kanapkę z piady na ciepło - z wędzonym łososiem i rukolą. Próbowaliście kiedyś wędzonego łososia na ciepło? Jest znacznie bardziej intensywny w smaku i słony niż taki jedzony na zimno. Do tego garść rukoli, dobry twarożek i trochę pieprzu, a wszystko to w chrupiącym z wierzchu i miękkim w środku cieście piady - pycha! Składniki (na 2 porcje): 2 piady(...)plastry łososia wędzonego na zimno 2 garście rukoli 2-3 łyżki twarożku śmietankowego pieprz czarny młotkowany odrobina oliwy mogą się przydać 2 patelnie Przygotowanie: Plastry łososia rozłożyć na lekko rozgrzanej patelni na 30 sekund, kiedy zmieni kolor zdjąć go z patelni. Piadę podgrzać na patelni wysmarowanej lekko oliwą z oliwek. Posmarować jedną połówkę piady twarożkiem, posypać pieprzem
Kulinarne Inspiracjepatelnia. Tera zajś niech sie to tak ze 15-20 min podpiyko- sprowdzejcie, żeby sie niy przipołlōło. I fertich 8 . Takoł tortilla idzie jejś i na ciepło, i na zimno. Na zimno łoni jōm we Hiszpani jedzōm ze majōnezym. Tortilla to je jedyn ze składnikōw tapas- takich hiszpańskich przegryzek. Jak byjście chcieli, żeby Wōm sie gojście 9 niy łobrzarli
Chop w kuchnitemp. pokojowa) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej masa krówkowa: 450g masy krówkowej (u mnie kajmak o smaku orzechowym) 2 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 500ml mleka 500ml śmietany 30% (zimna) 2 śmietan fix 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: orzechy (drobno posiekane) Przygotowanie: Ciasto: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jednolitą masę. Dodajemy jajko(...)Dodajemy 1/4 mleka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko podgrzewamy. Powoli dodajemy masę jajeczną. Mieszamy, aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Następnie partiami dodajemy masę kajmakową. Dokładnie mieszamy. Studzimy. Gdy masa jest zimna, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fix na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą kajmakową. Ułożenie: Na paterze lub talerzu kładziemy jeden placek, następnie wykładamy dwie duże łyżki
Tagebuch po polskuzdrowego – quinoa pudding. Zdrowy pudding czekoladowy na bazie quinoa (komosy ryżowej), to mój hit ostatnich dni. Jem go zamiast budyniu. Idealny na deser i śniadanie. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. A przygotujecie go dosłownie w kilka minut. Nic tylko jeść i to bez wyrzutów sumienia Quinoa biała (inaczej komosa ryżowa) charakteryzuje się delikatnym smakiem(...)łatwo całość zmiksować. Próbujemy, opcjonalnie można jeszcze dosłodzić syropem. Nasz quinoa pudding przekładamy do miseczek. Na wierzch układamy płatki kokosa, suszoną żurawinę i plasterki banana. Podajemy ciepły lub na zimno. Smacznego
Słodkie okruszkipewnym sensie koniecznością, ponieważ zalegało mi w lodówce 1 kg pudełko serka homogenizowanego kupionego bezmyślnie przez brata, ale nie ma tego złego... dzięki temu powstał przepyszny sernik sernik na zimno, który będzie od tej pory jednym z moich ulubionych. Sernik składa się z kakaowego biszkopta, kakaowej oraz śmietankowej części, całość okryta jest czekoladą,, na której znajdują się pokrojone truskawki(...)ubitej śnieżki dodajemy połowę serka homogenizowanego, czyli 500g oraz kakao. Następnie 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklani gorącej wody, studzimy, mieszamy co chwilę. Gdy żelatyna będzie zimna, dodajemy do masy miksując. Wylewamy masę kakaową na biszkopt i chowamy do lodówki na 10-15 minut do stężenia. Następnie robimy drugą porcję masy. Postępujemy tak samo jak z poprzednią, wykorzystując
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubitą śmietaną oraz kaszą manną Przepis znajduje się tu KLIK Jogurtowiec zebra z truskawkami, lekki, pyszny :-) Przepis znajduje się tu KLIK Puszysty śmietankowo-kakaowy sernik na zimno z truskawkami i czekoladą Przepis znajduje się tu KLIK Lekkie, pulchne ciasto z truskawkami i kruszonką-szybkie i pyszne :-) Przepis znajduje się tu KLIK Puszysty sernik(...)zimno z serków homogenizowanych z truskawkami i galaretką-szybki łatwy i bardzo delikatny serniczek :-) Przepis znajduje się tu KLIK Letni deser z owocami z mascarpone i bitą śmietaną Przepis znajduje się tu KLIK Ciasto Afrodyta z musem truskawkowym Przepis znajduje się tu KLIK Kruche babeczki z owocami i kremem Przepis znajduje się tu KLIK Zapraszam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuodchudzającej. Jeśli je całkowicie wyeliminujemy, to nie będzie to odchudzanie a zagładzanie się. Takie spagetti z kabaczka można zabrać w pojemniku do pracy lub szkoły i zjeść nawet na zimno jako sałatkowy lunch. Nie jest skomplikowane a dodatki smakowe to dosłownie minimum. Dla nie dbających aż tak bardzo o dietę: na końcu można dodać dla extra smaku łyżkę masła SKŁADNIKI(...)pokrył się oliwą i zdjąć z ognia. Nitki kabaczka mają pozostać jędrne i lekko chrupiące. Zbyt długo trzymane na patelni zmiękną i nie będą chrupiące. Podawać na ciepło. Na zimno jest doskonałym lunchem do pracy lub szkoły
Sztuka gotowania w/g SamiryOstatnio mamy straszną ochotę na coś słodkiego do kawy , wpadłam na pomył aby przygotować lekki smaczny sernik na zimno , za oknem jest strasznie gorąco , więc takie zimnie rozwiązanie jest jak najbardziej wskazane , smakuje bardzo fajnie , choć jest to light , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( Tortownica 32 cm ) 4 kubki serka homogenizowanego ( light ) (naturalny) 1 paczka biszkoptów
Mój SmakMamy sezon na śliwki więc warto coś z nich przygotować. Zrobiłam deser, czyli śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych. Śliwki w takiej postaci są naprawdę pyszne. Na zimno smakują rewelacyjnie, ale na ciepło są niesamowite. Polecam wszystkim. Do zrobienia takiego deseru można użyć również innych owoców. Składniki: 800 g śliwek 9 łyżek syropu klonowego 1,5 - 2 szklanki płatków(...)łyżkami syropu klonowego, masłem, cynamonem i kardamonem. Płatki ułożyć równomiernie na śliwkach. Piec w temperaturze 200 o C przez około 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno
Mama Gotujeklasyk w kuchni, wspomnienie mojego, jak i pewne wielu z Was, dzieciństwa... Moja Mama robiła taki ryż bardzo często i zajadaliśmy się nim nie tylko na gorąco, ale na zimno też, jeśli oczywiście cokolwiek zostało jeszcze w naczyniu :) Pyszny, kremowy, waniliowy ryż z dodatkiem słodkich jabłek z cynamonem podaję z porcją gęstej, kwaśnej śmietany, a wierzch oprószam cynamonem i cukrem(...)wierzch, polej ryż równomiernie śmietanką i w kilku miejscach rozłóż kawałki masła. Ryż zapiekaj przez około 25-30 minut do lekkiego zezłocenia się wierzchu. Podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem gęstej śmietany i odrobiny cukru oraz cynamonu. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyPrzepis autorski (mój). Placuszki są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Kuszą swoją delikatnością i śmietankowym smakiem. Przeważnie znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale na zimno także się sprawdzą - nawet jaką przekąska do szkoły, czy pracy. Przeważnie robiłam je w wersji na słodko (np. takie - klik ), ale takie wytrawne to również wielka pyszność. W zasadzie możecie mieszać swoje ulubione dodatki(...)łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujeSzczerze przyznam, że nie wiem jakie podać proporcje, ponieważ przygotowywałam swoje na próbę - z trzech łyżek mąki i składników "na oko" :) Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :) Składniki na dwie babeczki: 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 białko lub całe jajko szczypta cynamonu 2 łyżki jogurtu lub maślanki 2 łyżki twarożku 1 łyżeczka jogurtu naturalnego(...)koszyczek. Zostawiamy troszkę ciasta na wieczko. Twarożek łączymy z jogurtem i budyniem. Wypełniamy babeczkę. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy 15 minut w 180*C. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSzpinak ,super pyszny zdrowy ,doskonale smakuje do dań na gorąco i na zimno ,do koktajli i do sałatek ,a ja zapraszam spróbować na ciepło z makaronem ,a jak zostaje z obiadu wsuwam go na zimno .Choć się przyznam że szpinak posmakowałam dość niedawno ,ale bardzo się polubiliśmy i ta znajomość cały czas trwa i rozkwita coraz bardziej . Składniki
Mój Smakbędzie ono skomplikowane w przyrządzeniu, może też służyć za niemal dowolny posiłek. Najlepsze będzie świeże i ciepłe, ale znajdą się pewnie i tacy, którzy nie pogardzą nim także na zimno. Jest bardzo sycące, więc korzystając z jednej typowej, ok. 30cm formy do tarty możemy nakarmić nawet 4 osoby Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem(...)Kolorowa i sycąca tarta ze szparagami, wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno jako dowolny posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g zielonych szparagów 350g średnio przerośniętego wędzonego boczku 350g ziemniaków (najlepiej młodych) 75g suszonych pomidorów z oleju 1 duża czerwona cebula (180g) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól czarny pieprz świeżo mielony 100ml
Kulinarna Pokusa