bidi-theme-font:minor-bidi;} Pyszne ciasteczka nazwane orzeszkami, bo do złudzenia je przypominają. Jest z nimi nieco zabawy ale smak wynagradza poniesiony trud. Najczęściej wypiekam je na święta a ostatnio okazyjnie do szkoły dla młodszego syna. Robią furorę nie tylko wśród uczniów. Składniki 250g mąki pszennej 125g masła lub margaryny do pieczenia 1 żółtko 0,5 łyżeczki
W garach u Gosizawierało glutenu i laktozy. Na pozostałe mogłam tylko popatrzeć, ale wszyscy bardzo je chwalili. A oto przepisy. Być może ktoś zechce przygotować je na nadchodzące święta. Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem Składniki: 1 kg górnej zrazowej sezonowanej lub udźca kilka gałązek rozmarynu 5 g jałowca 0,75 kg brukselki 0,1 l miodu
Wiem co jemmodny i zgodny z obecnymi trendami w kuchni - dzięki niemu nie marnujemy i nie wyrzucamy resztek jedzenia, co bardzo mi się podoba! :) Po drugie - wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - to czas bardziej niż zwykle "intensywnego" kucharzenia, szczególnie pieczenia różnych ciast. Sami dobrze wiecie, że często przy tej okazji zostaje mnóstwo resztek ciast, z którymi
Garniec Magaliewięc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem z jej udziałem. W ubiegłym roku zrobiłam konfiturę pomarańczową, która wszystkim bardzo smakowała, dlatego pomyślałam o dodaniu pomarańczy. Ponieważ zbliżają się święta, to nie mogłam się oprzeć dodaniu do dżemu przyprawy do piernika. Tak powstał genialny dżem o pięknym kolorze i niezwykłym aromacie - polecam! Dżem dyniowy: 2 kg dyni (już
Cooking Monsterczuli, że rosół jest przygotowany z dużą dbałością o ich zdrowie. Moi Drodzy, a jak u Was wygląda sprawa rosołu? Czy jest on co niedziela, czy tylko od święta i co w nim się zazwyczaj znajduje? Składniki: (na około 2,5 - 3 litry czystego rosołku) 2 kg kury lub kurczaka zagrodowego 4 duże marchewki 1 duży korzeń selera
Kuchcik gotujemnie zdecydowanie za wcześnie, no ale cóż, handel rządzi się swoimi prawami i nic na to nie poradzimy. Nie zmienia faktu, że jeszcze parę tygodni i ukochane święta :-) W piątek 11 listopada i oczywiście rogale marcińskie :-) Ale dziś coś innego. Dzisiejsze ciasto ma za zadanie przypomnieć lato, lasy, trawę. Jego nazwę kojarzą chyba wszyscy-ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuporanek w Wilnie wielkanocny, Gdy z Krzyżów owych Znak Boży bije mocny, Dzwon bije z wieży Kościoła Świętych Janów, Wzywając wiernych do świątyń Wilna, Wileńszczyzny, Aż serce się wzrusza, Patrząc na Ojczyznę. Niech promień serca Chrystusa emanuje, Całą Polskę, Macierz ze świętem winszuję, Niech orędzie Chrystusa miłosiernego, Dotrze do każdego rodaka serca, tak nam drogiego, Co mieszka tutaj
Weekendy w domu i ogrodziemojej głowie wyglądały przecież zupełnie inaczej! Już za chwilę urodziny, a potem miesiąc w szkole. Gdy wrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaletą tego dania jest również to, że nie jest specjalnie czasochłonne, ani trudne w przygotowaniu. Polecamy je więc miłośnikom niebanalnych smaków zarówno na co dzień, jak i „od święta”. Sandacz z kurkami 2016-09-04 00:21:52 Szlachetny sandacz z sosem kurkowo-śmietanowym, czyli niebanalne, choć mało wymagające w przygotowaniu danie dla prawdziwych smakoszy. Zapisz przepis Drukuj
Kulinarna Pokusadodatkiem aromatycznych przypraw, ziół, sosów. Sprawdzony przepis na lazanię przyda się w każdym domowym notesie z recepturami, bo to idealne danie i na co dzień, i od święta. Mięso, szpinak i makaron lazania – zestaw doskonały Lazanię z mięsem i szpinakiem możesz przygotować na kilka sposobów – wszystko zależy od Twoich upodobań i zasobów czasowych (polecamy przepis
Moja smaczna kuchniatworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę, ale też wprowadzając nowy smak. Terrina z łososia w maku to potrawa godna polecenia - na przyjęcia, święta… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Inspiracją był dla mnie przepis Anity znajdujący się na blogu Od A do Z gotuj! Wydrukuj przepis The post Terrina
mojewypiekiinietylkopotem jeszcze ciepłe delikatnie wyjmuję z formy na kratkę, ew. na drewnianą deskę. Wierzch jeszcze ciepłego posypuję cukrem pudrem. Kroję ostrym nożem po całkowitym wystudzeniu. Keks na święta można upiec nawet już dziś, potem przechowuję go w chłodnym miejscu, nie w lodówce, owinięty szczelnie folią spożywczą lub aluminiową. Smacznego! #keks #bakalie #itbmtt
I tu będę miała takie teTorcik truskawkowo-kokosowy to delikatne i lekkie ciasto, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia, na co dzień i od święta. To połączenie prostych smaków, które idealnie do siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej
Smakołyki Berenikidziś "pożerać", ciekawe na co padnie tym razem. Z mojej strony mogę życzyć Wam jak najpiękniejszego Dnia Dziecka, aby uśmiech nie schodził Wam z twarzy! Z racji dzisiejszego święta, nie liczymy kalorii, nie patrzymy na ilość cukru - wstawiam wyjątkowy, dość kaloryczny przepis, nie mający nic wspólnego z Be Fit Be Strong :). Co więcej, chciałabym pochwalić się Wam moim
Be Fit Be Strongbardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam. W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową ze szczypiorkiem , którą moja mama zawsze przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta świetnie pasuje do kanapek z wędliną. Wczoraj zupełnie zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie curry z pieczarek i zielonego groszku . Uwielbiam kuchnię indyjską
Codzienne Gotowanie