Witam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na przygotowanie frużeliny z czereśni. Frużelina jest bardzo smaczna, lekko słodka i winna. Tak przygotowaną frużelinę możemy użyć do przełożenia ciasta, tortu, przygotowania rolady biszkoptowej, deserów, nałożenia na naleśniki lub gofry, a nawet na pieczywo. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania frużeliny będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L frużeliny
Uwaga Babcia Gotujeporannej kawy albo wieczorem np. do mleka. Doskonały pomysł na śniadanie dla wszystkich, którzy lubią rano lubią zjeść na słodko, ale unikają słodyczy. Dutch baby, czyli grzeszne śniadanie Delikatność, lekkość, puszystość, wyjątkowy smak i niecodzienny wygląd. Ten naleśnik jest tak pyszny, że aż grzeszny… Takie śniadanie może i ma więcej kalorii niż owsianka. Ale co z tego! Poznajcie dutch
Niedzielny kucharzmięsem, krokiety z farszem mięsno-pieczarkowym, krokiety z mięsem i grzybami, krokiety z kapustą kiszoną, krokiety z kapustą słodką i tak dalej, i tak dalej...😀 Krokiety na obiad, to dobry sposób, aby wyczyścić trochę lodówkę - w naleśniki można zawinąć wiele, kwestia smaku, co lubicie najbardziej 😘😘😘😀 SKŁADNIKI: na ok. 12 sztuk ciasto naleśnikowe: 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Moja Książka KucharskaKiedy naleśnik jest upieczony , wyjąć patelnię z piekarnika (ponownie, uważać, uchwyt jest GORĄCY) i użyć szpatułki, aby delikatnie przełożyć naleśnik na talerz Może spaść nieznacznie po usunięciu z ciepła, co jest całkowicie normalne. P odawać na słono ,słodko ,według własnego uznania
w mojej kuchniPora zacząć przetwarzanie. Na początek zapraszam po przepis na domowy dżem brzoskwiniowy. Taki dżemik jest idealny do naleśników czy gofrów. Składniki: 1 kg brzoskwiń 500
słodkie i nie tylko historie kulinarneburza hormonów, nad którą ciężko zapanować. Wtedy wszystko przychodzi łatwo i jakby samo z siebie - bukiet krwistoczerwonych róż, złota bransoletka, słodki pluszach z sercem w wciągniętych łapkach. Wstajemy dwie godziny wcześniej niż zwykle, rześcy jak skowronki, i przygotowujemy naleśniki na śniadanie, bo to przecież jego/jej ulubiony sposób na rozpoczęcie dnia. Zdarza się, że chodzimy jak zombie, ledwo przytomni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTruskawki cieszą nasze oczy o ponad miesiąca, są genialne bez dodatków, ale doskonale również nadają się do wszelkich deserów, ciast, naleśników, mogą towarzyszyć nam w
Słodki KompromisKolejna wersja szybkiej i smacznej przekąski. Dla przypomnienia: klik i na słodko - klik . Takie roladki idealnie sprawdzą się nie tylko na śniadanie. W sezonie grillowym
Di gotujedziwnej porze. Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według C. za mało) syropem klonowym i lekko dymnym cukrem muscovado. Do tego słodko-kwaśne kawałki suszonych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKociołka rolę główną graja truskawki! Ale nie te ohydne, zapakowane w plastikowe pudełka i folię... tylko nasze polskie, pachnące, cudownie słodkie i czerwone truskawy! Uwielbiam sezon truskawkowy i zawsze staram się wykorzystać go w pełni. Mleko truskawkowe, shake, naleśniki z truskawkami i inne pyszności są u mnie codziennością Dziś pragnę wam przedstawić wymyślony i stworzony przeze mnie deser - jest
sierotka maRysia w kuchniOstatni dzwonek na powidła śliwkowe . Idealnie pasują do ciast,naleśników i kanapek. Składniki: 3 kg. śliwki węgierki (dojrzałej,odchodzącej od pestki) 1 kg. cukru ( jak wolicie mniej słodkie to mniej) Śliwki wydrylowałam,podlałam szklanką wody i dusiłam co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką, żeby się nie przypaliły. Czas duszenia hmmm... około 3-4 godzin, aż rozgotują się. Ostudziłam
potrawyregionalneRacuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na (pół)słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników. W sensie funkcjonalnym, czyli przeznaczenia tej
Kulinarna PokusaBardzo często robię różnego rodzaju placuszki, racuchy i naleśniki. To pożywne i szybkie śniadania, które w zasadzie smakują każdemu. Dziś zapraszam Was na szybkie i
Słodkie okruszkiowoce. Tak przygotowaną żurawinę można podawać zarówno do pieczonych mięs, pasztetów, serów jak i do rozgrzewającej herbaty czy naleśników. Składniki 600 g żurawiny świeżej lub mrożonej 250-300 g brązowego cukru (w zależności od tego jak słodka ma być konfitura) sok z jednej dużej pomarańczy 1 łyżka stołowa miodu 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata