki po usmażeniu układać jeden na drugim i przykryć(...)Cebulę posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i zeszklić a następnie dodać boczek i szynkę. Smażyć kilka minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przestudzić. Na środek każdego naleśnika rozłożyć łyżkę nadzienia. Złożyć do środka dwie przeciwległe strony naleśnika a następnie chwycić za jeden nie złożony bok i zwinąć w rulon. Panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Delikatny mus dyniowo-jabłkowy 165

tylko w postaci musu. Poniżej przedstawiam również zdjęcia z połączenia musu i naleśników dyniowych . Wyborne danie! Mus świetnie komponuje się z ryżem, ale również jako wypełnienie: ♥ orkiszowych naleśników dyniowych ,   ♥ bardzo kakaowych naleśników jaglanych , ♥ prawie naleśników z otrębów , Jako dodatek do śniadania z: ♥ granolą orzechową , ♥ granolą z rabarbarem . Jako dodatek do: ♥ orkiszowych placków z mango

Be Fit Be Strong
Krokiety z mięsem 172

razem mięsa gotowanego - gotowane udko z kurczaka i gotowany udziec z królika. I tak powstała nasza dzisiejsza kolacja. Dzieciaki zajadały ze smakiem, nam również bardzo smakowało. Przepis na naleśniki  tutaj Farsz: kawałek gotowanego królika gotowane udko z kurczaka kawałek ugotowanej marchewki kawałek ugotowanej pietruszki 1 cebula sól pieprz czarny pieprz ziołowy jajko olej bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz - mięsa i gotowane warzywa przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do mielonego mięsa. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gotowy farsz ułożyć na naleśniku, naleśnik zwinąć zawijając brzegi do środka. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor z każdej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Naleśnikowe tagiatelle z cukinią i sosem paprykowym 172

Danie można jeszcze przyspieszyć jeśli pozostały nam naleśniki z poprzedniego dnia, jeżeli trochę ich zostało lub przewidująco  zrobiliśmy ich więcej.  Reszta to już tylko chwila. Składniki: Naleśniki ( 2 jajka, 1 ½ szklanki mleka, ok. 2 szklanki mąki, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli ) Dodatkowo: 1 pierś z kurczaka 1 mała cukinia Sos paprykowy ( publikowany na blogu ) Vegeta(...)Sól Pieprz Drobno tarty ser Wykonanie: Usmażone naleśniki kroimy w cienkie paski. Pierś z kurczaka na małe podłużne kawałki a cukinię kroimy w słupki. Do cukinii dodajemy małą łyżeczkę vegety i pozostawiamy na kilka minut aby puściła nadmiar soku ( najlepiej wyłożyć na sito ). Pierś przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy przez kilka minut na oleju. Do przesmażonej piersi dodajemy

Smaki Ewy
Krokiety z kapustą i pieczarkami 153

trzeba zrobić krokiety to połączenie idealne na jesienny obiad. Chociaż pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki(...)Podlewamy farsz szklanką wody i na małym ogniu gotujemy aż do odparowania wody. Dodajemy majeranek, próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy pieprzem lub solą. 5. Farsz zawijamy w naleśniki. Przygotowujemy panierkę - jajko roztrzepujemy, wysypujemy bułkę na talerz. 6. Krokiety panierujemy w jajku, później w bułce i smażymy na rozgrzanej patelni na złoto z dwóch stron. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim 203

łatwo połączył się z ciastem. Razem z pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można pozostawić ją na 10 minut, by odpoczęła. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Każdy gotowy placek smarujemy ulubionym wsadem i składamy w trójkąt. Na patelni rozgrzewamy delikatnie małą porcję masła. Podsmażamy na nim po 4 naleśniki i wykładamy na talerze. Smak tych naleśników jest charakterystyczny. Delikatnie czuć pyłek, którego smak przypomina wosk i miód, a skórka cytrynowa dopełnia całości. Są fajną odskocznią od codzienności, a także pełnią zdrowia w pigułce. ;) Należy jednak pamiętać, że pyłku pszczelego nie powinno się nadużywać. Czubata łyżeczka do herbaty dziennie powinna wystarczyć

Kuchenna Kontrrewolucya
Krokiety z maślakami i ziołami prowansalskimi 165

cebula, około 60 - 70 g żółtego sera, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta na panierkę, olej do smażenia Sposób przygotowania: Przygotować naleśniki - mleko i wodę wlać do miski, dodać jajka, sól i zioła prowansalskie - wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, wlewać po porcji ciasta i smażyć cienkie naleśniki(...)Odcedzić na sicie. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, grzyby i dodać przyprawy. Smażyć do czasu zeszklenia się cebuli.Zdjąć z ognia i przestudzić. Na naleśniki nałożyć po porcji grzybów i żółtego sera ( startego lub w plastrach), założyć brzegi i zwinąć. Krokiety zamoczyć w rozskłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Nie tylko w kuchni
NALEŚNIKI Z SOSEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI 132

dag.kakao 12 dag.cukru 1 żółtko  2 łyżki mleka 0.5 szkl.śmietanki 20 g.mąki ******************************************* Produkty na ciasto zmiksowaćz połową szklanki wody.Odstawiamy na 15 minut,po czym smażymy cienkie naleśniki .Masło ucieramy z cukrem,wymieszać z resztą składników nadzienia i tą masą posmarować naleśniki , zwinąć .W naczyniu do kąpieli wodnej roztopic czekoladę , dodać kakao ,cukier , mleko i gotować(...)bardzo małym ogniu , a gdy zgęstnieje , wlać śmietankę wymieszaną z mąką ,zagotować.Zdjąć z ognia , i podprawić żółtkiem.Odsmażyć naleśniki.Podawać gorące , chrupiace polane SOSEM.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 129

czosnku 1/2 łyżki oliwy Dodatkowo na wierzch zapiekanki ser żółty WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy mąkę , jeśli za gęste wodę lub mleko. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i olejem patelnię) Placki smażymy z obu stron, do zarumienienia. Kalafior gotujemy, studzimy. Mięso i kalafior  rozdrabniamy blenderem, Dodajemy sól(...)pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w szeroki rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy drobno. Cebulkę lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory zioła. Nakrywamy i na małym ogniu dusimy ,aż się rozgotują i powstanie jednolita masa. Doprawiamy solą pieprzem cukrem. Na koniec dodajemy czosnek pokrojony

W kuchennym oknie Ewy
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 140

naszej galerii fb  Przejdźmy jednak do rzeczy, zwycięzcami konkursu są:  I miejsce - kosz z produktami Folwark  Naleśniki drwala - zgłoszenie nadesłane przez Panią Katarzynę P . Składniki : naleśniki  1,5 szklanki mleka  1 szklanka wody mineralnej  2 szklanki mąki tortowej  sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 jajko  płatki pomidorowe(...)pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów  1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku  Przygotowanie : Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do miski wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i miksujemy. Patelnie natłuszczamy i rozgrzewamy, nalewamy porcie ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki