pasty... Podczas warsztatów przygotowaliśmy między innymi pierogi z rybą wędzoną, ogórkiem i koperkiem. Do farszu został dodany majonez, wszystko zostało zapakowane w ciasto i tak powstały pierogi. Postanowiłam lekko zmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku
królestwo garówkapustę z dużą ilością grzybów oraz suszonymi śliwkami. To mój ulubiony bigos bez mięsa , który często szykuję na wigilijny stół. Tę kapustę można też użyć jako farsz do pierogów. Wystarczy drobniej(...)poszatkować grzyby i kapustę, wlać odrobinę więcej oleju i smażyć całość dodatkowo bez przykrycia przez 20 minut. - super bigos bez mięsa - kapustę można wykorzystać również jako farsz do pierogów - bigos idealny na Święta i na co dzień
AniaGotuje.plidealna zupa zarówno na ciepłe i na zimne dni. Kolejną potrawą z której słynie to miejsce to cepeliny litewskie , pierogi litewskie i kołduny . Ta ostania potrawa to pierogi. Farsz w kołdunach powinien zawierać mięso. Natomiast w cepeliach można wykorzystać mięso czy warzywa. Nie ma na to jakiegoś specjalnego przepisu na to. Będąc tam musimy spróbować litewskich serów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mąki pszennej jest co najmniej kilka. Oto jeden z nich - najbardziej podstawowy. Ciasto jest delikatne, elastyczne - idealnie się lepi. - 3 składniki - bez masła - bez jajka Jako nadzienie do pierogów na słodko(...)polecam użyć uniwersalnej masy serowej . Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz - kapustę na ciepło z rydzami . Jakie są Wasze ulubione pierogi
AniaGotuje.plBardzo uniwersalny przepis na kapustę na ciepło z rydzami. - Można ją jeść jako samodzielne danie - Użyć jako farszu na domowe pierogi - Podawać(...)obiadu np. do kotletów schabowych Rydze można zamrozić jesienią i wykorzystać do tego dania w dowolnym monnecie.. nawet do zrobienia kapusty na Wigilię, czy też do Świątecznych pierogów. Rydze można zastąpić również innymi grzybami leśnymi oraz pieczarkami. Jadacie rydze
AniaGotuje.plWITH FRUITS AND VEGETABLES 0 Comments / 25/07/2016 BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS 2 Comments / 18/07/2016 BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 0 Comments / 15/07/2016 PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 2 Comments / 12/07/2016 KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 0 Comments / 07/07/2016 KOKOSOWA ZUPA Z KURCZAKIEM / COCONUT CHICKEN SOUP 0 Comments / 05/07/2016 POMIDOROWA / TOMATO SOUP 0 Comments / 25/06/2016
Martyna CooksDziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczn... Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami to wegeta... Makaron z pomidorami i mascarpone Pomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam w zagr... Post Polędwiczka po koreańsku z papryką
Poezja smakukostka zamiast plasterków może zamienić się w wieczorny dramat, wolę zapytać: - Ale jak cebulę pokroić? - Normalnie! W takie grube plastry! I solą posyp. - Acha.... Na obiad ruskie pierogi. Znowu pytam czy śmietana na czy obok, bo wiadomo... do dramatu niewiele(...)trzeba. Już wiem, że z boku, nakładam, podaję, a Hania mówi: - A boczku nie ma? - Nie ma. - A jakieś skwarki? - Nie ma. - To w ogóle nie są tradycyjne ruskie pierogi ! Więc ten tego, proszę bardzo. Tradycyjne niedzielne ciasto z prodiża, ale bez prodiża. Smacznego! Przepis pochodzi z dodatku "Przepisy czytelników" z Poradnika Domowego z 2006 r. Składniki
bistro mamasmaczne warzywo. Oprócz bobu z masłem i pietruszką bardzo smakują mi pierogi z bobem i twarogiem . Są bardzo syte i wszyscy je uwielbiamy. Dzisiaj jednak nie o pierogach, lecz zdradzam Wam mój rodzinny przepis na bób. Celowo nie podaję proporcji poszczególnych składników-dopasujcie do Waszych indywidualnych potrzeb. Bób z masłem i pietruszką bób woda sól masło natka pietruszki
Pieguskowa KuchniaBardziej sycąca wersja moich ulubionych owocowych pierogów - z jagodami. Zresztą, porównanie jest może niefortunne, bo to inny styl pierogów i zupełnie inny smak. Jeśli jednak lubicie jagody i nie jest wam straszny biały ser to ten przepis jest dla was. Sycący i pyszny, w sam raz na sezon letni ;) Można zrobić je ze świeżych lub mrożonych jagód. Jeśli
Milion SmakówWarzywa, a szczególnie ogórki małosolne, dopełniły to danie. Radziwiłłowskie pierogi z soczewicą i mięsem zachwyciły mnie szczególnie idealnym, cieniutkim ciastem. Po raz pierwszy w restauracji spotkałam się z pierogami, których mogłam zjeść pokaźną ilość i się nie zapchać, ale delektować się smakiem farszu. Przyznam, że deser było nam zmieścić dość ciężko (porcje były bardzo sycące), jednak nie mogliśmy
Kuchnia Bazyliioczywiście tych ogródkowych, które są nieporównywalnie lepsze ;) Te drugie zakupione truskawki udało mi się upolować w tym tygodniu, już właściwie na samym końcu sezonu. Okazały się pysznym dodatkiem do pierogów leniwych w wersji fit :) Występują w dwóch rodzajach: zblendowanego sosu i naturalnej postaci ;) Mąka kasztanowa okazała się perfekcyjna do leniwych, bo smakują(...)dzięki niej inaczej, lekko słodko i wspaniale skomponowały się z sezonowymi owocami. Korzystajcie więc z ostatnich truskawek i wypróbujcie ten przepis na szybki i smaczny bezmięsny obiad :) Kasztanowe pierogi leniwe z truskawkami 500 g twarogu (2 kostki) 3-4 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mąki kasztanowej 2 jajka dodatki: truskawki Twaróg przecisnąć przez praskę, wbić
FitKotMoim zdaniem truskawka to wdzięczny owoc o sporych możliwościach. Poczynając od koktajli przez pierogi , ciasta , dżemy na galaretkach kończąc. Możliwości jest wiele. Miałam zamiar zamieścić przepis na pierogi , niestety nim wróciłam z aparatem moje wnuczki wylizały talerz. Pozostało umyć go i pomyśleć o czymś innym. Idąc tokiem ze kuchnia nie znosi" szybko i po łebku" pozostał
Eli Gotowanieognia i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na nieco grubsze niż na pierogi i wykrajamy duże kółka. Na środek każdego układamy po łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Widelcem robimy wzorek na złączeniu. Gotowe empanadas układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tłuszcz rozpuszczamy i smarujemy nim pierożki. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez
słodkie i nie tylko historie kulinarneCóż ja na to poradzę, że kocham to małe zielone nasionko ? I mogę je dodawać do wszystkiego. W tajemnicy Wam powiem, że w zanadrzu mam jeszcze przepis na boskie pierogi z bobem i serem. A dziś zapraszam Was na bardzo prostą sałatkę z dodatkiem młodych ziemniaków i rzodkiewki. Możemy też ją podać w wersji na ciepło, jeśli oczywiście(...)zjadamy z odrobiną soli. To chyba najbardziej popularny na niego pomysł. A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników
Kulinarne przygody Gatity