na pierogi - 3500 przepisów (strona:62/234)

PIEROGI WILEŃSKIE 506

Pierogi wileńskie to propozycja dla tych,którzy lubią by główną rolę odgrywało ciasto.Mój mąż już od jakiegoś czasu prosił mnie o jakieś dobre pierogi,gdzie będzie dużo ciasta.Od razu wiedziałam,że będą to wileńskie.Drożdżowe ciasto,farsz mięsno-kapuściany i do tego smażone jak pączki.W wersji light można je upiec w piekarniku,ale zapewniam(...)chrupiące i bardzo ale to bardzo smaczne. Przepis mam od lat,pochodzi z książki  s Leonilli.Z farszem można oczywiście kombinować,jak kto woli.Z przepisu wychodzi ok 30-40 pierogów,w zależności od grubości ciasta. Ciasto   1/2kg mąki szkl mleka 5dkg drożdży  2 jajka  łyżeczka cukru  1/2 łyżeczki soli  Zrobić rozczyn: rozdrobnić drożdże,dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 287

ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować dwie części. Pierogi. Powykrajać szklanką koła i na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić końce. Gdy pierogi są polepione zagotować w garnku wodę. Gdy woda się zagotuje posolić ją i wlać troszkę oleju. Włożyć pierogi ( gdy garnek nie jest duży wkładać partiami) , od spodu lekko zamieszać(...)przelać zimną wodą. Po chwili przełożyć do innego naczynia np. żaroodpornego lub na talerze. Na patelni roztopić masło i przeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Takim masłem z cebulą polać pierogi. Smacznego

W kuchni u Moniki
Piątkowe Inspiracje - Pierogi ruskie 172

Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później(...)przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały. Podawać ze smażoną cebulką, podsmażonym boczkiem lub śmietaną.  Tyle pierożków do ugotowania  A tu już ugotowane

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ruskie pierogi z miętą 159

masełku, ich zapach zawsze przywołuje wspomnienia do dawnych dni ... Jednak dla odmiany przygotowałam je w wersji miętowej. Jak myślicie, były smaczne ? :) Zapewniam Was, że warte są przygotowania.  Ruskie pierogi z miętą  SKŁADNIKI : Ciasto 300-350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczka soli Farsz 600 g ziemniaków 200 g ser biały półtłustego 1 średnia biała(...)mieszamy Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz.  Zlepiamy pierogiPierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia.  Podajemy tuż po wyciągnięciu lub odpiekamy na kolację :)  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami 186

się go obawiałam. Sądziłam, że z mąki gryczanej nie ma prawa powstać miękkie opakowanie dla farszu. A jednak! Kolejny dowód na to, że warto eksperymentować i próbować nowych rozwiązań! ;) PIEROGI Z MĄKI GRYCZANEJ Z TARTYMI JABŁKAMI Składniki na farsz: - 500 gram jabłek - 50 gram cukru Przygotowanie farszu: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na grubej(...)koniecznie!) tarce. Zawijamy starte jabłka w ściereczkę i odciskamy nadmiar soku (w innym razie pierogi się nam rozlecą). Po ponownym ulokowaniu w naczyniu, dodajemy do jabłek cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia.  Składniki na ciasto: - 200 gram mąki gryczanej - 200 gram mąki pszennej - 125 mililitrów wrzątku - 50 mililitrów zimnej wody - 1/2 łyżeczki soli - masło i bułka tarta /lub

Życie zamknięte w smaku
Nominacje do Liebster Blog Award 140

kiedy nie blogujesz?  Spędzam czas z rodziną na łonie natury Skąd najczęściej czerpiesz kulinarne inspiracje?   Z zeszytu mamy Potrawa, która kojarzy Ci się z dzieciństwem to ...?   Pierogi z truskawkami Z czego najczęściej jest Ci trudno zrezygnować?    Ze słodyczy Z czego w swoim życiu jesteś najbardziej zadowolony/a?   Z rodziny Pytania od  autorki bloga(...)lubię robić Twoje ulubione miejsce na wakacje?   Mazury,góry  Ulubione przyprawy?   Oregano, bazylia,czosnek,imbir Ulubiony deser?   Panna cotta Ulubiony obiad?   Pierogi, makaron ze szpinakiem Trzy rzeczy, bez których ciężko Ci się obyć?   Telefon, telefon, telefon Twój idealny dzień? Opisz w  trzech zdaniach.   Poranna kawa w domowym zaciszu. Obiad w gronie

magiczna kuchnia Kasi
domowe pierogi z serem i jagodami 205

mieszamy. Cukru ewentualnie możemy dodać więcej do smaku. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy posypane cukrem np. z masłem lub śmietaną

Domowy Smak Jedzenia
.1028. zapomniany smak 158

domowe bezglutenowe pierogi z jagodami~ Przepis i więcej zdjęć już niedługo na  chiliandsugar.blogspot.com  ♥ Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam pierogi...Nigdy za nimi nie przepadałam - lubiłam tylko te z owocami. Ostatnio tak mnie naszło na jagodowe pierogi, że... :o Musiałam je zrobić! Myślałam, że nie da się zrobić bezglutenowych pierogów, a jednak! Wyszły tak samo

breakfast of dreams
Pierogi z wiśniami 173

Dzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4 łyżki oleju 2 jajka szczypta soli Mąkę przesiewamy na blat stolnicy, robimy po środku dołek i wbijamy do niego jajka. Nastepnie dodajemy(...)olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy dodając stopniowo gorącą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i ciasto rozwałkowujemy. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wykrawamy kółka. Na środek nakładamy 2-3 wiśnie, posypujemy odrobiną cukru i sklejamy pierogi. W dużym garnku przygotowujemy osoloną wodę. Na gotującą wodę wkładamy pierogi i gotujemy

Salonik smaków
Pierogi z mięsem. 194

jego ulubione :-), a że ja staram się być dobrą żonką, to mu od czasu do czasu nalepię :-) Są mięciusie, soczyste, zniewalająco pachną i szybciutko znikają. Polecam!!! Składniki na pierogi z mięsem ciasto: około 500g mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka farsz: 500g ugotowanego mięsa np.z rosołu lub z innej zupy(ja użyłam wieprzowiny, ale może być również drób(...)sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi.  Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 2 minut od momentu

Rozpustne gotowanie
Pierogi z truskawkami. 152

jest użycie mrożonych owoców, które w trakcie gotowania się rozmrażają i tylko delikatnie obgotowują, w rezultacie czego uzyskujemy niesamowity efekt. Toteż nawet w sezonie na truskawki dzień przed gotowaniem pierogów mrożę świeże owoce, by następnego dnia ugotować z nich pyszne pierożki. Polecam ten sposób, bo naprawdę warto. Składniki na pierogi z truskawkami CIASTO: 500g mąki poznańskiej lub wrocławskiej(...)równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy truskawkę, zlepiamy brzegi, delikatnie obsypujemy mąką, układamy na ściereczce i lepimy dalej :-) Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy aż wypłyną na wierzch, wyciągamy po upływie 1-2 minut od momentu zagotowania. Wykładamy na talerze, czekamy minutkę, żeby trochę odparowały, posypujemy cukrem, polewamy śmietaną

Rozpustne gotowanie
Pierogi z kapustą i grzybami 213

byłoby klejące to podsypać odrobinę mąki i zagnieść jeszcze. Odkroić kawałek ciasta – ułożyć na leciutko oprószonej mąką stolnicy – wałkować niezbyt cienkie placki – wykrawać szklanką kółka – kłaść farsz i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę z solą – na wrzątek kłaść pierogi – zagotować i od razu wyjmować. Ciasto jest delikatne /mąkę zaparzaliśmy wrzątkiem/ i nie gotujemy długo. Końcowy efekt(...)super, bo pierogi zaspokoiłyby nawet królewskie podniebienie

Tradycyjna kuchnia inaczej
Pierogi serowo ryżowe z jagodami 170

było tak...ser w lodówce, jagody w koszyku, no to trzeba pierogi zrobić... :D uwielbiamy też ryż jaśminowy :D Pierogi w każdej postaci pyszne są, a z owocami...MMM! <3 Drodzy, korzystajmy póki są świeże, pachnące...megaowocowe <3 Zimą tego nie będzie :/ Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko szklanka gorącej wody Farsz: 250 g sera białego(...)Dodajemy do sera, mieszamy i gotujemy razem do miękkości ryżu (w razie potrzeby dolewamy wodę). Śmietanę mieszamy z syropem. Odstawiamy do lodówki. Na środek każdego kółka ciasta nakładamy farsz, pierogi zlepiamy. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 3-4 min, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Polewamy śmietaną z syropem waniliowym

R'n'G Kitchen
Pierogi z farszem jarmużowo-jaglanym 176

jaglaną i przyprawami. Średnio to wygląda, ale zapewniam że jest pyszne. Z ciasta wycinać krążki, nałożyć farsz, zlepiać w pierogi, albo ułatwić sobie życie „maszynką” do pierogów. Ostatnio w Lidlu kupiłam zestaw trzech w różnych wielkościach, i właśnie wypróbowałam tą największą. Przygotowane pierogi wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut od wypłynięcia. Ja ugotowane(...)zawsze jeszcze podsmażam albo podpiekam w piekarniku. Pierogi były taak dobre, że nawet Miśka jadła, co prawda delikatnie nagięłam prawdę, bo powiedziałam Jej, że są z jej ulubionym szpinakiem, ale liczy się to, że zrobiłam to w dobrej wierze, bo przecież jarmuż jest bardzo zdrowy, co nie ? Smacznego

greenscarf