na pierogi - 3500 przepisów (strona:66/234)

Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym 141

Przepyszne pierogi dziś mam do pokazania. Zniknęły(...)szybko z naszych talerzy więc mniemam że i z Waszych znikną dość szybko a brzuchy będą zadowolone. Ciasto robi się szybciutko, farsz jest słodki a dzięki temu że polałam pierogi z masłem szałwiowym smakują obłędnie. Polecam gorąco. Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PYSZNE CIASTO NA PIEROGI , JAK SZYBKO KLEIĆ USZKA I PIEROGI + FILMIK 169

Dobre ciasto jest podstawą aby wyszły nam smaczne pierogi i uszka, oraz aby były smaczne, elastyczne i nie pękały podczas gotowania. Mój przepis jest właśnie taki, polecam.  SKŁADNIKI :   1 kg mąki pszennej  1 jajko około 500 ml gorącej wody 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczka kurkumy szczypta soli(...)minut aby odpoczęło.  Ciasto jest elastyczne, miękkie i ładnie się klei, dzięki kurkumie nabiera pięknego koloru.  Rozwałkowujemy je, następnie wycinamy kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i gotujemy we wrzątku, 2-5 minut licząc czas od wypłynięcia na wierzch wody.  Pierogi podajemy ciepłe lub podpieczone, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Empanadas z meksykańskim farszem 141

środku każdego nałożyć łyżeczkę farszu i skleić jak pierogi dociskając boki widelcem. Gotowe empanadas układać na blaszce zachowując odstępy. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować nim pędzelkiem pierogi. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, aż pierogi się ładnie zarumienią. Podawać na ciepło z pikantnym ketchupem. Ketchup podawać w osobnych miseczkach wraz z łyżeczką, którą każda

Passions hobbies life
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 147

formą, jak i pomysłem na farsz, o którym przyznam się szczerze, spotkałam się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe(...)ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać do wrzącej (osolonej) wody i gotować 5 minut od  wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze smażoną cebulką. Świetnie smakują również odsmażane na patelni. linkwithin_text='Zobacz również inne

Świat Domowej Kuchni
Pieczone pierogi pełnoziarniste z grzybami 167

masło klarowane do smażenia Przygotowanie: 1. Masło wyjmujemy z lodówki i siekamy, a następnie łączymy z mąką, dodajemy szczyptę soli oraz roztrzepane jajko (zostawiamy 1 łyżkę jajka do posmarowania pierogów przed pieczeniem). Ugniatamy ciasto. 2. Jeżeli ciasto będzie wychodzić zbyt gęste i ciężko będzie się ugniatać dodajemy wodę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)kwadraty o wym. 8×8 cm. Na środku każdego kwadratu umieszczamy farsz, składamy na trójkąty. Brzegi trójkątów ściskamy widelcem. Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka smarujemy pierogi z wierzchu roztrzepanym jajkiem. 5. Pierogi pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200st przez

Podwójnaporcja
domowe pierogi z serem i jabłkami 134

elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masełkiem lub śmietaną

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi leniwe 105

Uwielbiam pierogi wszelakie a pierogi leniwe są na pierwszym miejscu. Te które dziś przedstawiam są mega pyszne, szybkie do zrobienia i znikają szybko z talerzy. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Pierogi leniwe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Delikatne Pierogi Z Borówkami 162

Pyszne pierogi, z cienkim ciastem i z soczystymi, słodkimi borówkami amerykańskimi. Zróbcie sobie takie pierożki, a może zasmakują wam bardziej niż te z polskimi jagodami ;) Składniki na około 30 pierożków: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl gorącego mleka z wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego około 200 gr borówki amerykańskiej 1. Zagrzewamy w garnuszku(...)Wałkujemy i wykrawamy kółka. 4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję truskawek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu będą pękać. 5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min. Podajemy polane śmietaną

Gotowanie...to proste !
PIEROGI Z MALINAMI / idealne ciasto na pierogi bez jajek 106

było tutaj żadnych pierogów ( powinnam za to stać w kącie albo dostać porządnego kopa w tyłek! ). Nadrabiamy więc zaległości i mam dla Was przepis na najlepsze na świecie pierogi z malinami! Idealne ciasto na pierogi ( tym razem w wersji bez jajek ) w połączeniu ze słodko-kwaśnym owocowym nadzieniem i np. kleksem dobrej wiejskiej śmietany – perfekt! Koniecznie

Ostra na Słodko
Pierogi z bobem 209

Warto korzystać z krótkiego sezonu na bób, bo to samo zdrowie!   Jeśli lubicie  bób  tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te  pierogi  :-)  Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do bobu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagniatamy ciasto.Kleimy pierogi wypełniając farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu

Anioły w kuchni
Najlepsze na świecie pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 139

połączenie idealne, któremu ciężko się oprzeć. Przywędrowały do nas, najprawdopodobniej, w XIII wieku z Chin. W najstarszej polskiej książce kucharskiej jej autor, mistrz Czerniecki, przytoczył wiele przepisów na pierogi, co oznacza, że musiały być już wtedy wszechobecne na polskich stolach. Pieczone, gotowane, na słono lub słodko. W cieście można bowiem zamknąć niemal wszystko co jadalne i jest duża szansa(...)będzie całkiem dobrze smakowało. Dzisiaj klasyk nad klasyki- pierogi z mięsem i kapustą. W moim domu zawsze znikają szybciej niż się je robi ;) Czytaj więcej

Pichceniomania
Pierogi z soczewicą czerwoną 140

Pierogi z soczewicą czerwoną Przyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam takich pierożków z soczewicą. Gdy otrzymałam pyszne i zdrowe produkty, w tym czerwoną soczewicę od firmy TARGROCH, postanowiłam spróbować, no i to był strzał w dziesiątkę. Teraz już na stałe soczewica zagości, w moim domu Przepis został zaczerpnięty ze strony, przepisy Tesco. Składniki: Ciasto : mąka - 80 g gotowana(...)obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu.  Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać.  Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.  Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze.  Podawać polane tłuszczem z cebulką.  Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
domowe pierogi ruskie orkiszowe 176

mąki), rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy łyżeczką farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. okraszone masłem

Domowy Smak Jedzenia
pierogi z kaszą,twarogiem,śmietaną... 175

stolnicy, szklanką wykrawać krążki na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi w dużym garnku zagotować wodę z solą do smaku i z 2 łyżkami oleju, pierogi partiami wkładać na wrzątek, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 2 minuty, wyjmować cedzakiem i pod zimną wodą krótko opłukać pierogi są pyszne, delikatne i ze śmietaną

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z jagodami 89

pierogów)   - 0,5 kg jagód - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka cukru pudru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - około 0,5-1 szklanki ciepłej wody - szczypta soli do ciasta plus 1 łyżeczka soli do wody - 100 g śmietany 12 lub 18% - 6 łyżek cukru - kilkanaście listków mięty(...)mieszamy mąkę z jajkiem początkowo nożem, później zagniatamy ręką dodając stopniowo wodę. ciasto musi być elastyczne lecz niezbyt mokre, więc trzeba uważać z wodą. wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, lepimy pierogi,  wkładając do środka jagodowy farsz i układamy je na desce podsypanej mąką. gotujemy wodę z dodatkiem soli, na gotującą się wrzucamy pierogi, wyławiamy 5 minut po wypłynięciu

Gocha gotuje!