Uwielbiam kombinować w kuchni, a zwłaszcza w weekendy kiedy mam bardzo dużo czasu. Moją kolejną improwizacją były naleśniki z wykorzystaniem mąki amarantusowej oraz kokosowej. Po
Truskawkowa FiestaPamiętacie mój sos karmelowy bez cukru (link) ? W zależności od konsystencji, można nim polać naleśniki, gofry lub wypełnić małe, urocze tarty w kształcie serduszek Takie
Powiedz dietom nieDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
Bulliosuszymy, kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy w orientalnej przyprawie (dobrze, by miała słodki, nie ostry smak). Tak przygotowane mięso smażymy z obu stron na dużym ogniu, by skórka była chrupiąca i zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy chlebek pita – placki obsmażamy delikatnie z obu stron, składamy jak naleśniki (na kopertkę) i kroimy w trójkąty. Na tej samej patelni podsmażamy gruszkę pociętą
MarcinChefNa sobotnie śniadanie przygotowałam panacakes (robiłam z tego przepisu) z bananem i płatkami owsianymi. By jeszcze sobie dogodzić, tą górkę naleśników podałam rozpuszczoną czekoladą. Jak
Pink EnvelopeW lipcowej KUCHNI znajdziecie naleśnikowy dział. Ja w nim podpatrzyłam przepis na bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Zainspirowały mnie do zrobienia placuszków. Placuszki, które
Dzieje kuchennej Wiewiórymroźnym spacerze. Pewnie wielu z Was lubi masło orzechowe. Niezastąpione do owsianki, naleśników czy deserów. Ale czy próbowaliście łączyć je z mięsem? Jeśli nie, to spróbujcie, bo na prawdę warto. Możecie początkowo zmniejszyć jego ilość, jeśli nie jesteście przekonani do smaku. Jednak połączenie masła orzechowego, słodkich batatów i mięsa z kurczaka jest bardzo interesujące :) Poniższy przepis znajdziecie również
My simple kitchenDelikatna w smaku, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach. Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :) Są naprawdę rewelacyjne. O ile dobrze zblenduje się
Kuchnia EllieDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioDrożdżowe racuchy. Ciekawsze w smaku dzięki rodzynkom i dodatkowi banana. Pięknie wyrastają. Przepis wielokrotnie wypróbowany (zawsze się udają). Idealne na słodką kolację. Z podanej porcji wychodzi
BullioJeśli tak samo jak ja potrzebujesz dawki pozytywnej energii, to mam przepis na najlepsze lekarstwo. Lekarstwo śniadaniowe :) Kakaowe naleśniki z bananami i kremem
kolorowotorcikoworobi się ją bardzo szybko. Oboje uwielbiamy dodawać ją do deserów, np. naleśników, kwiatków wegańskich czy owoców. Polecam zamiast cukru użyć syropu z buraków cukrowych – ma ciekawy karmelowy smak. Składniki: ½ szklanki pestek słonecznika ½ szklanki oleju roślinnego 2 łyżki soku z cytryny (ja daję z całej) słodki syrop (u mnie z buraków cukrowych) lub brązowy cukier opcjonalnie: aromat np. waniliowy
Qlinarnie i Qlinarniepołączyć razem do uzyskania gładkiego ciasta. (Powinno mieć konsystencję gęstej słodkiej śmietany - nie za gęste i nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać więcej wody lub więcej mąki.) Można to zrobić mikserem - ja używam trzepaczki rózgowej. Ciasto odstawić na kilkanaście minut, żeby "odpoczęło".Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem (najwygodniej
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry!Dzisiaj mam dla Was pożywną śniadaniową propozycję, pyszne, puszyste racuchy drożdżowe, podane z owocami i słodkim syropem. Posiłek bardziej na leniwy weekend, chyba, że
Pora coś zjeśćzamrażarki. Naleśniki: 250 g mąki pszennej 250 ml gazowanej wody mineralnej 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru szczypta sody oczyszczonej Farsz: 60 dkg pieczarek 40 dkg kapusty kiszonej 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 2 łyżki masła sól (ok. łyżeczki), pieprz, słodka papryka Panierka(...)cebulą, grzybami i ugotowaną kapustą. Odstawić do ostudzenia. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką. Na każdy naleśnik nałożyć trochę farszu, rozprowadzić zostawiając wolne boki. Złożyć je do środka i zwinąć całość w rulonik. Panierować
Moje domowe kucharzenie