Moje autorskie pierogi rybne z dodatkiem żółtego sera, marchewki i świeżych ziół - koperku i natki pietruszki. Może i nic specjalnego, ale połączenie smaków okazało się trafne, a pierogi naprawdę są pyszne w smaku, o aromacie świeżej ryby, sera, cebulki i świeżych ziół. Lubimy najbardziej odsmażone na oleju, zarumienione i chrupiące. Naprawdę palce lizać! Po takiej pracy w kuchni(...)przy lepieniu pierogów należała mi się przedświąteczna niewielka porcja:) oczywiscie podzieliłam się z Mężem - pycha! Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajo około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy, gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie mąki, gdy za twarde - dodajcie wody farsz: 470 g filetów z dorsza
Zasmakuj Kuchnizrobiłam -były także i pierogi..Taka porcja to troszkę za dużo jak na same chruściki, więc można zmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis na pierogi znaleziony tutaj . Chruściki można zobaczyć u : Małgosi. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju
Moje domowe kucharzeniewitalność. Ponadto wierzono, że kapusta z grochem może uchronić przed chorobami. 8. Gołąbki Przepisy na: Gołąbki z grochem Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty 9. Pierogi Przepisy na: Pierogi z kapustą Pierogi z makiem 10. Groch Przepisy na: Groch z kapustą Grochówka z suszonymi śliwkami Grochówka ze śledziem Suszone owoce Główną rolę w kompocie odgrywają śliwki
Tradycyjna KuchniaPierogi(...)braniewskie pochodzą z rejonu warminsko-mazurskiego i są w kuchni polskiej od dawna. Nie wiem jak w rejonie skąd pochodzą, ale w moich rejonach bardzo rzadko robi się obecnie pierogi z kaszą. Szkoda, bo są smaczne i pożywne. Jeśli jesteście fanami pierogów to wpiszcie je sobie koniecznie na listę do wypróbowania
Milion SmakówPierogi można robić z różnym farszem. Najbardziej znane to te z ruskim, mięsem(...)kapustą i grzybami. Ja dla urozmaicenia menu zrobiłam ze szpinakiem i twarogiem. Efekt jaki uzyskałam był zadowalający. Farsz nakłada się bardzo łatwo, nie rozsypuje się a ciasto na pierogi jest elastyczne, dzięki czemu łatwo i szybko lepi się pierogi. Rodzinie najbardziej smakują podsmażone :) SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 3 szkl. woda gorąca 1 szkl. jajko 1 szt. sól
Kuchnia Paulettesbalsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny aromat. Uszka najlepiej aby zawierały w sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie chodzi o te z kapustą i grzybami. Ich przygotowanie jest czasochłonne, jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jakikolwiek farsz, czy to z pierogów, czy też braknie naleśników do krokietów tradycyjnych. Tak się złożyło, że został mi farsz od ruskich pierogów, czyli gotowane ziemniaki i biały ser z cebulką. Gorący farsz położony na wafel powoduje, że zwija się zgrabne rulony i po opanierowaniu w jajku(...)Czerwony barszczyk do tego i szybkie danie obiadowe gotowe. To się nazywa recykling w kuchni! Składniki: – farsz, który został z lepienia ruskich pierogów – kilka wafli, w zależności od ilości farszu, z drobnymi wzorkami po obu stronach Panierka – 2 jajka, szczypta soli – bułka tarta – olej
To co kochammielonej wołowiny - liście szałwii z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego - duża cebula - pięć ząbków czosnku - łyżeczka papryki wędzonej - dwie szczypty chilli - pieprz i sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, szklę na oliwie, studzę. Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną szałwię, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając(...)porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne pierogi i wykrajam szklanką. Gotowe kółka posypuję odrobiną mąki i ponownie rozwałkowuję jak najcieniej (mają wyjść dosyć równe koła). Na środek łyżeczką nakładam porcję farszu, następnie składam boki w harmonijkę i mocno sklejam szczypnięciem. Gotuję w osolonej wodzie
Cook&Loveróżnie bywa, widziałam przepisy gdzie dodawane także są do nich ziemniaki. Ale niestety, to nie są pierogi leniwe. Leniwe to kluski robione z: mąki, jaj i twarogu. Nazwa pierogi pochodzi od składu takiego jak na pierogi z serem, a leniwe bo robione na szybciocha. I stąd cała ta zabawna nazwa. Jeśli dodamy ziemniaków, wtedy to już
