na swieta - 5074 przepisów (strona:78/339)

Pierniczki choinkowe 191

Wprawdzie do świąt zostało jeszcze sporo czasu, jednak niektóre przygotowania trzeba już zacząć. Za pierniczki, które tradycyjnie wiszą na choince, trzeba się zabrać już teraz. Jest to koniecznie, ponieważ po upieczeniu muszą odleżeć miesiąc w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Po tym czasie dopiero przychodzi moment na ozdabianie, by 24 grudnia mogły zawisnąć na choince :) Ilość porcji: około 100 pierniczków Składniki

Kolizje Smaków
Świąteczna tarta z kapustą i grzybkami 186

potraw, które goszczą na naszym świątecznym stole jest tarta z kapustą i grzybami. Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby

Kolizje Smaków
Śledź po litewsku 243

Ostatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone z oleju 2 ogórki kiszone ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1 cebula (opcjonalnie 2 małe) 40g suszonych grzybów Olej Sól, pieprz Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy

Kolizje Smaków
Karp w migdałach według Karola Okrasy 140

każdy z nas przepada za tradycyjnym smakiem karpia. Postanowiłyśmy przed świętami wypróbować karpia smażonego w migdałach według przepisu Karola Okrasy nieco go uproszczając. Ryba wyszła w smaku zupełnie odmienna niż zwykle smażony karp. Smaczna, delikatna i ciekawa w smaku. Szczerze polecamy każdemu, kto ma ochotę na karpia „inaczej”. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 płaty karpia

Kolizje Smaków
Piernikowe serca z lukrem 491

Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Część pierniczków posypałam przed pieczeniem karmelem z wanilią w młynku, pachną po upieczeniu i błyszczą. Piernikowe serca z lukrem są najlepsze do chrupania w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (1/2 kg) 4 pełne łyżki miodu lipowego 1 szklanka cukru pudru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem 1 jajko 1 pełna łyżeczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ostre ciasteczka korzenne. 202

było pieczenia przed świętami! W związku z tym, ze w tym roku postanowiliśmy, że Wigilia obejdzie się bez prezentów ze względów finansowych, postanowiliśmy zrobić prezenty handmade. Zapach pieczonego masła, cynamonu, goździków rozlewał się po całym domu. Przepis na ciasteczka korzenne znalazłam tutaj . Składniki: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie

Brzuszki Łakomczuszki
Faszerowana warzywami świąteczna kaczka 265

Kaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, czy tylko upieczona, czy nadziana jabłkami, czy może w sposób który zaproponuje wam dzisiaj. Bo zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież jada się na co dzień. Kaczka od zawsze

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik przekładany 204

Zapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piernik dojrzewający ciasto 237

ciasto na piernik staropolski gotowe? Uwaga to prawie ostatni moment. Na spóźnialskich czekamy jeszcze tylko do Mikołajków. Piernik jak sami wiecie to nieodzowny element świąt. Bez jego zapachu, zapachu przypraw korzennych chyba nikt nie wyobraża sobie prawdziwej Wigilii, prawdziwego Bożego Narodzenia. Dlatego zrobienie tego piernika i czas oczekiwania na niego to jeden z najmilszych, świątecznych elementów. Serdecznie namawiam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gęsie klopsiki w koperkowej zupie 143

Obiecałam Wam przed świętami kilka pomysłów na spożytkowanie gęsi trochę inaczej niż tylko upieczenie jej w całości w sosie własnym. Notabene jest to moja ulubiona potrawa z gęsi, ale nudno jest jeść ja ciągle tak samo to postanowiłam jedna gęś przerobić na kilka sposobów. Jako pierwsza jest zupa na wywarze z gęsi i na resztkach tego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francuski chleb z garnka 218

dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy nie mają zakwasu, a chcą mieć w okresie świąt własne pieczywo polecam ten przepis. Nie może się nie udać. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka jarzynowa 264

sałatki nie ma żadnych świąt, czy uroczystości rodzinnych nieprawdaż? Ja rzadko ją robiłam, teraz coraz częściej do niej wracam i doceniam ją. Moja wersja jest taka jak pewnie w każdym polskim domu, nikomu jej nie narzucam, ale chętnie się z wami nią podzielę i podam w dwóch wersjach dla goroli i hanysów. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kaczka w soku pomarańczowym 265

Kaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, bo zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka którego przecież jada się na co dzień. Tak więc wszystkim którzy kochają kaczki jak ja polecam kaczkę w soku pomarańczowym, w pysznym sosie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tsoureki - greckie pieczywo na Wielkanoc 214

Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono barwionymi jajkami, schowanymi między splotami chleba. Splot warkocza z 3 części symbolizuje Trójcę Świętą, podczas gdy czerwone jajka na twardo splecione w cieście symbolizują krew Chrystusa. Podobnie jak w wielu innych krajach, chleb ma znaczenie religijne. Z tego ciasta upieczone takie chałki

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania