kasz- delikatna, neutralna, o niesamowitej konsystencji, nasiąkająca wszystkimi smakami. Jagielniki to już ciasta kultowe. Każdy weganin w swoim życiu na pewno jadł kawałek jagielnika czy to pieczonego, czy na zimno. Ten jagielnik jest zapychająco kokosowy. Najlepiej smakuje porządnie schłodzony
wegetalerzewiem jak u Was, ale u mnie, na wielkanocnym, słodkim stole goszczą zawsze serniki i babki, rzadziej mazurki i ciasta przekładane. Mam dla Was pomysł na małe serniczki na zimno, z makiem i duszonymi jabłkami. Niecodzienne połączenie, ale pyszne :) Będą pięknie się prezentowały i na pewno podbiją serca Wasze i Waszych gości :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego
Domowa cukiernia Ewymały jogurt naturalny (ok 180ml) 1 serek waniliowy (ok 150g) 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy sypanej 1 płaska łyżka żelatyny … Czytaj dalej Deser kawowy na zimno
czarrna od kuchniBoski sernik na zimno z niespodzianką w środku. Pyszne draże jogurtowe otoczone lekką, serową pianką. Pierwszy raz udało mi się zrobić tak dobry zimny sernik, więc od razu dzielę się z Wami przepisem. Udało mi się kupić kolejny świetny twaróg nadający się na sernik, pierwotnie miał być właśnie sernik upieczony. Twaróg jednak smakował tak wspaniale, że plany się zmieniły. Niebawem
Gotowanie i blogowanieoknem śnieg na zmianę z deszczem. Zimno i pochmurno, chociaż bardziej jesiennie niż zimowo. Jak się rozgrzać przy takiej niesprzyjającej aurze? Najlepiej pysznym pieczystym. A konkretnie marynowaną, a później długo pieczoną z miodem i przyprawami, rozpływającą się w ustach szynką wieprzową w pysznym sosie. Na dodatek to wszystko robi się prawie samo! Niemożliwe? A jednak ;) Wprawdzie dzisiejsza propozycja doskonale wpisuje
Ratunku obiadKolorowy sernik na zimno z bananowym wnętrzem. Lekki, orzeźwiający, delikatny z kakaowym posmakiem. Składniki Fioletowa warstwa 200 g serka naturalnego 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek mrożonych jagód 1 łyżeczka żelatyny Różowa warstwa 200 g serka naturalnego 2 łyżeczki cukru … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPrzepis na ciekawą i tanią przekąskę. Kuleczki najlepiej smakują na zimno z sosem czosnkowym. Składniki: 6 kromek chleba (może być czerstwy pół szklanki mleka 2 jajka 6 czubatych łyżek mąki 150 g żółtego sera 200 g boczku wędzonego oregano, sól, pieprz, papryka ostra szczypta soli Przygotowanie Chleb kroimy w kostkę, zalewamy mlekiem i wbijamy jajka. Odstawiamy na chwilę, następnie miksujemy
e-PrzepisyKulinarneMoja propozycja na Dzień Zakochanych. Totalna wariacja z ciastem na faworki i sernikiem na zimno. Składniki ciasto 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka śmietany 1 łyżka spirytusu 2 łyżki miękkiego masła szczypta soli sernik 2 serki homogenizowane 1 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szybkie, proste i niezwykle smaczne ciasto na zimno. Szczerze powiedziawszy, to od początku do końca było moją czystą improwizacją, która okazała się "strzałem w dziesiątkę". Zamiast zwykłego deseru - wyszedł mi przepyszny torcik. Jest lekki, nie za słodki i z pewnością będę robiła go częściej. Nie ma w nim nic skomplikowanego i daje
Di gotujeJeśli lubisz nowe połączenia smaków wędzonego łososia , szpinaku i chrzanu daj się namówić ta taki torcik na zimno, wystarczy że zrobisz go po południu a rano podasz na wykwintne śniadanie, do szczęścia brakuje tylko filiżanki ulubionej herbaty. Torcik podałam na granitowej desce od Podstawki.pl-wyroby z granitu Składniki: Foremka prostokątna o wm 20X12 cm Spód: 3-4 tosty
Wanilia i KardamonKaszak czekoladowy to ciasto na zimno przełożone herbatnikami i ugotowaną kaszą manną. Całość udekorowałam polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Kaszak idealnie smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, ponieważ herbatniki zmiękną. Ciasto kaszak to smak mojego dzieciństwa :) Jestem pewna, że nie będziecie mieć problemu z przygotowaniem poniższego ciasta. Składniki na blachę 30 cm x 20-25 cm: 1 l mleka
Ugotowaćwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com To ciasto pamiętam jako wielki hit końca lat 90-tych. Było moim pierwszym ciastem na zimno, które jako nastolatka robiłam setki razy. Przepis pochodzi z moich własnych, dawnych notatek. (Tortownica około 21 cm) Masa: 200-250g masła śmietankowego (w oryginale jest kostka, ale śmiało można dodać 200g; nie zastępujcie go margaryną
Di gotujeSernik, szczególnie na zimno, to jeden z moich ulubionych rodzajów ciast. jakiś czas temu Lindt bardzo mile zaskoczył mnie słodką niespodzianką, którą postanowiłam po części wykorzystać do przygotowania sernika. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i gwarantuję, że wcale nie gorzej smakuje! tortownica o śr. 26cm Masa I: 400g białego mielonego sera, 200g gorzkiej czekolady (u mnie
Z miłości do słodkościKlasyk sam w sobie. Przysmak naszych mam i babć. Idąc tropem smaków dzieciństwa na Nowy rok przygotowałam pyszny sernik na zimno z kryształami z galaretek. Na blachę 32 x 35 cm: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być wiaderkowe ) - 500 ml śmietanki 30 % - 2 żółte galaretki - 2 pełne łyżki żelatyny - 3 łyżki cukru Kryształki: - 1 czerwona galaretka - 1 żółta galaretka
kawawszklanceblasze wyłożonej papierem, wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu podajemy ciepłe, choć rewelacyjnie smakują też na zimno posypane resztą cebuli. Smacznego
Wanilia i Kardamon