Kochani najlepsze na świecie pierogi robią moi rodzice:) jak z siostrą mieszkałyśmy w domu, podczas ich lepienia zawsze siedzieliśmy(...)czwórkę i rozmawialiśmy. U nas w domu to prawdziwy rytuał ich powstania. Pewnie dlatego zawsze są takie dobre, bo robione z sercem. Dzisiaj chciałbym Wam zaprezentować przepis na pierogi z mięsem, który napisali specjalnie dla Was moi rodzice:) Choć nie jest to potrawa Wigilijna, to na Święta polecam ich zrobienie. składniki: farsz: 0.6 kg mięsa mielonego, wołowo-wieprzowe (podobnie
Ania i Marcin gotująJuż nie raz pisałam, że ,moje córki lubią pierogi..najbardziej z kapustą i grzybami..ale nadzienie do pierogów może być dowolne.Przepis na ciasto pierogowe pochodzi stąd. 1 kg mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 3 łyżki oleju 2,5 szkl. gorącej wody dowolne nadzienie Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku
Moje domowe kucharzeniePierogów(...)mnie na blogu jest mnóstwo..prawie wszystkie z grzybami i kapustą - takie najbardziej lubią moje córki..Takie też będą na wigilię -z kapustą i grzybami..Ile razy robię pierogi, tyle razy muszę wypróbować nowy przepis na ciasto pierogowe..tym razem ciasto z dodatkiem śmietany..pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj . 4 szkl.mąki 2 duże jajka 5 łyżek gęstej
Moje domowe kucharzeniesmaku. Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki(...)być jednolita masa. • Przyprawić solą i pieprzem. • Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki. • Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką. • Pieroga piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać aż przestygnie. Nigdy wcześniej go nie robiłam (zawsze
To co kochamDziś przy święcie zabrałam się za lepienie pierogów. Dla większości wersja mięsna, ja tam zaś wolę te z serem, a do tego zafundowałam sobie sos z jagód i miałam iście królewski posiłek. Jednak dziś nie chodzi o nadzienie, ale o samo ciasto. Zazwyczaj robię takie z jajkiem, jednak zostałam zapytana o możliwość zrobienia(...)ciasta bez jajka. I czy to ma prawo bytu? Pewnie, że ma, na dodatek takie ciasto jest bardziej elastyczne i miększe do gotowania. Wystarczą dwie minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch i można wyjmować z wody. 0,5 kg mąki płaska łyżeczka soli szklanka gorącej wody Nadzienie: 0,5 kg twarogu półtłustego jajko 2 łyżki cukru waniliowego
Dieta moja pasjawbijam jajko, wsypuję 2 łyżki kaszy manny i miksuję na gładko. Kto nie ma czym zmiksować, może drobno pokroić nożem. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Taką masą nadziewamy pierogi, gotujemy bardzo wolno, pięć minut od wypłynięcia na wierzch. Mnie smakują same(...)chce może jeszcze polać jakimś tłuszczykiem. Natka pietruszki nadaje innego smaku nadzieniu, tak samo jak dodana do panierowania kotletów, smakuje całkiem inaczej. Często słyszę teksty....a z pierogami to tyle roboty. Trochę jest, ale bez przesady. a jak się skorzysta z produktów już w części przygotowanych, to tak wcale dużo tej pracy
Dieta moja pasjaPierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie. Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 35 dag mąki Reszelskiej typ 500 1 jajko ¾ szklanki gorącego mleka(...)masła Farsz: 1 szklanka fasoli Jaś 30 dag boczku wędzonego 2 cebule Pęczek świeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ? Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko
Wanilia i Kardamonugotowaną kaszę,mieszamy wszystko razem, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkować cienko,wykrawać kółka,nałożyć farsz,posklejać. Pierogi gotować w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać na ciepło polane roztopionym masłem i przyrumienioną cebulką
Kolorowa kuchnia Elkipomidorowego...przepyszne, cudowne danie! Jeśli nie próbowaliście pierożków w takim wydaniu to koniecznie spróbujcie. Gwarantuje, że wrócicie do nich nie raz :) SKŁADNIKI: 300 g mixu do makaronów i pierogów Nutri free (klik) 3 jajka 15-20 g oliwy z oliwek 40 g wody(...)szczypta soli 500 g sera ricotta 1 jajko dodatki: 2 szklanki dobrego sosu pomidorowego - najlepiej ze świeżych pomidorów parmezan bazylia Ser ricotta wymieszaj dokładnie z roztrzepanym jajkiem. Mix do pierogów wymieszaj z jajkami, oliwą, solą i wyrabiaj ciasto by było jednolite i elastyczne. Uformuj kulę i odstaw na 15 minut. Po wskazanym czasie ciasto cienko rozwałkuj i wykrój
Kuchnia bezglutenowaziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę
Ostra na Słodkoziarna kozieradki, sproszkowana chili – po 0,5 łyżeczki * pomidory w puszce – 1 op * mleko kokosowe – 125 g * sok z limonki * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SEROWE CIASTO NA PIEROGI: Do miseczki wkładamy kremowy serem. dodajemy jajko i masło – mieszamy. Stopniowo wsypujemy mąkę zagniatając gładkie, elastyczne ciasto ( w razie potrzeby zwiększamy jej ilość! ). Rozwałkowujemy, wycinamy okręgi(...)przeciągnąć, bo zrobi się suche! Wystudzone kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy kremowy serem, curry oraz posiekaną kolendrę – mieszamy, a w razie potrzeby doprawiamy do smaku. PIEROGI / SAKIEWKI: Na wycięte krążki ciasta układamy porcję farszu, a następnie zawijamy do góry tworząc „sakiewki” – pamiętajmy, by dokładnie zlepić! SOS: Na dużej patelni rozgrzewamy ghee, dodajemy posiekaną cebulę
Ostra na Słodkodeser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało się cieniutko i kroiło na małe kwadraciki. Po ugotowaniu mieszało ze słodką, bakaliową masą makową. Przeglądając stare czasopisma kulinarne
Posadzone i zjedzoneUwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam przygotować gruzińskie chinkali w polskim wydaniu. Delikatne drobiowe mięso, bulion i dużo pietruszki. Dzięki bulionowi środek pierożka jest soczysty i obłędny w smaku! Ciasto: 30 dag mąki pszennej 1 jajko 0,5 szklanki wody Szczypta soli Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 0,5 szklanki bulionu drobiowego Pęczek natki pietruszki(...)ciasto. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy miską aby ciasto odpoczęło 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży placek, minimalnie grubszy niż do tradycyjnych pierogów. Następnie wycinamy koło o średnicy około 10 cm. Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni na oliwie z oliwek. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko łączymy i wyrabiamy z mięsem
VioletoweKucharzeniepieczenia serników to ja się nie nadaję, więc postanowiłam przygotować pierogi. Do zrobienia ciasta wykorzystałam mąkę poznańską Lubella i zgodnie z tym, co … Czytaj dalej Pierogi ruskie
czarrna od kuchnirazem zapraszam na pierogi z jarmużem i wędzonym boczkiem. Podane w męskim wydaniu ze skwarkami, ale można polać masłem wtedy będziemy mieć delikatną zdrową wersje obiad. Jak dla mnie obie wersie(...)pyszne, polecam. Składniki: farsz 300 g jarmuż 250 g wędzonego białego sera 1 cebula 2 ząbek czosnku masło/olej do smażenia czosnek niedźwiedzi sól, pieprz ciasto na pierogi tu dodatkowo cebula kawałek boczku Wykonanie: Jarmuż umyć, osuszyć, powycinać nerwy i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę, obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na złoty kolor razem z czosnkiem
magiczna kuchnia Kasi