Zostałam zainspirowana naleśnikami z TEGO PRZEPISU , byłam lekkim niedowiarkiem, myślałam, że mi się rozpadną, bo miałam już kilka podejść do placków serowych, ale wyszły genialne
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPRZEPISY: Jeśli lubicie rabarbar, to na blogu znajdziecie przepisy z jego wykorzystaniem. Jest: – ciasto budyniowe z rabarbarem – drożdżówki z rabarbarem – naleśniki z
Ostra na SłodkoDelikatne placki z twarogiem i pianą z białek. W smaku przypominają trochę gofry. Słodkie i puszyste. Proponuję podawać ze świeżymi owocami. Przepis na około 15 dość
BullioDelikatne placki z twarogiem i pianą z białek. W smaku przypominają trochę gofry. Słodkie i puszyste. Proponuję podawać ze świeżymi owocami. Przepis na około 15 dość
BullioTruskawkowo-jabłkowy dodatek deserowy powstał, gdy domownikom znudziły się standardowe dodatki do naleśników. Jego wykorzystanie zależy od naszej wyobraźni. Mus można jeść samodzielnie
Słodkie okruszkiJak wiecie jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania.Nie tylko naleśniki , ale i krokiety.Częstowałam
Ostra na Słodkozdjęcia są niewyraźne, bo to w końcu kolacja - słabe sztuczne oświetlenie. Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1/2 l mleka 1 szkl. wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Nadzienie: 1 duża laska kiełbasy 1/2 kg kapusty kiszonej 1 papryka czerwona 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ziół(...)wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby powstało nam gładkie ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy, kroimy w małe paseczki. Kapustę kiszoną odsączamy, przelewamy 2 lub 3 razy wodą
Kolorowy Przepisowniklanguage:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Naleśniki były eksperymentalne, ale wyszły całkiem przyzwoicie. Bardzo delikatne, lekko słodkawe z orzechową nutą quinoy i przede wszystkim nie ociekały tłuszczem. Domownik porównał ich smak do andrutów i coś w tym chyba jest :) Idealne do podania na słodko z ulubionymi domowymi dżemami bez cukru :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej(...)blenderem ręcznym, łączymy z resztą składników i mieszamy mikserem. Patelnię z powłoką teflonową smarujemy niewielką ilością tłuszczu i rozgrzewamy. Nalewamy na środek trochę ciasta i rozlewamy po całej powierzchni (naleśnik nie może być zbyt gruby). Smażymy go z jednej strony na złoty kolor, jednocześnie podważając brzegi, żeby się za bardzo nie spiekły. Gdy wierzch naleśnika zetnie się, delikatnie odklejamy ciasto
Quinoa Raz!jeszcze jak smakuje to już super. Przepis na naleśniki znajdziecie tutaj naleśniki wytrawne Nadzienie – na patelni z odrobiną oleju obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor. Dodać posiekane ząbki czosnku i znowu chwilkę smażyć. Teraz już kolej na mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią suszoną. Smażyć tak długo, aż mięso straci kolor surowizny(...)smaku. Jeśli będzie za gęste podlać lekko wodą, ale nie za dużo. Na koniec wrzucić pokruszoną mozzarellę i potarty ser. Podgrzewać, aż sery się rozpuszczą. Nadzienie położyć na naleśniku, zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec około 10 minut. Jak dotkniesz naleśnika powinnien być lekko podpieczony. Podawać można z dowolną sałatą i polane sosem np czosnkowym
Kuchnia Pokoleńszklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia, słodka papryka, ostra papryka Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 ½ łyżka mąki ¾ szklanki mleka Przyprawy: gałka muszkatołowa Na sos pomidorowy: ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody Przyprawy: sól, bazylia, oregano, słodka papryka Ponadto: 30g tartego żółtego sera Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oleju. Wrzucamy na nią(...)posiekaną cebulę. Podsmażamy na złoty kolor pod sam koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dorzucamy mięso. Podczas kiedy mięso się smaży w misce miksera umieszczamy składniki na naleśniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy drugą patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy przecier pomidorowy i puszkę krojonych pomidorów oraz przyprawy. Całość smażymy
Kolizje Smakówmajonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu papryka słodka jajko ugotowane na twardo ogórek konserwowy sól do smaku Jajko posiekałam bardzo drobno, to samo robiłam z ogórkiem. W miseczce wymieszałam majonez, ketchup, dodałam ogórka, jajko, przyprawiłam papryką i solą. Na koniec wymieszałam (można także zmiksować dla uzyskania drobniejszej konsystencji). Pozostawiłam do zawiązania smaku. naleśniki 400g mięsa mielonego ser żółty kukurydza
bastalenaŁOSOŚ W SOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO I KREWETKAMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SALSĄ VERDE ZUPA KREWETKOWA Z DYMKĄ I RYŻEM
globuskulinarnyMogą być na słodko(np. z owocami,serem ,bitą śmietaną) ,na słono (z mięsem,warzywami),jako deser lub jako danie obiadowe.Chyba niema kogoś,kto nie lubi naleśnik ów. Ciasto na naleśniki jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu.Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Składniki: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody- może być gazowana 2 jaja szczypta
Przepisy mojej mamyjabłkowy bez konserwantów, bez cukru i dodatków smakowych, jest bardzo zdrowy! Bezcukrowy mus jest pyszny, naturalnie słodki, ma delikatny smak papierówek, nie dodałam do gotowania nawet cynamonu, gdyż stwierdziłam, że można go dodać, tuż przed wykorzystaniem np. do posmarowania naleśników, do wszelkiego rodzaju ciast z jabłkami, szczególnie do szarlotki, do deserów, czy do zwykłego ryżu, czy kaszy manny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębatony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane wszelkie dania smażone (w tym w szczególności smażone na głębokim tłuszczu np. frytki), a także chipsy, pizze, naleśniki, krokiety, itp. Jak widzicie muszę wyeliminować wiele wspaniałych składników, które bardzo lubię, do tego brak możliwości smażenia
Codzienne Gotowanie