na pierogi - 3500 przepisów (strona:81/234)

Smażone pierogi (z pieczarkami i serem)... 124

sporej, najlepiej nieprzywierajacej, patelni rozgrzej około 1cm warstwę oleju. Olej nie może być bardzo goracy, bo pierogi będa spieczone na wierzchu i surowe w środku. Smaż porcjami pierogi z obu stron na złotawo-brazowy kolor. Zostawiaj do odsaczenia na papierowym ręczniku. Pozostałe resztki odgrzewałam na 'rusztowaniu' tostera, albo w mikrofali - obie metody wydaja się działać. Całkowicie ostudzone można

Lejdi of the house
Pieczone pierożki z nietypowym farszem 82

Lubię szukać nowych inspiracji, a ostatnio uaktywniły moją wyobraźnię pieczone pierożki. To pyszny dodatek do zupki (np. ogórkowej) lub zastępcza wersja zwykłych pierogów. Polecam!!! Przygotowywanie pierożków najlepiej rozpocząć od zrobienia farszu, gdyż musi on ostygnąć zanim zaczniemy go kłaść na ciasto. Składniki na farsz: 120 g mrożonego pora lub 100 g surowego 150 g boczku krojonego w kostkę (można

Przepisy Babci
KRUCHE PIEROŻKI BBQ Z KURCZAKIEM 139

Witam Was Serdecznie i zapraszam na pyszne , kruche pierogi z kurczakiem , papryką w sosie BBQ. Robi się je szybko, smakują wyśmienicie. Idealne na szybką przekąskę na imprezę czy rodzinne spotkanie.  Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ SKŁADNIKI(...)żółty tarty. Z ciasta kruchego wykrajam kółka. Za pomocą łyżki nakładam farsz na środek i zaklejam jak pierożki. Każdy pierożek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smaruję mlekiem. Piekę ok 30 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Pierogi ruskie 182

wszystkie składniki.  Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i formować pierogi.  Gotować ok 5 minut od wypłynięcia we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Ugotowane pierogi wypłukać.  Podawać z podsmażonym boczkiem

Kulinarne blogowanie
Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 123

wierzch położyć plasterki mozarelli (jeżeli jest tarta - można ją wcześniej wymieszać z ostudzonym farszem szpinakowym). Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 703,1 kcal Tłuszcz: 23,4g Białko: 28,2g Węglowodany: 94,5g Smacznego

Zielona Kuchnia
Wigilijne uszka z pieczarkami 147

grzyby leśne . Polecam moją sztuczkę. Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na  idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam je podłużnym kieliszkiem od szampana. Nakładam farsz i sklejam uszka tak jak to się z uszkami postępuje. 5. Uszka układam na desce obłożonej papierem ręcznikowym, ponieważ

Kawa z mlekiem
Pierogi z mięsem z rosołu 632

będzie wyjątkowo pyszny, ale jestem cierpliwa i pozwolę mu jeszcze trochę się pogotować, żeby wydobyć całą esencję smaku. Z bulionu będzie zupa, a mięso i warzywa wykorzystam do ulepienia pierogów.  A mówią, że jaki poniedziałek, taki i cały tydzień. Cóż, z takim obiadem bez wątpienia będzie bardzo smaczny:) Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) 150ml gorącej(...)mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu. Przed podaniem można obsmażyć na maśle. Smacznego

Obiad gotowy
Wigilijne uszka z pieczarkami 207

grzyby leśne . Polecam moją sztuczkę. Przepis jest wegański ze swej natury. Zapraszam do przepisu :-) * * * Składniki (proporcje na około 60 uszek): ciasto według mojego przepisu na  idealne ciasto na pierogi 500 g pieczarek sól, pieprz, oregano oliwa do smażenia (lub inny tłuszcz) 2-3 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Obrane i umyte pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)łyżkami bułki tartej, mieszamy i farsz gotowy. 4. I już zabieramy się za ciasto, tak jak zwykle, odkrojony kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy kółka. Uszka robię dużo mniejsze niż pierogi, dlatego wykrawam je podłużnym kieliszkiem od szampana. Nakładam farsz i sklejam uszka tak jak to się z uszkami postępuje. 5. Uszka układam na desce obłożonej papierem ręcznikowym, ponieważ

Kawa z mlekiem
Ruskie na cieście z masłem 150

Próbowałam już kilka przepisów na ciasto na pierogi. Dziś postanowiłam wypróbować przepis od koleżanki, która znalazła go w internecie. Muszę(...)przyznać, że ciasto jest rewelacyjne i świetnie się z nim pracuje. Moje są ruskie ale oczywiście można dodać każdy inny farsz. Zbliżają się święta więc na tym cieście zrobię pierogi wigilijne, polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Krem z pieczonego buraka z ziemniaczanym uszkiem 137

smaku Kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z wołowiną i chilli 142

Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi polskimi smakami. Wpadłam w ciąg lepienia i tylko z farszami eksperymentuję. Tym razem spróbowałam z wołowiną na ostro. Składniki (ok 35szt) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego(...)potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubioną zasmażką (u mnie zeszklona cebulka na oliwie). Wartość energetyczna (1 porcja - 7szt bez zasmażki) Energia

Zielona Kuchnia
Struklji - rolowane pierogi z serem 207

Struklji to bałkański specjał obecny w kuchni słoweńskiej i chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi(...)serem, tylko  w nieco odmiennej formie - bo zrolowane. Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania, ale to już żadna fatyga. Efekt końcowy imponujący, bo smakuja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
IDEALNE CIASTO NA PIEROGI 161

Bardzo często spotykam się z pytaniem : "Jak zrobić idealne ciasto na pierogi(...)Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka :) Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek ! SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1/3 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę

Marcepanowa kuchnia
Pierogi soczewicą i kiełbasą 171

pierogi pachną....dobrze podsmażoną kiełbaską :) Farsz pozytywnie zaskoczył nawet sceptycznie nastawionych facetów do soczewicy itp. Pomidorowa nuta dodaje charakteru. Są przepyszne ! Rozpaliły we mnie miłość do soczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P ) Składniki: Farsz: 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego(...)kładziemy około 2/3 łyżeczki farszu, kleimy :). Gotujemy w osolonejwodzie 3 minuty od wypłynięcia. Polecam podawać podsmażone z cebulką po uprzednim ugotowaniu :) Z podanych składników wyszło mi około 50 sporych pierogów

CynamonemPoOczach
Pierogi Z Mięsa Z Rosołu Oraz Kapusty Podduszanej 160

skleiło. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta. Pierogi które zrobimy, odkładamy na ściereczkę i przykrywamy ściereczką bądź folia spożywczą aby nam pierożki nie wysychały. 7. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 4-5 minut. Podajemy z cebulką bądź odsmażamy na patelni aby miały chrupiąca skórkę :) Smacznego

Gotowanie...to proste !