Cześć :D Słodki poniedziałek :D Coś w 15 minut i miłego dla podniebienia. Trzeba tylko cierpliwie poczekać aż stężeje. Zajrzałam dziś do lodówki i znalazłam truskawkowy serek 360 g. Miał być do naleśników..... Nie zdążył...:D Upewniłam się czy w szufladzie mam wciąż herbatniki. Miały szczęście :D Wyłożyłam herbatnikami naczynie wielkością połowy zwyczajnej blaszki do pieczenia. Do serka(...)smaku agrestowym. Godzinka chłodzenia w lodówce, może półtorej i wielka radość dla duszy i podniebienia :D Miłego tygodnia Wszystkim :D Niech poniedziałki nie będą takie straszne a tylko słodkie
Pieprzyć z Fantazjąmargin-bottom: 0.21cm; } Na niedzielne popołudnie mam dla Was bardzo słodką i pomarańczową propozycję, którą zaprezentuję na tle nowego wydatku. Dostałam bowiem zwrot podatku! Tak, to jedna z lepszych rzeczy w ciągu roku, taki dodatkowy zastrzyk gotówki, który bez szczególnych wyrzutów sumienia można wydać na przyjemności. Toteż moją przyjemnością jest w tym roku porcelana (dla M. był(...)dwie prześliczne foremeczki do tartaletek, w Nanu-nana natomiast cztery kokilki, które już jutro przeżyją chrzest bojowy w postaci Crème brûlée, a na samym końcu dzisiejsze tło dla francuskich naleśników, cudnie zdobioną brytfankę w Duce. Owocny zakupowy weekend. W przerwie między szaleństwem zakupów, wybraliśmy się z M. na festiwal chleba, gdzie spałaszowaliśmy ogromną pajdę wiejskiego chleba ze smalcem, dziubnęliśmy
Przepysznik - BLW i nie tylkoZapraszam dzisiaj na pyszne naleśniki z serem i mango. Niby zwykłe, a jednak wyjątkowe! Naleśniki podałam z kawałeczkami mango i musem z mago. Na ten egzotyczny owoc teraz jest najlepszy czas. Mango jest wyjątkowe aromatyczne i słodkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki można zatem zastąpić wodą po strączkach? Między innymi: Kurze białko w deserach i wypiekach (gofrach, bezach, brownie, naleśnikach). Kurze białko w panierkach (do roślinnych kotletów, orientalnego tofu). Kurze jajko w wytrawnych sosach i dipach (majonezie, sosie serowym, czosnkowym, chipotle). Słodką śmietankę (w bitej śmietanie, owocowych kremach, musach czekoladowych oraz na bazie masła orzechowego ). Inspiracji warto szukać również
jakszef.plnawet, że taki dzień istnieje. Przyrządzam placki ziemniaczane często, bo moje dzieci bardzo lubią ale tylko na słodko…Do tej pory, bo dzisiaj usmażyłam placki ziemniaczane na ostro a w dodatku big size i bardzo im smakowały! Placki przypominają naleśniki i nawet przez chwilę zastanawiałam się czy je nawet nazwać -ziemniaczane naleśniki. Są to typowe placki
codojedzeniaśliwellą . Podstawą deseru jest pyszne, kremowe mascarpone, któremu smaku dodaje limonka, a w środku deseru trafiamy na słodką niespodziankę – Śliwellę, czyli śliwki w czekoladzie. Polecam Wam Śliwellę Eterno , jak dla mnie coś wspaniałego. Idealny dodatek do ciasteczek, ciast, gofrów, naleśników, placuszków, czy takich właśnie deserów Limonkowe deserniczki ze śliwellą, to wspaniała alternatywa dla wypieków. Szybko, łatwo
Słodkie okruszkijako dodatek do mięs, sałatek, zup, sosów, dipów lub wykorzystamy jako pizze lub naleśnika. Przyprawiając go np. czosnkiem lub curry, nadamy mu dodatkowego charakteru. Mam na niego tysiące pomysłów, a i tak najczęściej znika zaraz po ściągnięciu z patelni ciepły i świeży. Pasuje do dań na słodko i ostro, na śniadanie, obiad lub kolację. Ostatnio narobiłem ich tyle(...)propozycja jak można wykorzystać indyjski chlebek naan. Składniki: ½ kubka mąki migdałowej ½ kubka mąki z tapioki kubek mleka kokosowego Przygotowanie: Wszystko mieszamy, aż do uzyskania ciasta prawie takiego jak na naleśniki, wylewamy cienką warstwę na rozgrzaną patelnie i smażymy około 2 minut z każdej strony w zależności od tego jaki nasz chlebek jest gruby. Mnie najszybciej wychodziły kiedy były małe
PaleoLifemąki. Odstawiamy na pół godziny, po tym czasie dodajemy małą łyżeczkę oleju i mieszamy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni teflonowej, posmarowanej delikatnie olejem. Ciasto można urozmaicić różnymi dodatkami np. kakao i będą w wersji słodkiej. Życzę smacznego
Kulinarne życiewspólnie z Justinka , Panna Malwinna , Gin , Sianko i Mirabelka przedstawić nasze ulubione przepisy na to fantastyczne danie. Naleśniki można przygotowywać na milion sposobów, mogą być cienkie jak francuskie crepes lub grube placuszki jak amerykańskie pancakes, mogą być podawane na słodko lub wytrawnie, ilość możliwości jest po prostu nieograniczona. Ja pozostałam dziś przy wersji słodkiej, a placuszki przygotowałam
Codzienne Gotowaniedodałam do szpinaku fety, a zblendowany serek wiejski, za którym nie przepadam...jednak w farszu świetnie się sprawdził :) Naleśniki (5-10 sztuk): - 250 g mąki gryczanej - 50 g mąki krupczatki - ok. 2 szklanki wody* - 1 jajko - łyżeczka soli - bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy - olej do smażenia Farsz: - 300 g mrożonego szpinaku - 1 serek wiejski (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu
Corner With RecipesUwielbiam je właściwie w każdej postaci. Podane na słodko np. z dżemem domowej roboty, z całymi truskawkami, z serem, z bitą śmietaną, ale też i na słono... Wariacji na temat naleśników jest mnóstwo i mogłabym się rozpisywać o nich godzinami. Jednak najważniejsza jest podstawa, czyli dobre ciasto. Bez niego nie można zaczynam "naleśnikowej przygody". Dlatego dzisiaj prezentuję
Słodkie okruszkiIleż razy odrobina słodkiego sosu zmienia smak znanych potraw. Sos waniliowo-mleczny jest szybki w przygotowaniu i nadaje się do wielu dań, np. kakaowych naleśników , placuszków , lodów, ciast. Gdzie i jak go wykorzystamy zależy wyłącznie od naszej wyobraźni. Składniki: 1/2 szklanki mleka 2 łyżki mleka w proszku (nie granulowanego) 2-3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka wanilii lub pół laski
Słodkie okruszkiczego można wykorzystać takie warzywa? A ja odpowiem: do wszystkiego! I nie skłamie (oczywiście nie licząc słodkich potraw :)). Warzywa Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja
Zdrowie na języku :PJak część Was wie, że unikam mąki pszennej. Jedyną jej odmianę jaką używam w swoich przepisach to orkisz Przed Wami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej
Głodni Wrażeń - fit przepisymoże śmiało zajadac je bez dosładzania! Ja dodałam odrobinę cukru pudru , gdyż jak wiecie – lubię na słodko ;) Mus nie jest gładkim kremem , a bardzo widoczne i wyczuwalną są kawałki ( dośc spore ) jabłek. Jest mnóstwo sposobów na ich wykorzystanie :- naleśniki - omlety- szarlotki- w cieście francuskim- strudel- sakiewki naleśnikowe- ciasta ucierane- muffinki i co tylko nam fantazja podpowie! Składniki
Ostra na Słodko