ucierane jest odmianą ciasta biszkoptowego. Ciasto ucierane zawiera dużą ilość tłuszczu i cukru, dlatego dodaje się do niego proszek do pieczenia. Znamy dwie metody powstania ciasta ucieranego: 1) na zimno: poprzez utarcie masła i dodawanie kolejnych składników 2) na ciepło: poprzez ubicie jajek na parze z cukrem i mieszania z roztartym tłuszczem. Po zrobieniu ciasta ucieranego należy od razu wstawić
Ciasta z tradycjamisię nowy robot kuchenny. A dzięki udziałowi w tym konkursie dowiedziałam się, że w Wielkopolsce niezbyt daleko od Trzcianki, w Śmiłowie produkowane są niesamowite w smaku oleje tłoczone na zimno. Wigilijne śledzie z awokado, burakiem i pysznym sosem na bazie domowego majonezu z chrzanem smakują rewelacyjnie! Składniki (na 4 porcje) 1 czerwona cebula (pokrojona w drobną kosteczkę i skropiona octem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWykonanie pianki – do garnuszka wlać mleko i dodać koreczki marshmallow. Podgrzewać na małym ogniu i mieszać tak długo aż pianki się całkowicie rozpuszczą.Ostudzić masę, musi być całkowicie zimna. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do zimnej masy, wymieszać delikatnie. Wstawić piankę na 15 minut do lodówki. Polać ciasto pianką i ponownie wstawić do lodówki, tym razem
Kuchnia Pokoleńrazem podpowiem jak wykorzystać nadmiar jesiennych owoców. Zrobimy fantastyczną szarlotkę z przepisu siostry Anieli. Szarlotka jest bardzo smaczna i na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje na drugi dzień ale rzadko mamy możliwość sprawdzenia tego 😂 . Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieczasu na pieczenie zawsze w pogotowiu czekają przepisy na zimno. Szybko i efektownie :) Najważniejsze, że robi się w parę chwil i nawet niespodziewani goście, którzy czają się prawie za rogiem nam nie straszni. Tym razem propozycja dla smakoszy kawy, co prawda użyłam kawy rozpuszczalnej, ale też smakowała. Podobno przepyszny, ja nie zdążyłam spróbować ;-) Składniki: paczka herbatników 50 g masła
Gotowanie z pasjąOstatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Zimno, szaro i deszczowo. Na rozgrzanie nie działa nic lepiej, jak gar sycącej rozgrzewającej zupy . Jedną z takich zup jest zupa gulaszowa, zwana też węgierską czy bograczem. Zupa gulaszowa jest bardzo prosta do wykonania. Szczególnie polecam ją osobom, lubiącym ostre, wyraźne smaki. Coś dla fanów pomidorów i papryki . Polecam. Składniki: 80 dag mięsa wołowego
Pobite gary Barbaryprostu warstwami w miskach na przemian. -- Po ułożeniu ostatnich warstw, dodajemy majonez . Ozdabiamy na wierzchu wg swoich fantazji, kolorowo i radośnie. Następnie dla schłodzenia chowamy do lodówki. Serwujemy na zimno, taka surówka może być smaczną ozdobą każdego stołu. Smacznego !!! p.s. ...nieraz są pytania jak to wygląda po wymieszaniu, więc wstawiam poniżej fotkę
chleba naszegogodzinę. Po upływie tego czasu wyciągamy z folii, kroimy, wbijamy wykałaczkę i nabijamy gruby plasterek świeżego ogórka lub oliwkę. Smacznego! Artykuł Roladki z tortilli – efektowna przekąska na zimno pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plLato ostatnio nas nie rozpieszcza, wieczorami jest zimno i wtedy potrzebuję zjeść na kolację coś rozgrzewającego i czymś takim jest ta właśnie zupa. Nie jest tak gęsta jak moja poprzednia zupa z soczewicy ( klik ), jest lżejsza, naprawdę aksamitna i przepyszna. I jest oczywiście wegańska i bezglutenowa . Ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
Kawa z mlekiemJeśli posiadacie w lodówce łososia świeżego lub wędzonego, teraz macie super pomysł na delikatne i przepyszne danie.😊 Składniki na 1-2 porcje: -120 g łososia (u mnie wędzony na zimno) -1 jajo -1 większa cukinia -2 duże marchewki -140 g kaszy jaglanej -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, sól, pieprz, zioła wedle uznania Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy
Zdrowie i pysznie na talerzuzakwasu na barszcz pokrojone na cienkie plasterki puszka fasoli odsączona 2 małe ogórki kiszone pokrojone na ósemki jajko ugotowane na twardo i obrane (opcjonalnie) łyżka oleju tłoczonego na zimno do dekoracji (u mnie lniany) Przepis na sałatkę z kiszonych buraków i fasoli Przygotować 2 talerze. Na każdym ułożyć liście szpinaku i plasterki pomarańczy ułożone na krawędziach talerza. Na to układamy
Ugotowane pozamiataneciasto na pizzę podawane tylko z solą i oliwą. W innych przypadkach do puszyste pieczywo, często robione z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, rozmarynem lub szałwią - podawane na ciepło lub na zimno. Dziś przepis na wersję puszystą
Milion Smakówbananem, miodem i wodą kokosową na gładki krem. Podaję z granatem, malinami. Przed podaniem polewam sokiem z jeżyn. Można zjeść od razu lub przechowywać w lodówce, gdyż na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamasła (zimne, prosto z lodówki) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (zimne, z lodówki) 2 łyżki kwaśnej śmietany (zimna, prosto z lodówki) 3 kg jabłek „szara reneta” * 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru pudru Ponadto: cukier puder do posypania * Do tego przepisu najlepsze są jabłka odmiany „ szara reneta”, ponieważ pięknie
Kuchnia u Krysi