kapusty z cebulą i całość smażymy do momentu wyparowania wywaru (ok. godzinę). Całość należy dość często mieszać, aby farsz nie przypalił się. Na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe(...)placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, składamy boki oraz dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy
Słodka Stronazapachowy waniliowy (5ml) -cukier waniliowy - 2-3 łyżki oleju -3 łyżki śmietany -cukier puder (tyle ile uważasz) Sposób przygotowania: 1.Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować dokładnie w misce , gdy naleśniki robimy typowo na słodko , można dodać 3-4 łyżki cukru. Konsystencja ciasta powinna być bardzo rzadka. 2.Twaróg: Dwie kostki twarogu wrzucić do miski , dodać wszystkie składniki. Łyżką wszystko(...)Mała ilość oleju na patelnię, ponieważ w samej masie jest już olej. Masę nabierać chochlą, ile ? Nie powiem dokładnie , zrób pierwszego i zobacz czy taki Ci wystarczy, na ogół naleśniki powinny być cieniutkie, ale kto co lubi. Gdy zobaczysz że powietrze zaczyna uciekać z wylanej masy na patelnię ( małe wulkaniki) przewróć naleśnika na drugą stronę, poczekaj i wyjmij
Gotuj Z Muzykąangielskim, liściem laurowym do otrzymania smaku.Później odcedzamy wodę z kapusty. Następnie całość przepuszczamy przez maszynkę i mielimy na drobno, lub bierzemy nóż i wszystko ładnie kroimy. 2. Robimy naleśniki wg. PRZEPIS : http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/nalesniki-klasyczne.html . 3. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy tak aby powstał prostokąt (nie wiem jak to opisać, sposobu można poszukać w internecie(...)Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy je do momentu zarumienienia się panierki. I to tyle ;) ... Udostępniam przy okazji wspaniały utwór z filmu "Nietykalni": Wesołych świąt ;) Michał
Gotuj Z Muzykąulubione! Zrobiłam wczoraj na kolację … i zniknęły tak szybko , że już po chwili zaczęłam żałować , że nie nasmażyłam podwójnej porcji! Do tego barszczyk czerwony … SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: - mąka – 1 szklanka – mleko – 200 ml – woda gazowana – 100 ml – jajko – 1 szt – olej – 2 łyżki – proszek do pieczenia(...)tarta – 100 g – jajko – 1 szt – olej do smażenia – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy duże , ale niezbyt grube naleśniki. Jajka gotujemy na twardo. Trzemy na tarce na dużych oczkach lub drobno siekamy. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Podsmażamy na odrobienie oleju , do momentu nabrania złocistego koloru. Ser żółty
Ostra na Słodkoworeczek SOS: - pomidory koktajlowe – 200 g – oregano suszone – 1 łyżeczka – sól, pieprz – do smaku – śmietana 18% słodka – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso ( przesmażone wcześniej ) doprawiamy do smaku solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem(...)Pomidory wraz z zalewą dusimy na patelni ( do momentu aż się rozpadną ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i oregano. Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając. CAŁOŚĆ : Naleśniki po całości smarujemy mięsnym farszem. Zakładamy boki do środka i zwijamy w roladki. Układamy obok siebie w foremce ( polecam silikonową keksówkę! ) Polewamy dośc gęsto przygotowanym sosem. Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkomasło – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - cukier – łyżeczka - sól , pieprz – 1 szczypta - czosnek – 1 ząbek - szczypiorek – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Szpinak zalewamy wrzątkiem , chwilę dusimy , odcedzamy i ucieramy blenderem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko i rozbełtane jajka. Wrzucamy szpinak. Dolewamy olej i dokładnie! mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką(...)muszkatałową. Smażymy dość duże naleśniki – z jednej strony dłużej , a z drugiej tylko kilka sekund! Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ : Fileta oczyszczamy. Kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Cebulkę drobno siekamy. Podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i smażymy do miękkości ( uważając , żeby się nie przypaliło ). Ser trzemy na tarce. SOS : Roztapiamy masło. Dodajemy
