cukier jeśli jabłka były by bardzo słodkie albo bardzo kwaśne 1. Herbatę zaparzamy w 1/3 szkl wody i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, podlewamy wodą i zaczynamy je dusić do miękkości. 3. Składniki na ciasto, razem z ostudzoną herbatą, mieszamy/miksujemy ze sobą. Smażymy następnie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Usmażone, układamy
Gotowanie...to proste !książka, spokój, spacer a na obiadokolację naleśniki z pikantnym farszem kalafiorowym, mniam... Nie o nich dzisiaj chciałam Wam jednak napisać. Zbliża się weekend a z nim Mazury i grillowanie a nieodłącznym elementem każdego naszego grilla są grzanki z masłem czosnkowym. Tym razem wpadłam na pomysł by smak masełka wzbogacić pieczonym czosnkiem, słodkim i pachnącym. Ależ to wspaniałe połączenie
Dzieje kuchennej WiewióryMigdałowe naleśniki. Lubicie naleśniki? Ja i moje dzieci moglibyśmy je jeść naprawdę często Dziś polecam Wam naleśniki w wersji migdałowej. Do ich przygotowania
Słodkie okruszkiMoje dzieci uwielbiają naleśniki i najróżniejsze placuszki, dlatego tak często goszczą na moim stole. Zresztą… ja i reszta dorosłej części rodziny też je uwielbiamy
Słodkie okruszkiDo tej pory robiłam zawsze tak krem cytrynowy ale skoro Hortex ma takie pyszne soki 100% to postanowiłam zrobić tym razem pyszny krem pomarańczowy. Nadaje się
słodkie i nie tylko historie kulinarneWszyscy chyba lubimy wszelakie placuszki i racuszki z owocami. U niektórych traktowane są jako słodkie śniadanie, u innych jako pyszny deser, a niektórzy serwują je
Walijskie PichcenieOd czasu do czasu trzeba pozwolić sobie na małe słodkości. Ostatnio miałam wielką chęć na naleśniki w zdrowszej wersji. Smakowały jak klasyczne, ale wzbogacone o
Truskawkowa FiestaSkoro z kaszy mogą być racuszki to czemu nie naleśniki??? specyficzne w smaku ale takie prosto z patelni całkiem smaczne :) a jeszcze z domowym dżemem
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo zasmakowały mi wiśnie z kardamonem z Anielskich Przysmaków. Dodawałam je już do naleśników z brzoskwiniami, a teraz postanowiłam użyć do sernika
Codzienna kuchnia niecodziennaPokochałam ostatnio gruszkę, ale w wersji duszonej. Wkładam ją do prawie każdego śniadania.Jest bardzo słodka, a połączona z placuszkami lub jaglanką tworzy świetne
CzarnawisienkaDobre rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą jeść glutenu, pszenicy, żyta, itp. Zrobiłam je w wersji na słodko, dodałam kakao, by nabrały pięknego brązowego koloru, podałam je z lodami o smaku caffe latte i posypałam zmielonymi orzechami z dodatkiem nerkowców. Czyż to nie zdrowe słodkości? Polecam;) Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki wody 0,5 + ewentualnie ciut(...)kakao, dobrze wymieszajcie. Na patelni rozgrzej małą ilość oleju, smaż naleśniki. Niektóre zrobiłam z mocno chrupiącymi brzegami, aż trudno było je zawijać bo się łamały, ale lubię i takie;) Na zdjęciu wyżej właśnie takiego widać, jest prawie sztywny, ale miękki w środku. Można podawać na słodko z lodami, konfiturami, powidłami lub wytrawnie z serkiem śmietankowym
Zasmakuj Kuchniwww.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI NA OK 10 SZTUK : Naleśniki ok 10 sztuk 2 jajka 2 szklanki mąki 1.5 szklanki wody gazowanej 1.5 szklanki mleka Szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego Farsz 1 ugotowany brokuł 1 filet z kurczaka podwójny 1 cebula(...)kebab 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej Szczypta pieprzu 5 łyżek przecieru pomidorowego Sos 500 ml przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i Bazyli Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 10 dag sera żółtego tartego Masło do wysmarowania naczynia PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników smażę naleśniki. Filet z kurczaka myję i kroję
Gotowanie Patkisię zarumieni. Porcja na 13-15 Naleśników Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczkę pasty węgierskiej 1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano,ziół prowansalskich, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku 150 g sera(...)zioła, opłukaną czerwoną fasolę i kukurydzę. Wysmażaj, aż farsz stanie się gęsty, wtedy dopraw do smaku. Delikatnie ostudź. Na każdego naleśnika nałóż po 2 łyżki farszu, rozprowadź go w jednej linii i posyp odrobiną sera. Zroluj naleśniki i układaj w formie do pieczenia łączeniem do dołu. Czynność powtórz z każdym naleśnikiem. Jak już wszystkie naleśniki
Niezły Młynek