na swieta - 5074 przepisów (strona:74/339)

Razowe pierniki. 173

Pieczenie i dekorowanie pierników to chyba jedna z najprzyjemniejszych części przygotowań do świąt. Można wtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu

Powiedz dietom nie
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 235

składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych. Rośnie na terenach bagnistych, lubi torfową glebę, bogatą i wilgotną. W Polsce znajdziemy głównie żurawinę błotną, która jest naszym

Karo in the Kitchen
Włoskie świętowanie Bożego Narodzenia w 7 punktach 271

powszechnie serwowanym deserem jest panettone. Tradycyjnymi życzeniami są: „Buon Natale” i „Felice Natale”. 5 . Św. Szczepana (Santo Stefano). Podobnie jak w Polsce drugi dzień świąt wypełniają spotkania rodzinne i wspólne ucztowanie. 6. Kolędy (Canti Natalizi). We Włoszech istnieje zwyczaj wspólnego śpiewania kolęd. Jedną z najpopularniejszych z nich jest pieśń „Tu scendi dalle stelle

Bon Ton Italia
Choinka ze szpinakiem 249

potem ze smakiem ją zjedliśmy :) Choinka jest tak fantastyczna, ze od razu tego samego dnia piszę dla Was post z przepisem (banalnie prostym dodam) byście zdążyli go przed świętami wypróbować :) Ilość porcji: 1 choinka (porcja dla 2-3 osób) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Ok. 100 - 150g mrożonego szpinaku ( waga przed rozmrożeniem) 2-3 suszone pomidory Garść pokruszonej fety

Kolizje Smaków
Lebkuchen czyli niemieckie pierniczki 204

wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę by się wystudziły. Następnie umieszczamy je w szczelnie zamkniętym pojemniku na kilka dni. Na kilka dni przed spożyciem ozdabiamy pierniczki lukrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Uszka z kapustą i grzybami oraz najlepsze ciasto na uszka 192

Przedświąteczne szaleństwo udzieliło się również mi. Już od połowy października myślę o zbliżających się Świętach, od listopada gotuję, testuję i udostępniam Wam te najlepsze i najbardziej udane potrawy Świąteczne a teraz czuję tę magię całą sobą. Nie mogę się doczekać zapachu świątecznego drzewka, ubierania choinki, tej całego tego Świątecznego szaleństwa wokół.    Powoli planuję Świąteczne menu

Mango Papaja
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 202

wystawne, składa się z wielu potraw i jest uzależnione od regionu, miasta, a nawet konkretnych domów. Na zaproszenie Monini Polska   oraz Barilla   mieliśmy okazję poczuć magię włoskich świąt i ugotować wybrane potrawy w nowym wydaniu podczas warsztatów zorganizowanych w Akademii Kulinarnej Whirlpool . W tą podróż kulinarna zabrał nas Marco Ghia szef Akademii, znakomity kucharz i rodowity Włoch

SzczyptaSmaQ
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 258

dekoracji, to już dużo mniej nadają się do zjedzenia.   Żeby pierniki nabrały odpowiedniej miękkości potrzebują dawki wilgoci. Jeśli udekorowaliście je lukrem do zjedzenia, wyjmijcie je odpowiednio wcześniej przed świętami z puszki i postawcie na lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia

Karo in the Kitchen
Gwiazdkowe bułeczki z nadzieniem do makowca 149

pierwszy dzień świąt na śniadanie będą u mnie bułeczki z nadzieniem do makowca. Jeśli zostaną resztki nadzienia, będę wiedział jak je wykorzystać, ale najpierw zrobiłam pierwsze przymiarki. mała puszka gotowego maku z bakaliami 2,5 szklanki mąki pół opakowania suchych drożdży 3 jajka+ 1 żółtko 2 łyżki miodu łyżeczka gęstej esencji waniliowej 1 łyżka roztopionego masła

AZgotuj!
Ciasto pomarańczowe z żurawiną. Hit na święta. Ciasto bezglutenowe 252

Lepszego ciasta nie jadłam. To będzie obok makowca hit w moim domu przy okazji świąt. W domu pachnie nieziemsko.  Kilka lat temu w cukierni Misianka kupiłam sobie porcję ciasta pomarańczowego. Porcja kosztowała 12 zł. Wiedziałam, ze jest bez mąki. Przyszłam do domu i zaczęłam szukać w sieci przepisu. Znalazłam. Ale nie było okazji żeby go zrobić

AZgotuj!
Piernik 215

Wracając do świątecznego klimatu - piernik. Zdjęcie z zeszłorocznych świąt. Wiadomo, że najlepszy jest nie od razu po upieczeniu, jeśli macie wystarczająco dużo silnej woli, żeby przetrwał dłużej. Ja i moi bliscy nie należymy do tej grupy i pieczone słodkości znikają szybko, zdecydowanie za szybko ;) Piernik Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej* - 3/4 szklanki miodu - 1 szklanka mleka - 50 g masła

Corner With Recipes
Bułki drożdżowe z białym makiem i orzechami 200

Pyszne bułeczki pachnące świętami nikt nie może się im oprzeć Składniki ciasto drożdżowe - 500 g mąki - 1 szklanka mleka - 2 p suchych drożdży -1/2 szklanki cukru - 4 żółtka - 100 g masła nadzienie makowe - 300 g mielonego maku białego na sucho - 150 g mielonych orzechów laskowych - 150 g rodzynek - 4 białka - 1 szklanka cukru - ok 0,5 l mleka

W królestwie smaków Beaty
Lebkuchen Niemieckie pierniczki 164

Pyszne Niemieckie pierniczki o niepowtarzalnym smaku i aromacie świąt  Składniki - 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy - 100 g surowej masy marcepanowej - 100 g mielonych migdałów - 2 jajka - 1 białko - 150 g cukru - 50 g mąki - 1 łyżka kakao - przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki amoniaku - płatki do ciastek oblaten (nie koniecznie ) Sposób przygotowania 1. - Migdały orzechy

W królestwie smaków Beaty
Piernik Staropolski / przygotowanie ciasta dojrzewającego 235

będzie tematem tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka dni na zmięknięcie, a na 2-3 dni przed wigilią ciasto należy przełożyć ulubioną masą i oblać pyszną czekoladą, ale o tym później... :) Myślę

DefinicjaSmaku
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 314

buzię, tak aby powstała ciekawa mina :) To oczywiście tylko kilka moich pomysłów, nie sposób wymienić wszystkie, co widać na zdjęciach, które mam nadzieję że Was również zainspirują :) Przed świętami jeszcze na pewno nie raz będe pisała o piernikach :) A Wy jakie macie sposoby i pomysły na dekorowanie pierników

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania