Niespodzianką były: Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem podane z 2 sosami: gorgonzola i pomidorowym(...)SKŁADNIKI: farsz: opakowanie świeżego szpinaku 0,5 kg kurczaka (najlepiej pierś) pół opakowania sera feta parmezan sól, pieprz, czosnek, przyprawa śródziemnomorska, suszone pomidory z czosnkiem ciasto: według przepisu z pierogów ruskich sosy: gorgonzola: plaser masła, jogurt naturalny, pół opakowania sera gorgonzola- piccante, pieprz pomidorowy: pomidory krojone, przyprawa do pizzy Pokroić kurczaka na mniejsze kawałki, obsmażyć na oleju. Doprawić solą
MarciochaKucharzybyło by za lato bez pierogów z kurkami? SKŁADNIKI: 200g kurek 200g białego sera (można użyć sera ricotta) świeża pietruszka 1 cebula 300g mąki łyżka oliwy ciepła woda sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką(...)sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Wykroić kółka z rozwałkowanego ciasta, nałożyć farsz i po kolei sklejać pierożki ... W dużym garnku gotujemy wodę i 8-kami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2-3 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane delikatnie oliwą z oliwek lub roztopionym masłem. Smacznego
MarciochaKucharzyPierwszy raz spróbowaliśmy je na Festiwalu Pierogów... od razu obiecaliśmy je sobie na naszą Wigilię I oto są: Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym SKŁADNIKI: 100 g maku 1 szklanka mleka po 1 łyżce: masła, miodu, cukru kilka pieczonych kasztanów kilka posiekanych orzechów włoskich 1 żółtko 200g mąki pszennej gorąca woda olej
MarciochaKucharzyroku mamy swoją własną prywatną wigilię :) na której podaję tradycyjne składniki w trochę inny sposób:) Pierogi z karpiem milickim SKŁADNIKI: Na ciasto: 2 szklanki mąki ciepła woda wody 1 łyżka oleju szczypta soli Nadzienie: 500 g filetów z karpia (bez skóry) 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 1 cebula 1 łyżka masła 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól(...)szklanki wykrawać okręgi. Na każdy ułożyć sporą kulkę nadzienia i rozciągając nieco brzegi ciasta, szczelnie zakleić farsz dookoła ciastem. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać pierogi i gotować ok.2-3 minuty od wypłynięcia. Okrasić masełkiem z pieprzem. Pyszniutkie
MarciochaKucharzyKołduny, pierogi, uszka, tortellini i ravioli to jedna rodzina wielka rodzina, nadziewanego ciasta, które różni się kształtem, wielkością, nadzieniem i pochodzeniem. Ostatnio dużo słyszałam o kołdunach faszerowanych surowym mięsem i bardzo mnie zaciekawiły. Czemu? Może temu, ze zaczęłam się zastanawiać, jakie to mięso jest po ugotowaniu kołdunów. Myślałam, że się ono nie ugotuje w tak krótkim czasie, ale jednak(...)wyjmujemy je z garnka, by się nie rozgotowały. Rosół gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie. Ugotowane jarzyny, kroimy i dodajemy do rosołu. Z ugotowanego mięsa można zrobić pierogi, krokiety lub gołąbki. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także
Smakowy Rajkleiło do rąk. ( nie poparzyć się ) Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku. Sklejone pierogi wrzucić(...)osolonego wrzątku - zamieszać, żeby się nie przykleiły do dna ani do siebie :-), a od wypłynięcia gotować jeszcze 2 - 3 min i są gotowe. Boczek podsmażyć z posiekaną cebulą, polać pierogi i ................... Smacznego Ciasto jest rewelacyjne zawsze wychodzi.. Są tak pyszne, że grzechem jest ich nie przedawkować
Gaździnka warzyrondelku na łyżce masła, dodać do niego ser Ricotta i przepuszczone przez praskę ziemniaki. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. W dużej misce przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza(...)ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ). Ciasto rozwałkować, wykroić kuflem kółka i nadziewać farszem ( trening czyni mistrza ). Pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze z 3 - 5 min. Śmietanę wlać do garnuszka, dodać do niej fetę i zagotować do pierwszych bąbelków
Gaździnka warzypomocą miski lub foremki do pierogów wycinamy koła o średnicy 20 cm. Na środek każdego nakładamy ok. 1,5-2 łyżek farszu i sklejamy jak pierogi. Empanady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 22-25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra/dół). Podajemy na ciepło
Zakręcony WidelecDrożdżowe pierogi z przepisu od Lawendowego Domu przygotowałam na Boże Narodzenie. Miałam ochotę na pieczone, koniecznie drożdżowe i rumiane. Farsz powstał już według mojego pomysłu. Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem. Upieczone pierożki zamroziłam(...)miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne!Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkamiSkładniki:ciasto500 g mąki pszennejopakowanie drożdży instant2 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłej wody½ szklanki olejusóldodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniemfarsz300 g kiszonej kapusty100 g pieczarek1 mała cebula1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku1 łyżeczka suszonego majerankupieprz, sól do smakuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól
Moja smaczna kuchniarosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem przypominające nasze uszka, nadziewane surowym farszem mięsnym, który w trakcie gotowania w zalepionym pierogu delikatnie się ścina, ale pozostaje bardzo soczysty. Podajemy je z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany, octu lub musztardy rosyjskiej. Mogą być też doskonałym dodatkiem do rosołu lub barszczu.Od pokoleń sposób(...)wilgotny farsz.Z mąki i wody wyrabiamy elastyczne ciasto, rozwałkowujemy je cienko i wykrawamy okręgi o średnicy około 5 cm. Na okręgach umieszczamy małe kulki farszu. Zlepiamy brzegi jak przy pierogach, następnie zawijamy na palcu w kształt uszek. Zagotowujemy wodę z liściem laurowym, cebulą, zielem angielskim i solą. Pielmieni rzucamy na wrzątek, mieszamy, by pierożki nie przywarły do dna. Kiedy
Smakowity Blog KulinarnyTrochę się zawiodłam, ale mam nadzieje, że po prostu skończyło się wcześniej, a nie jak to bywa, nie odbyło się wcale. Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, plastry pierogu biłgorajskiego, gryczaki czy kieliszki nalewki kosztowały w większości zagród 3 zł. Ceny chleba ze smalcem od 4 zł w górę. Bardzo fajnym pomysłem była sprzedaż chleba domowej roboty. Gorzej(...)jest najlepszym rozwiązaniem. Zastanowiła mnie sprzedaż oscypków, bo jakby nie patrzeć do gór mamy kawałek i nie jest to potrawa regionalna. Do domu przywiozłam kawałek chleba orkiszowego i pierogu biłgorajskiego, który uwielbiam. Skusiłam się także na dwie nalewki 25%: śliwkową i miętową. Spróbowałam także: wiśniowej, truskawkowej, akacjowej i morelowej. "Ulik" - zapraszam! Pieróg biłgorajski Kiełbasa z dzika i chleb
Pasja Smakumięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie(...)jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka
Buniabaje w kuchnifunkcje, które są bardzo przydatne. Ten pomocnik kuchenny wyrobi za Ciebie każde ciasto, które musiałbyś zagniatać ręcznie. Przygotujesz w nim w chleb, ale także ciasto na pizzę, chałkę czy pierogi. Mój automat ma nawet program do konfitur, dzięki czemu nie muszę ich dusić w garnku. Jeżeli robisz w domu dżemy to wiesz, ile wymaga to wysiłku - owoce w trakcie(...)ciasto razowe, konfitury oraz makaron). W tym ostatnim trybie nie robię wbrew pozorom ciasta na makaron. Trwa on 15 minut i doskonale radzi sobie z wyrobieniem ciasta np. na pierogi. W zasadzie najczęściej używam funkcji ciasto zagniatane do wyrabiania wszelkich ciast drożdżowych np. na pizzę, chałkę. Do automatu zazwyczaj dołączona jest książeczka z przepisami do wykorzystania na różnych programach
Fabryka pomysłówJagodzianki to obowiązkowy wypiek w sezonie jagodowym :) W każe lato trzeba skosztować pysznych, puszystych bułeczek drożdżowych z jagodami oraz koniecznie skusić się na pierogi z jagodami . Jagodzianki z poniższego przepisu są najlepsze! Bardzo puszyste, delikatne i z dużą ilością żółtek. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki przepis Bułki z jagodami to super(...)powstaje mi 16 kawałków ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach na placek, nałożyć 1/16 farszu jagodowego i dokładnie zlepić brzegi ciasta, tak jakby zlepiało się pierogi. Następnie porolować w dłoniach na owalne jagodzianki. Postąpić tak ze wszystkimi kawałkami ciasta i farszem. Uformowane bułeczki drożdżowe z jagodami układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając
Kulinarne Przebojepodanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać krążki za pomocą szklanki; na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farsz sklejając brzegi, formując pierogi; w rzucać do osolonej wrzącej wody, gotować ok. 4 min od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco z posypanym tartym serem lub opcjonalnie z blanszowanym szpinakiem
pieprzny smaczek