niezwykle bogata w witaminy i minerały. W związku ze wszystkimi jej zaletami, ostatnio staram się ją częściej wykorzystywać. Ze wszystkich wegańskich deserów najbardziej lubię "serniki" na zimno, dlatego dziś przygotowałam dla Was jagielnik. Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej Składniki (na formę o średnicy 27 cm): 100g migdałów 100g daktyli
wegujemyowijamy w koc lub wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.Taki sposób gotowania powoduje, że kasza zawsze wychodzi aromatyczna, pełna witamin i cennych minerałów. Jeśli planujecie serwować kaszę na zimno, np. jako podstawę pysznej sałatki, bezpośrednio po ugotowaniu, rozsypcie ją na dużym półmisku, spulchniając równocześnie widelcem i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. W taki sposób możecie przygotować większą ilość kaszy(...)Zdejmujemy z ognia, gdy wchłonie całą wodę. Garnek z kaszą wstawiamy na około 20 minut do piekarnika lub owijamy grubym kocem. Jeśli planujemy podać kaszę na zimno, wówczas od razu po ugotowaniu rozsypujemy ją na dużym półmisku, spulchniamy widelcem i zostawiamy do ostygnięcia
cool and mintyczosnkiem, marchewka i musztardą francuska, tym co bardzo lubimy, jednak farsz może być dowolny. Pieczeń jest bardzo aromatyczna idealna do dań obiadowych i pieczywa. Świetnie smakuje na ciepło i zimno(...)godziny w temperaturze 180 *C. Karczek wyciągamy z piekarnika, studzimy i kroimy na plastry. Smacznego. Uwagi; Mięsko lepiej się kroi po schłodzeniu, plastry karczku są pyszne na ciepło i zimno
Kulinarne Fantazje Mariolitarta znana również jako placek lotaryński. Tarta przygotowana jest na kruchym spodzie, wypełniona masą jogurtowo - jajeczną z brokułem i pysznymi kabanosami '' Maestro Henryk Kania ''. Quiche podajemy na ciepło lub zimno(...)oraz kawałki papryki. Całość zalewamy masą jajeczną i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 40 minut. Tartę podajemy pokrojoną na kawałki, na ciepło lub zimno
Kulinarne Fantazje MarioliKabanosy w cieście francuskim to pyszna i szybka przekąska. Świetnie się sprawdzają na różnego rodzaju imprezach. Podajemy je na ciepło lub zimno z ulubionym sosem(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy około 5 minut aż ładnie się ciasto zarumieni. Przekąski podajemy z sosem na ciepło lub zimno. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliLato to idealna pora na Serniki na zimno! Truskawkowe , brzoskwiniowe , a nawet miętowe – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na wersję kokosową! Kokosowy sernik na zimno z truskawkami i wiśniami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Kokosowy smak puszystej masy wspaniale komponuje się z kwaskowatymi owocami. Robi się go niesamowicie szybko i tak samo szybko znika z lodówki
Ostra na SłodkoFrittata to nic innego jak włoski omlet. Może być serwowany na zimno lub ciepło jako przekąska lub danie główne. Frittatę pieczemy na patelni (drugą stronę dopiekamy przez odwrócenie) lub na patelni i dopiekamy ją w piekarniku. Właśnie tak uczyniłam. Podstawą są ubite jajka oraz dodatki wg smaku i fantazji, dlatego idealnie nadaje się do wykorzystania resztek pozostałych w lodówce(...)lekko zetną się brzegi frittaty ułożyć kwiaty cukinii i pokrojone w plasterki pomidory. Patelnię wstawić do nagrzanego piekarnika i dopiekać 10 minut w 180`C podawać na gorąco lub zimno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wprawdzie moje córki, uważają, że zupa na zimno, to nie zupa i nie liczy się jako danie obiadowe, ale ja nie zwracam na nie uwagi i raz na jakiś czas robię chłodnik :-). Nasz ulubiony to oczywiście ten przygotowany na bazie botwinki - mój mąż mógłby go jeść codziennie - ale lubimy też eksperymentować, dlatego dziś zapraszam Was na zielony chłodnik z jarmużem(...)roli głównej. Na blogu znajdziecie całą gamę zup na zimno: Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut Składniki: 500 g jogurtu greckiego
Kulinarne przygody Gatitymasła. Dalej rządzi naturalna oliwa z oliwek , ale w koszykach coraz częściej lądują też olej lniany, olej z pestek dyni, z awokado czy z orzechów . Takich olejów tłoczonych na zimno nie wolno podgrzewać, ale na zimno są wyjątkowo odżywcze i korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Można z nich przygotowywać dressingi do sałatek oraz roślinne pasty i ziołowe pesto. Każdy
Poezja smakuKompoty rzadko goszczą w moim domu, ale koniec sezonu na truskawki i początek czereśni to najlepszy czas na kompot owocowy, pyszny, idealny na zimno i na ciepło. Za dwa dni początek lata, warto więc przygotować więcej tego popularnego napoju, nie tylko wśród najmłodszych. Bez wątpienia to jedno z tych najsmaczniejszych, kulinarnych wspomnień z dzieciństwa! Kompot truskawkowo - czereśniowy Składniki(...)wody Przygotowanie: Owoce myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą Gotujemy przez około 30 minut. Dodajemy do smaku cukier lub miód. Podajemy na ciepło lub na zimno. Można podac zimny kompot z listkami świeżej mięty lub kostkami lodu, będzie wtedy dodatkowo orzeźwiający
Moja smaczna kuchniaosób lub jako pełny obiad dla dwóch dorosłych głodomorów. Smak można porównać z powodzeniem do carbonary – sos jest kremowy i delikatny, z wyraźnym smakiem dymu z wędzonego na zimno łososia. Kieliszek zimnego, białego półwytrawnego wina i jest pysznie! SKŁADNIKI 150g wędzonego na zimno łososia 250ml śmietany 30% – kremówki ½ szklanki startego parmezanu łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki masła
Karo in the Kitchenjuż zapewne się zorientowaliście nie przepadam za sernikami, szczególnie tymi na zimno. Całkiem inaczej ma się sprawa z białym serem i twarogiem, które uwielbiam! Wszelkie serowe nadzienia nęcą mnie zwykle bardziej niż budyniowe czy owocowe. Jakiś czas temu pokusiłam się o przygotowanie placków z twarogu i były przepyszne! Kiedy zobaczyłam w "Mamuszce" przepis na to ciasto(...)fornmie a potem wyjmujemy je na talerz. 150 g truskawek miksujemy ze śmietanką na gęsty mus. Zamrożone truskawki rozdrabniamy blenderem na truskawkowe okruchy. Kroimy jeszcze ciepłe choć na zimno tez jest smaczne. Podajemy z musem truskawkowym i kruszonymi, mrożonymi truskawkami
Dzieje kuchennej WiewiórySurowa Na gorąco. Na zimno. Surowiec -karkówka 3 kg (mielimy na szarpaku) -boczek chudy 1,5 kg (mielimy sitko fi 10- 8 mm) -boczek tłusty 1 kg (mielimy sitko fi 4 mm) -podgardle 1,5 kg (mielimy sitki fi 2 mm) -ser żółty wędzony 1 kg (ścieramy na grubych oczkach tarki) -jelita wieprzowe 10 m. Przyprawy Podane(...)przez całej masie mięsnej. Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kwiatów cukinii, 5 łyżek kaszy kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, zimna woda gazowana (ok. 150 ml), Kuskus włożyć do miski, wymieszać z olejem, zalać wrzącą wodą, około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, odstawić
królestwo garówpomidor – u mnie malinówka 1/2 czerwonej papryki 4 duże rzodkiewki 2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki pestek dyni (u mnie Woj-len) olej rzepakowy tłoczony na zimno do polania sałatki (u mnie Woj-len) sól czosnkowa pieprz Przygotowanie: Pestki dyni podprażamy chwilę na suchej patelni. Pomidora kroimy w większe kawałki (np. na ósemki(...)dodajemy 2 łyżki kiełków rzodkiewki, podprażone pestki dyni. Całość doprawiamy solą czosnkową (u mnie 2 małe szczypty) i pieprzem. Na koniec naszą sałatkę polewamy delikatnie olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie możemy jeszcze doprawić. Podajemy. Zdrowa czerwono-zielona sałatka z pestkami dyni Smacznego Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszki