na zimno - 10906 przepisów (strona:102/728)

Wigilia bez mleka. Świąteczne przepisy dla dorosłych i dla dzieci 231

Zapomnijcie o sklepowych wędlinach z mnóstwem soli i wątpliwych dodatków! Upieczony w domu schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno do chleba. Można go także podać na ciepło na świąteczny obiad z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia

Dieta bez mleka
Szarlotkowych wariacji ciąg dalszy, szarlotka na cieście ucieranym 131

Kiedy jest czas na szarlotkę? Zawsze! Zwłaszcza gdy za oknem zimno, ciemno i ponuro, a w domu przytulnie i ciepło. Żeby było jeszcze milej, warto sobie i innym dogodzić. Nic nie nadaje się do tego tak bardzo jak pachnąca i rozpływająca się w ustach szarlotka. Szarlotkowe wariacje   Szarlotka na cieście ucieranym zastąpi z powodzeniem tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście

KulinarneImpresje.pl
Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka 157

kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki białej cebuli 2 kg ziemniaków 30 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno Grzyby zalewamy wodą (około 3 szklanki) dzień wcześniej. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości około 45 minut. Wywar grzybowy odcedzamy i zachowujemy. Grzyby kroimy w paseczki. Kapustę płuczemy

Trzeci talerz
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 167

żółtym serem. Postanowiłam zrobić mały test i część kotlecików usmażyłam na oleju, a część całkowicie beztłuszczowo. Przy smażeniu na oleju zewnętrzna część kotlecików była bardziej chrupiąca, natomiast na zimno nie były one już tak smaczne (wchłonęły zdecydowanie zbyt dużo tłuszczu). Kotleciki smażone beztłuszczowo nadawały się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. Dodatkowym atutem (pomijając fakt, że takie

Smaki Na Talerzu
Mięciutkie pierniczki na drożdżach 175

Klimat adekwatny do dzisiejszego święta. Zimno, mroźno - brakuje tylko śniegu :) W takiej aurze pieczenie pierniczków w domowym zaciszu nabiera całkiem innego, przyjemniejszgeo charakteru. Zwłaszcza, że małe rączki chętnie pomagają:) Co roku testuję jakiś nowy przepis na pierniki. Tak było i tym razem. Moje kryterium wyszukiwania było takie, aby pierniczki były super miękkie i aby można je było przygotować na ostatnią

My simple kitchen
Karkówka kanapkowa , pieczona , prosta wędlina 123

folię aluminiową , żeby uniemożliwić odparowywanie soków podczas stygnięcia . Pozostawiamy do ostudzenia . Ostudzoną pieczeń z karkówki przekładamy na dobę do lodówki . Dzięki temu będzie się ładnie kroić . Serwujemy na zimno na kanapkach , pokrojoną w cienkie plastry . Doskonała z musztardą , chrzanem lub innymi sosami czy warzywnymi dodatkami . Taka prosta klasyka , łatwa i smaczna . Smacznego ! Artykuł Karkówka kanapkowa , pieczona , prosta wędlina pochodzi

Ogrodnik w podróży
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 328

Sernikami mogę zajadać się w każdej postaci. Najbardziej lubimy te pieczone, ale dość często przygotowuję również takie na zimno, które powstają dosłownie w kilka chwil. Zamiast wykładać formę ciastkami czy biszkoptami, możemy przygotować pyszny, ciasteczkowy spód, który doda sernikowi fajnego smaczka.   Składniki: 1 kg sera - może być z wiaderka 4 łyżki cukru- zmielić na puder 2 łyżki żelatyny

Z Majeczką w kuchni
Ryba po grecku 165

Rozłożyć równomiernie. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Gotową rybę podawać według uznania na ciepło lub na zimno. Ryba po grecku Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując rybę po grecku. Ryba po grecku Warzywa możecie pokroić w cienkie słupki. Będą się wtedy fajnie prezentować. Ja z braku czasu

mecooks
Panierowane pieczarki 130

Panierowane pieczarki w jajku i bułce tartej  to prosta i smaczna przekąska, jak również pyszny dodatek do obiadu. Świetnie smakują  na ciepło  jak również i na zimno. Polecam :) Składniki: pieczarki jajka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki umyć, odciąć ogonki, osuszyć. Do miseczki wbić jajka, roztrzepać. Dodać soli, pieprzu, wymieszać. Do drugiej miseczki wsypać

magiczna kuchnia Kasi
Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej 130

ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.   (Na zimno również świetnie smakują.)   (*) Ostatnio smażąc te placki mieliśmy niespodziewanych gości z dzieckiem niejadkiem. Chłopczyk jak zobaczył swoich ulubionych bohaterów Disney'a na paszteciku i parówkach - zjadł

Di gotuje
Lasagne z ricottą i dynią 162

Lasagne z ricottą i dynią to idealny pomysł na obiad gdy za oknem zimno. W takie dni powinniśmy pamiętać by jedną posiłek w dniu był ciepły. Ponadto głównym składnikiem tego przepisu jest dynia, która bogata jest w witaminę A, C, PP, B, potas, żelazo, wapń i fosfor. Ciężko nasze pociechy przekonać do dyni, w ten sposób możemy w łatwy sposób

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIERNIKOWY SERNIK NA ZIMNO 128

Naszym ulubionym ciastem są serniki. Pod każdą możliwą postacią. Klasyczny, wiedeński, z brzoskwiniami czy na zimno. Latem jemy je z owocami, a w okresie świątecznym z przyprawami korzennymi. Sernik świąteczny jest delikatni i puszysty ja chmurka. Idealny dla osób, które nie lubią lub nie umieją piec. Składniki: 5 listków żelatyny 1 1/5 szkl śmietanki kremówki 3 żółtka 1 białko

Kuchnia w oparach
Świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 172

Dzień dobry :-) Dziś w Rzeszowie popadał troszkę śniegu, zimno dalej, ale jaśniej przynajmniej trochę. Brakuje słoneczka, ale lepiej tak niż jak pada deszcz i cały czas ciemno. Przepis jaki dla Was mam, to przekąska, którą robi się szybko, jest prosta i bardzo smaczna. Można zrobić na imprezę, można podać do sałatki lub po prostu zjeść sobie tak jak u mnie

kruche babeczki
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty 138

jabłka,dla mnie petarda. Musicie koniecznie wypróbować. ok. 500 g kiszonej czerwonej kapusty 1 jabłko 1/2 zielonego grejpfruta 1 mała cebula 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno)  1 łyżeczka cukru  świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i lekko posiekać. Grejpfruta obrać z błonek,podzielić na kawałki,dodać

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania