Pascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z białego sera ucieranego z cukrem i żółtkami. Według klasycznego przepisu paschę przygotowywało się mleka, które gotowało się ze śmietaną, tak powstawał ser, który był bazą paschy. Ja poszłam trochę na skróty i przygotowałam paschę z gotowego sera. Pascha wielkanocna Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitypietruszki 2 papryczki chilli po 2 łyżki soli i pieprzu 0,5l lodowatej wody jelita wieprzowe * 0,5l wody wkładamy wcześniej do lodówki, lub zamrażalnika – musi być bardzo zimna. * Jelita namaczamy w ciepłej wodzie, na pół godziny przed nabijaniem kiełbas. Przygotowanie białych kiełbas: Mięsa myjemy, oszuszamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonych mięs wzucamy czosnek przeciśnięty
NiePieprz.plubiegłym roku na wielkanocne święta zrobiłam pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki
Kuchnia BeatyPieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Spróbujcie Składniki: 1 kg schabu (bez kości) około 150 g suszonych śliwek około 150 g suszonych moreli 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: rękaw
Oryginalny smakpamiętam ile razy ją robiłam. Nadzienie można modyfikować, ale dla mnie rolada w tej wersji jest najsmaczniejsza - taka delikatna i doskonale połączona smakowo. Idealnie sprawdzi się jako zimna lub ciepła przekąska. Wbrew pozorom - samo jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt po prostu super. (Forma o wymiarach około 24 x 28 cm) 1 pierś z kurczaka
Di gotujekruszonką. Tak przygotowane owoce, wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C i zapiekamy, aż kruszonka zezłoci się i owoce puszczą sok. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno z lodami lub mrożonymi jogurtem z oddatkiem miodu
Moja smaczna kuchniaugotowanych jajek Szczypiorek do dekoracji 6 czubatych łyżek kremowego majonezu FOLWARK Sól Pieprz Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimna wodą na sicie. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa, smażymy na odrobinie oleju. Ogórka obieramy i kroimy w małą kosteczkę
VioletoweKucharzenie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na cisto biszkoptowe: 95 g mąki orkiszowej 200 g cukru 6 jajek 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia. wykonanie: Żółtka
Domowy Smak Jedzeniamimo ceny mocno wygórowanej - nawet jak na łososia nie był zbyt smaczny. Nawet Maksiowi, który lubi ryby nie podszedł. Dużo lepiej wypadłby samodzielnie upieczony łosoś bądź ten wędzony na zimno, - zamiast mieszanki sałat wystarczy sałata lodowa, która cudownie komponuje się z ogórkiem i sosem jogurtowym. Choć kolacja była zdrowa to rozczarowała mnie nieco. Mojego Syna też, gdyż wybrał parówkę
Kuchnia po mojemusię od spodu i po bokach, następnie wstaw ją do rozgrzanego piekarnika i piecz jeszcze 4-5 minut, aż zetnie się od góry. Gotową frittatę podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem chrzanu i świeżego koperku. Rady: *Jeżeli nie masz patelni żeliwnej, zrób ją na zwykłej patelni. Zamiast wstawiać frittatę do piekarnika, odwróć ją na drugą stronę pomagając sobie dużą
Chilli Czosnek i OliwaTaka sałatka sprawdzi się również na Wielkanocnym stole. Składniki 20 szt cienkich plasterków kindziuka 4 ugotowane jajka 200 g liści szpinaku 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka miodu 200 g marynowanych prawdziwków i kurek pęczek koperku pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku Sos : 2 łyżki majonezu 200 g jogurtu greckiego pół łyżeczki kuminu sok z 1 cytryny sól
R'n'G Kitchenpotem ręcznikiem. Odstaw na minimum 15-20 minut, aby ryż doszedł. Możesz go zostawić nawet dłużej, bo pozostanie ciepły jeszcze parę godzin. Oczywiście, jeśli w pomieszczeniu nie ma zbyt zimno lub przeciągu. Gotowy ryż poskrob widelcem, bo wydaje się być zwartą kupką, ale łatwo się rozsypuje. Można ugotować go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, ale i taki smakuje
Anioszek w kuchnizrobić kotleciki. I to był strzał w dziesiątkę teraz tak polubili rybkę, że z chęcią zjadają i proszą o dokładkę. Takie kotleciki smakują dobrze na ciepło jak również na zimno, polecam. Składniki: 500 g filetu z łososia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1/2 cebuli 1 łyżka kaszy manny olej do smażenia cytryna sól, pieprz Wykonanie: Łososia bardzo drobno
magiczna kuchnia Kasiwymieszać z octem, szczyptą soli i cukrem do smaku. Dodać pokruszone pierniki, wymieszać i przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Podawać do jaj i mięs na zimno
Tradycyjna Kuchniamajonezie bardzo ważna jest jakoś oleju, który nadaje mu smak. Olej musi być dobrej jakości i nie powinien mieć za dużo goryczki. Ja użyłam olej rzepakowy tłoczony na zimno ** musztarda taka jaką lubimy, majonez ma nam smakować. Może być sarepska, dijon, ale i francuska z całymi ziarnami gorczycy będzie dobra zastawa
królestwo garów