na zimno - 10906 przepisów (strona:41/728)

Akcja KUKBUK Poleca dla lokalnych producentów żywności i rzemieślników 191

zostało na moich oczach wykrojone, oszlifowane, pocieniowane i wstawione w oprawę kolczyków.   Produkty przetworzone Zauważyłam, że o godło Kukbuk Poleca stara się kilka manufaktur olei roślinnych tłoczonych na zimno. Nie znam żadnej z nich z własnego doświadczenia, bo to małe firmy. Gdybym miała jednak wskazać polską manufakturę olejów, która jest warta polecania, to byłyby to Olejowe Smaki. Poznałam(...)mieli stoisko na targach kosmetyków naturalnych. Wytwarzają na zimno rzadkie, naturalne zdrowe oleje np. lniany ze złotego lnu. Ich oleje są nieczyszczone, z pierwszego tłoczenia i bez konserwantów. Sprzedaje się je w małych butelkach, żeby nie można je było zużyć w ciągu 3 miesięcy od otwarcia, bo przechowywane zbyt długo czy w złych warunkach tracą swoje właściwości odżywcze. Najbardziej lubię

Ugotowane pozamiatane
TARTALETKI ZE SZPARAGAMI I SOSEM ŚMETANOWO-SEROWYM 215

tartaletki z delikatnego, kruchego ciasta wypełnione farszem z cebulki, pora, zielonych szparagów i sosem śmietanowy-serowym – smakują obłędnie! Idealne zarówno na gorąco prosto z piekarnika, jak i na zimno. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 szt ) SŁONE KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło min. 82% – 125 g * żółtko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka * zimna woda – 50 ml FARSZ: * duża cebula

Ostra na Słodko
Pasztet pieczarkowo-porowy 174

zmiany  żywieniowe z swoim domu i oto efekty. A ponieważ pogodna nie sprzyja chłodnikom i innym takim cudom to z chęcią włączam piekarnik. Jak na maj jest strasznie zimno. Pamiętam, że dokładnie taki sam był 11 lat temu gdy na świat przyszła moja starsza córka. Po powrocie ze szpitala przez dłuższy czas grzaliśmy w mieszkaniu, bo było tak zimno

Przysmaki Karolki
Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany 196

dodać śmietanę, pominąć fasolę a dodać ziemniaki. Co kto lubi. Mój mąż ze smakiem pałaszował ją z jajkiem, dla mnie wystarczająca jest wersja bez jajka. Świetnie smakuje również na zimno i może stanowić doskonałą bazę do chłodnika. Ja lubię dodać do wywaru czosnek. Tutaj wylądowały posiekane 3 ząbki. Tradycyjnie, nie każdemu musi to smakować, więc według swoich potrzeb zmieniajcie(...)blogu, jak tylko buraczki troszkę podrosną. Pamiętam, że jak byłam mała, rodzice zawsze do takiej zupy botwinkowej dorzucali łyżkę masła. Zupę też zabielali często śmietaną lub jedzoną na zimno maślanką albo kefirem. A to dla mnie botwinka, bez jajka, za to warzyw tyle, że łyżka staje I po zdjęciach, doszła jeszcze garść koperku. Mniam. Drukuj Botwinka – zupa z młodych buraczków

Mieszam w Garnku
Pieczarki faszerowane kuskusem, warzywami i mozzarellą 175

Początek maja nie sprzyja grillowaniu. Nie dość, że bardzo zimno to jeszcze prawie codziennie pada deszcz. Nam udało się jednak coś wrzucić na grilla ale biesiadowanie ze względu na zimno i wiatr trzeba było przenieść do domu. Oprócz ulubionej karkówki i skrzydełek na ruszt trafiły pieczarki. Udało mi się kupić piękne duże idealne do faszerowania. składniki: 12 dużych pieczarek

Monia miesza i gotuje
Hummus w trzech smakach 181

400g suchej ciecierzycy – 2 łyżki sezamowej pasty tahini – sok z połowy cytryny – 2 ząbki czosnku – 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pomidorów – zimna woda – 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego – 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej lub morskiej – szczypta świeżo mielonego pieprzu Dopraw do smaku: – 10 suszonych pomidorów ze słoika(...)Odcedzamy i zostawiamy do przestudzenia. 2. W jednym naczyniu umieszczamy cieciorkę oraz wszystkie podstawowe składniki (poza wodą i oliwią) i blendujemy na gładką masę. 3. Podczas blendowania dodajemy stopniowo zimna wodę i oliwę do momentu uzyskania kremowej konsystencji hummusu. 4. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. 5. Dzielimy na trzy części: do pierwszej dodajemy suszone pomidory i blendujemy, do drugiej

Podwójnaporcja
Pieczona szynka peklowana w zalewie 371

Domowa wędlina albo pieczeń do obiadu - zależy kiedy i jak grubo pokroimy:-) Doskonale smakuje zarówno na zimno, do kanapek jak i na ciepło, na obiad, koniecznie polane sosem.  Marynowanie zajmuje kilka dni ale dzięki temu mięso jest dobrze doprawione nie tylko z wierzchu ale również w środku. Składniki: ok. 2 kg surowej szynki wieprzowej Zalewa: 3 szklanki przegotowanej, zimnej(...)należy obrócić, żeby się przypiekła równo ze wszystkich stron. Po upieczeniu - jeśli chcemy podawać ją na ciepło, musimy odczekać parę minut, żeby szynka odpoczęła. A jeśli chcemy podawać na zimno - czekamy do całkowitego wystygnięcia - najlepiej wtedy schłodzić ją przez noc w lodówce. Oczywiście do lodówki wstawiamy kiedy wystygnie do temperatury pokojowej. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 116

miseczki, dodajemy cukier mieszamy i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody wymieszanej z łyżką mleka i mąki. Mieszamy całość do rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. ( Jak jest zimno stawiamy miskę na misce z gorącą wodą – przyspiesza rośnięcie drożdży ). Farsz do bułeczek   2 nieduże cebule  3 ząbki czosnku  05, kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka(...)minut w 180 C grzanie od dołu, na kolejne 10 minut włączamy grzanie górnej grzałki i pieczemy aż bułeczki się zarumienią.  Pyszne są na ciepło i na zimno. Możesz je podać w środku z farszem warzywnym, do grilla, do zupy.    Smacznego !  Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem

Kuchnia na wzgórzu
Pierogi bez mięsa z piekarnika. 633

Pyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto:  1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,  łyżka soli, 2 szkl. wody, Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki...na 5-10 min.   Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej rozgniecione ziemniaki, sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto. Farsz(...)blachę i smarujemy jajkiem. Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie. Pieczemy w 200 st.C/ 20-25 min.   Pierogi gotowe podajemy gorące ale też doskonale smakują na zimno. Jak zostanie farsz, to robimy  kotlety-ziemniaczane   Smacznego

chleba naszego
Zupa krem z soczewicy. Pikantna i sycąca. 199

Niby wiosna w pełni, za chwilkę majówka, a za oknem zimno, szaro i deszczowo. Chciałoby się już wiosennych lekkich dań, a tymczasem potrzebne są posiłki rozgrzewające i sycące. Taka właśnie jest ta zupka, mocno pikantna i treściwa. Polecam na rozgrzanie doskonała :) Składniki - 6 skrzydełek z kurczaka - 2 marchewki - 1 pietruszka - 200 gram czerwonej soczewicy ( u mnie od  Skworcu(...)kulki ziele angielskie - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej - sól - pieprz ( opcjonalnie do smaku ) - 2.5 litra wody Wykonanie Oczyszczone skrzydełka przekładam do garnka, zalewam zimna wodą, dodaje pół łyżki soli, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje do wywaru dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę, dwa ząbki czosnku

Kuchnia z widokiem na ogród
Ryba w warzywach 135

Dzisiaj na obiad przygotowuję rybę w warzywach. Danie to jest doskonałe i na ciepło i na zimno. Jeśli będziemy jeść je na ciepło, będzie wspaniałym daniem obiadowym, a jeśli na zimno stanowić będzie znakomitą przekąskę. Jednak najlepsze jest drugiego dnia, gdy składniki przejdą smakiem. Przygotujcie więc : Czytaj więcej

Tylko pysznie
Lody brzoskwiniowe 263

zamrażalnika. Po godzinie możemy lody wyciągnąć i zmiksować, lub przemieszać, by były bardziej puszyste. By łatwiej nakładało się lody, przed podaniem warto wcześniej wyciągnąć je z zamrażalnika. Sernik na zimno ” Oreo „ Delikatny i puszysty sernik na zimno z ciasteczkami Oreo, swoją konsystencją przypominający nieco piankę. Sernik Kakaowe babeczki z truskawkami Mocno kakaowe babeczki z truskawkami i kawałkami mlecznej

NiePieprz.pl

Proponowane wyszukiwania