sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie z odrobiną oleju – wyciągamy je 2 minuty po wypłynięciu. Ja swoje pierogi studzę, a następnie mrożę, to ułatwia przygotowania do świąt Smacznego
Słodkie okruszkiSyrop korzenny kojarzy mi się z grudniem i oczywiście ze świętami ! Przepięknie pachnie już na etapie jego przygotowywania, aromat korzennych przypraw rozchodzi się wtedy po całym domu. Wtedy już wiemy, że Boże Narodzenie nadchodzi wielkimi krokami. Syrop będzie doskonałą bazą do zrobienia likieru korzennego, a także aromatycznym dodatkiem do kawy, herbaty, różnych deserów czy też pieczonego drobiu. Przygotujcie
Kulinarne przygody Gatitypolewą czekoladową. Pierniczki z ciasta dojrzewającego można przechowywać bardzo długo w puszce lub innym szczelnym pojemniku, zwłaszcza te bez nadzienia i polewy. Najlepiej upiec je na kilka dni przed świętami, żeby odpowiednio skruszały, choć jeśli nie będziecie ich piekli zbyt długo, nie powinny stwardnieć. Z podanego przepisu można przygotować 120-150 sztuk (w zależności od ich wielkości i tego
Smakołyki BerenikiDziś prezentuję niezwykle łatwego w przygotowaniu karpia, który z pewnością będzie bardzo popularny w czasie Świąt. Karp obtoczony w jajku i mące, wstępnie obsmażony na patelni, a następnie dopieczony w piekarniku wraz z pieczarkami. Niezwykle prosty przepis dla fanów klasycznych smaków świątecznych. Ja uwielbiam karpia, a ten mi bardzo przypadł do gustu. Należy pamiętać tylko o tym, żeby
karmelowyniego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dekoruj na kilka dni przed spożyciem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajawyobrażam sobie świąt bez sernika! Postanowiłam więc zebrać wszystkie swoje sprawdzone przepisy z bloga i umieścić w jednym miejscu ! Taka przydatna, świąteczna ściągawka sernikowa:) Sernik z kuleczkami Nesquik Sernik z orzechami Sernik Prababci Prosty sernik Łaciaty sernik Sernik pomarańczowy z ziemniakiem Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany
Tradycyjna KuchniaKlasyczne brownie w nowej odsłonie będzie hitem tegorocznych Świąt. Ciasto z dodatkiem przyprawy do piernika smakuje czekoladą z delikatnym korzennym posmakiem. Do tego unikaly wygląd sprawi, że zrobi prawdziwą furorę. Takie brownie będzie nie tylko smacznym dodatkiem, ale też przepiękną ozdobą świątecznego stołu. Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi z książki „Cookies” autorstwa Marthy Stewart Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera
Kolizje SmakówDzisiaj zapraszamy Was na pyszny sernik z brzoskwiniami i bezową chmurką. Przepis, który kojarzy nam się ze świętami w dzieciństwie. Zawsze na Boże Narodzenie robiła go nasza Ciocia, która jest prawdziwym mistrzem wypieków. Za przepis bardzo dziękujemy i zachęcamy każdego sernikowego laika do jego przyrządzenia, bo mimo że długi w opisie jest bardzo prosty do wykonania :) Czas przygotowania
Kolizje SmakówGęś to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna i od zawsze jest w naszej rodzinnej w naszej tradycji jako danie świąteczne. Nie zastąpią jej żadne indyki, czy kurczaki. Tak więc wszystkim którzy kochają gęsi jak ja polecam, a każdemu kto się jeszcze nie przekonał zapraszam do wypróbowania, bo nie wiecie
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚledzie jakoś bardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia ale ... kto powiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :) Zapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe
Taste Therapywypieków. Uwielbiam ich zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia, a o smaku nawet już nie wspomnę. Serniki pieczone, gotowane, czy na zimno. Tradycyjnie – nie ma u mnie świąt bez sernika. Tym razem sernik, który „chodził za mną” od dłuższego czasu – Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową. Inspiracją był dla mnie przepis Szarlotka na blogu Cukiernicze
mojewypiekiinietylkoświąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie
Karo in the KitchenWitam serdecznie Propozycja na pyszne pieczone pierogi z kapustą i pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej
Uwaga Babcia Gotujemetalowe puszki, to jeszcze ich indyjskie mieszanki są naprawdę wydajne i bardzo aromatyczne. Naprawdę nie trzeba wiele żeby kogoś uszczęśliwić – rozejrzyjcie się przy okazji kolejnych zakupów spożywczych przed świętami, może coś Wam wpadnie w oko. Coś, co będzie i smaczne, i dobrze opakowane
Karo in the KitchenSerniczki z białą czekoladą i bakaliami to małe słodkie babeczki, idealne jako poczęstunek dla gości w czasie nadchodzących świąt. Łączą w sobie smak cynamonu i różnorodnych bakalii, a dodatek białej czekolady sprawia, że ich wnętrze jest kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Wierzch serniczków zwieńcza mój ulubiony frosting z białej czekolady i ubitej słodkiej śmietanki oraz kolorowe bakalie, które
Smakołyki Bereniki