na zimno - 10906 przepisów (strona:98/728)

Sernik z niespodzianką 177

jest taki, że nie mam zdjęcia środka - w czasie obiadu głupio mi było wyskakiwać z aparatem, a później nie było już czemu robić zdjęć...Sernik z truskawkową niespodzianką (na zimno)Składniki:(na formę o średnicy 24 cm)biszkopt:2 jajka80 g cukru45 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanejmasa serowa:250 g mascarpone600 g serka kremowego250 g jogurtu naturalnego150 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letnio, czereśniowo, lawendowo... 201

Bardzo, bardzo dawno zrobiłam naprawdę pyszny sernik. Na zimno, więc był wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Tak cudownie delikatny, że rozpływał się w ustach. Pastelowo różowy, z lekkim aromatem lawendy. Jeny, jakie to było dobre...Najpierw zobaczyłam go u Kasi - kolor mnie zafascynował, dodatek czereśni oczarował - to moje wspomnienie letnich, dziecięcych dni, spędzanych na dziadkowej działce, gdzie mogłam wdrapywać się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fioletowe serce na talerzu 298

piankowy. Z lekką cytrynową nutą, niezbyt słodki, cudownie jagodowy, barwi język na fioletowo. Zakochaliśmy się w nim oboje, jak na Walentynki przystało.Cytrynowy sernik z jagodami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamus jagodowy:450 g jagód (mogą być mrożone)125 g cukru trzcinowegosok z 1/2 cytrynyziarenka z 1 laski waniliimasa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 202

Kiedy przyjechałam do Danii, z przyjemnością kosztowałam nowych smaków. Jednym z nich była lukrecja, która... Zdecydowanie nie przypadła mi do gustu. Podejmowałam wiele prób, za każdym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Banany i wiśnie. W serniku 216

słodycz z bananów, sprawia, że całość nie jest mdła. Muszę powiedzieć, że banany i wiśnie to zaskakująco udane połączenie. Jeśli jeszcze nie znacie - spróbujcie koniecznie.Bananowy sernik z wiśniami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:120 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:7 listków żelatyny600 g serka kremowego300 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru waniliowego50

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pascha migdałowa - zupełnie wyjątkowa 221

dotarła. Wcześniej gdzieś coś na ten temat słyszałam, ale nie zawracałam sobie tym specjalnie głowy. Dopiero po założeniu bloga przyjrzałam się tematowi uważniej.Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna.Zrobienie twarogu w domu to wbrew pozorom rzecz niezwykle prosta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno z borówkami 505

Dzisiaj sernik na zimno z twarogu i bitej śmietany z borówkami amerykańskimi na spodzie z maślanych herbatników. Przygotowałam go z borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie użyć innych, ulubionych owoców. Sernik wyszedł pyszny i najważniejsze… jest bez pieczenia Składniki: Spód: 240 g herbatników maślanych 100 g masła Masa: 400 g borówek amerykańskich 700 g twarogu półtłustego (mielonego

Oryginalny smak
Kolorowy sernik na zimno 937

Jest to ciasto znane pod wieloma nazwami. U mnie w domu jest od kiedy pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni. Składniki

Malinowe Pocałunki
maślankowe galaretki z porzeczkami... 179

Składniki: biszkopty okrągłe 150 gram, maślanka zimna 1/2 litra, galaretka agrestowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, porzeczki 50 dag, bita śmietana - w opisie galaretkę agrestową wymieszać w szklance gorącej wody i jak przestygnie /letnia/ wymieszać z 250 ml zimnej maślanki truskawkowej tortownica 20 cm - blaszkę wyłożyć folią i poukładać biszkopty na biszkopty rozsypać obrane porzeczki

W Mojej Kuchni Lubię
Jaglany deser daktylowo bananowy (bez mleka, jajek i glutenu) 397

razem deser jaglany, który przypomina sernik na zimno. Robimy różne jego wersje  - owocowe, rodzynkowe, orzechowe - wszystkie są przepyszne, ale ten z daktylami i bananem wyjątkowo przypadł nam do gustu. Deserki nalewamy do silikonowych foremek, które są bardzo wygodne, bo dzieci mogą same chwycić sobie serek z lodówki, kiedy mają ochotę na coś pysznego ;)  Można przygotować wersję wegańską

głodny alergik
Placek bananowy 209

masy. Lekko przestudzić. Letnią masą zalać plastry bananów. Schładzać przez ok. 2 godz. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować przy pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce. Równie pyszne ciasta na zimno możecie kupić na stronie TwojejCukierni.pl

Z miłości do słodkości
Sernik z zielonej herbaty matcha pod śmietankową chmurką 199

drugim blogu . Uznałam jednak, że tu jest jego miejsce, więc wpis został usunięty i dodaję go jeszcze raz:)  Fantastyczny deser na ostatnie ciepłe dni, w całości przygotowany na zimno - nie trzeba stać przy gorącym piekarniku :). Jest delikatny i piankowy. Śmietankową piankę możemy zastąpić limonkową galaretką lub w ogóle ją pominąć, a sernik przygotować w odrobinę mniejszej tortownicy, żeby był

Tajskie smaki
Wiśniowy przekładaniec 2158

wymieszać i pozostawić do ostygnięcia i momentu, gdy masa zacznie widocznie się ścinać (można ją wstawić do lodówki, wtedy jednak należy sprawdzać co kilka minut stan stężenia, gdyż w zimnie może to szybko nastąpić) PRZEŁOŻENIE CIASTA - na dnie formy ułożyć ciemny biszkopt, na nim rozsmarować 1/2 masy grysikowej, schłodzić - na warstwie grysikowej rozprowadzić 1/3 mocno tężejącej (ma się rozsmarowywać

Smakołyki Bereniki
Lemoniada arbuzowa i melonowa 330

Zimna, domowa lemoniada. Ratunek w upalny dzień. Czy robicie takie napoje sami ? Czy kupujecie ? Polecam zrobić ! Smak nieporównywalnie lepszy, a i samo zdrowie, bez barwników, bez konserwantów. Zrobienie domowej lemoniady zajmuje tylko kilka chwil.  To jak - miksujemy ? Składniki: 1/2 melona 300 g arbuza 1,5 litra wody gazowanej 1 cytryna 2 łyżki cukru Wykonanie: Arbuza, melona i wodę dobrze

kolorowotorcikowo
Deser kubusiowy 383

przełożyć na herbatniki, wyrównać, desery schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy serowej - przed podaniem wierzch udekorować startą na tarce czekoladą, podawać schłodzone Deser po przygotowaniu należy schłodzić, gdyż na zimno smakuje najlepiej. Poszczególne warstwy smakołyku są dobrze widoczne i bardzo ładnie prezentują się w szklanych pucharkach. Do przygotowania masy serowej można wykorzystać serek homogenizowany waniliowy, pomijając wówczas dodatek cukru

Smakołyki Bereniki