Ostra na SłodkoKolejny przepis na moje ukochane naleśniki ! Bo jak wiecie naleśniki wielbię pod niebiosa ;) Mocno waniliowe , dzięki dodatkowi prawdziwej wanilii … delikatne … puszyste … a do tego pięknie wyglądające niczym ażur. Zachwycą nie tylko podniebienia … nosy … ale i oczy! Cukier puder to kropka nad I , która wzbogaci cudowny smak tych naleśników! SKŁADNIKI : * mąka pszenna(...)szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Rozgrzewamy patelnię delikatnie natłuszczoną resztą oleju ( możemy to robić pędzelkiem lub nasączonym ręcznikiem papierowym ). W miarę szybko wyciskamy ze szprycy ozdobny wzór naleśników i smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony. To samo robimy z resztą ciasta. Zwijamy w rulony i obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Ostra na SłodkoFARSZ: * Kasza jaglana – 2 szklanki * Bulion warzywny – 400 ml * Pieprz – do smaku DODATKOWO : * Bułka tarta do panierowania * Jajko – 1 szt * Olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy duże naleśniki , odkładamy w cieple miejsce . FARSZ : Kaszę jaglaną zalewamy bulionem i na wolnym ogniu gotujemy przez około 10-12 minut cały czas mieszając(...)dopuścić do przypalenia. Po ugotowaniu doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ : Przygotowane naleśniki smarujemy kaszą jaglaną , zamykamy do wewnątrz i zwijamy w krokiety. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące
Ostra na Słodkonaleśniki około 12-14 szt : 450 gr mąki 6 jajka 35 gr masła 750 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli oliwa do smażenia Wykonanie naleśników znajdziecie tutaj . Składniki na farsz na około 24 szt krokietów : pół główki białej kapusty 500 gr mięsa mielonego wołowego 1,5 szkl suszonych grzybów sól, pieprz, papryka , suchy czosnek(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy mięso- doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.Warto doprawić trochę mocniej, by później krokiety nie były mdłe. Na talerzu układamy naleśnik, dajemy 2-3 łyżki farszu. Ilość farszu który nakładamy na naleśnik zależy od nas, ja lubię małe krokiety, więc daje mniej. Zawijamy naleśnik w rulon, obcinamy nożem końcówki, i przecinamy
Smaki EdytyZiemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta(...)powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy do góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy
Słodka Stronaprzepisów jest to bardzo trudne. Tym razem ze smażeniem naleśników pomagał mi mój smakosz, podrzucał je jak profesjonalny kucharz :) Był to bardzo pyszny, sycący późny obiad. Składniki: Na naleśniki: mąka 2 szkl mleko ok. 0,5 litra woda gazowana jajko 1 szt. olej 2 łyżki sól szczypta Wsypuję mąkę do miski, wbijam jajko, dodaję sól, mleko i wodę(...)koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki kukurydza puszka czerwona fasola puszka czosnek 2 ząbki przyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano) W czasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni
NA MOIM TALERZUsię podsmażą dodajemy nasze mięso. Chwilę smażymy razem. Przekładamy do miski i studzimy a następnie dodajemy tarty żółty ser i mieszamy. Teraz przygotowujemy ciasto na naleśniki. Miksujemy wszystkie składniki i ciasto gotowe. Na rozgrzanej patelni smażymy placki naleśnikowe. Placki przekładamy na talerz i na każdy placek nakładamy farsz(...)Zwijamy w rulony. Do pozostałego ciasta naleśnikowego dodajemy trochę mleka. Przygotowujemy tłuszcz i bułkę tartą. Na patelni tłuszcz rozgrzewamy a nasze naleśniki moczymy w cieście i obtaczamy w bułce tartej. Układamy na patelni i podsmażamy z obu stron do zrumienienia. Naleśniki gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnypieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Składniki miksujemy. Smażymy placki naleśnikowe. Nakładamy porcje farszu. Zawijamy naleśniki. Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mleka a jeśli nie - roztrzepujemy jajko, dodajemy 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka, mieszamy i przygotowujemy ciasto(...)panierowania Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, naleśniki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w cieście, ponownie obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni. Podsmażamy na rumiano z obu stron. Naleśniki już są gotowe, ale z sosem grzybowym zyskają na smaku. Smacznego
Maminek kulinarnyGałka muszkatołowa, woda Przygotowanie: Cukinie pociąć w słupki, włożyć do marynaty, odstawić do lodówki na 15 minut. Wymieszać wszystkie składniki ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki. Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny(...)talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną
SzczyptaSmaQpodawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów. Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 4 Składniki: Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury lub: 1 jajko 1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową) 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania(...)czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać, skropić sokiem z limonki, doprawić solą i grubo mielonym pieprzem. Sos: zioła i połowę anchois posiekać, wymieszać z jogurtem i limonką, doprawić pieprzem. Na naleśniki wyłożyć farsz, zrolować podwijając końce, na wierzchu każdego położyć małe trójkąciki sera, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10-15 minut w 190 stopniach. Na talerz wyłożyć porcję sosu
SzczyptaSmaQ