Dieta moja pasjaprzywiozłam do domu 4 litry. Część poszło w słoiczki cześć do bezpośredniego zjedzenia i wystarczyło jeszcze nieco do pierogów, które bardzo lubimy. Gdzieś ostatnio czytałam, że ciasto na pierogi dobrze współpracuje z mąką i maślanką. Postanowiłam więc wypróbować i powiem Wam, że wyszły bardzo smaczne. Ciasto ładnie się wałkuje, jest sprężyste i dobrze się lepi. Składniki: 500g mąki(...)paręnaście minut, po czym podsypać nieco mąką i rozwałkować. Szklanką wycinać krążki, na które nakładać posypane cukrem jagody i zlepić. Gotować w nieco posolonej wodzie ok.2 minuty od wypłynięcia pierogów. My zajadamy polane masełkiem lub ze śmietanką i cukrem
W garach u GosiBABECZKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BURAKAMI SEROWY CHLEB CHACZAPURI KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI I JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK(...)SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT NATURALNY GOŁĄBKI Z KASZĄ I PIECZARKAMI PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ZIEMNIAKI FASZEROWANE JABŁKA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ SAŁATKA NA CIEPŁO Z TOPINAMBURU ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM BROWNIE PIEROGI Z MIĘSEM SERNIK WIEDEŃSKI SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH ROLADA MAKOWA
harrisaPierogi to dobre zajęcie, by nie myśleć o niczym innym jak o kształtnym lepieniu ciasta, pomysłach na farsz, wyobrażaniu sobie ich pięknych i smacznych na talerzach, itp. Uwielbiam pierogi, niestety już nie za bardzo sprzątanie, szczególnie stolnicy i blatu wysypanego całą mąką (lub połowy kuchni, zdarza się gdy się rozpędzę z ilością);D ALE, każdy(...)chwile spędzone w kuchni są bezcenne. I wysiłek też. Szczególnie gdy takie pierogi lepi się w świetnym towarzystwie. Ciasto jest elastyczne i miękkie, wykorzystujcie je do innych smakowitych farszów;) Trochę zgłodniałam, więc zabierajmy się za przygotowanie ciasta i farszu oraz lepienie tych cudeniek. Składniki: ciasto: 3 szklanki (najlepiej przesianej przez sito) mąki pszennej 1szklanka ciepłej wody (250 ml, szklanka
Zasmakuj KuchniWitam, dziś przychodzę do Was z bardzo smacznymi pierogami z pysznym farszem z serka śmietankowego, sera białego i borówek. Jako, że sezon borówkowy jeszcze trwa polecam ich wykonanie ;) ciasto jest super, bardzo dobrze się z nim pracuje, polecam SKŁADNIKI ciasto -0,5 kg mąki -3/4 szklanki letniej wody -50 g miękkiego masła -1 jajko -2 żółtka -1 płaska(...)borówek -3 łyżki cukru -1 łyżka cukru waniliowego Wszystkie składniki na farsz miksujemy blenderem Urywamy kawałek z ciasta, podsypujemy mąką, wycinamy koła, dajemy farsz, sklejamy. Zrobione pierogi układamy na podsypanej mąką powierzchni, np blacie. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną z cukrem. I gotowe, polecam, ciasto jest mięciutkie, a farsz przepyszny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy cząstkę śliwki, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem , polane śmietaną, oprószone cukrem pudrem i opcjonalnie cynamonem. składniki na nadzienie i dodatki: ok. 500 g śliwek (wypestkować i pokroić na dwie lub cztery
Domowy Smak Jedzeniasię od litewskich Karaimów mieszkających w Trokach (lit. Trakai) w okręgu wileńskim. O samych Karaimach piszę niżej, a teraz wrócę do kibinów. To danie, które przypomina Polakom kilkunastocentymetrowy pieczony pieróg z charakterystycznym zwinięciem na górze. Nadzienie składa się z siekanego (!) drobno mięsa (tradycyjnie baraniny lub wołowiny, ale teraz można dostać też kibinai z mięsem jagnięcym, drobiowym, a nawet wieprzowym, choć(...)trzymając je w rękach przez serwetkę i popija bulionem. A tak wyglądają te oryginalne (mnie brak wprawy w zwijaniu zlepionych brzegów): Kibinai podane w restauracji w Trokach ----- Podobne: Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem Samosy warzywne Pierogi z jarmużem Karaimowie są bardzo zamkniętą grupą religijną - nie można do nich wstąpić, Karaimem trzeba się urodzić. Podstawą religii karaimskiej
Weekendy w domu i ogrodzie