Łazanki obok tradycyjnych pierogów wigilijnych są moim ulubionym(...)daniem. Tak naprawdę dla mnie w Wigilię mogły by być na stole tylko one. Tradycyjnie próbuje po trochu każdej potrawy, ale nic nie równa się z łazankami i smażonymi pierogami z kapustą. Poniżej podaję trochę uproszczoną wersję , to znaczy z gotowymi łazank ami (do ku pienia w każdym sklepie) , ale jeś li macie troch ę więcej czasu przed świętami
Bon appetit mon amiestoi na przeszkodzie, by świętować dalej ;) Tym razem pobawiłam się trochę z pierogami i ulepiłam takie śmieszne kotki :D Robi się je inaczej niż tradycyjne pierogi, bo pojedynczą sztukę trzeba skleić z dwóch części, ale dla obiadowego urozmaicenia można raz za czas się poświęcić i zrobić taką kocią wersję ;) Kocie pierożki z serem na Dzień Kota
FitKotzimy, nie tylko świąt kojarzy mi się z korzennymi dodatkami i przyprawami, które urozmaicają wszelkie dania wytrawne oraz słodkości. Dzisiaj mając chwilę wolnego czasu podczas wyczekiwania na gotujące się pierogi, pokusiłam się poświęcić pięć minut na przygotowanie domowej przyprawy. Jej mocno korzenny zapach ogarnął całą kuchnię pobudzając moje zmysły węchu. Dodałam do niej ostropest,który zbawiennie wpływa na naszą(...)smak nie jest zadowalający, dlatego też ukryłam go wśród korzennych aromatów. Takim sposobem otrzymałam lek na wątrobę oraz zimową przyprawę. Czuję, że będę dodawać ją do wszystkiego! Wegańskie pierogi, krokiety oraz barszczyk gotowe! Stopniowo będę się nimi wam chwalić :3 SKŁADNIKI: 2 łyżki cynamonu łyżeczka ostropestu ziarno kardamonu goździk gwiazdka anyżku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru ziele angielskie szczypta
healthy dreamspatelnię, dodajemy grzyby i smażymy do czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków Czas
Pobite gary Barbarytylko pojawiły się jagody na moim ryneczku, bez wahania kupiłam je! Pamiętam jak byłam mała chodziłam z mamą na jagody, a potem jadłam takie pyszne, domowe pierogi. Ich smak do dziś pamiętam! Lubicie ? Czytaj więcej
Ana Mari's worldulubione danie. Bardzo ci smakowały złociste jabłka upieczone ze słodkim ryżem, cynamonem i brązowymi, słodkimi rodzynkami. Pamiętasz jeszcze inne dania na słodko, które tak lubiłaś jako dziecko; kluski leniwe, pierogi z owocami czy słodkim serem, ryż ze śmietaną i truskawkami, makaron z twarogiem i sosem owocowym, naleśniki z owocami, zupy owocowe. Mama i babcia często dodawały do nich różne(...)podwieczorek możesz przygotować budyń kokosowy i polać go aromatycznym, pachnącym syropem o smaku wiśni. Zamiast posypywać placki z jabłkami cukrem pudrem, można osłodzić je kilkoma kroplami syropu gruszkowego. Pierogi z serem czy owocami również możesz polać syropem Paola. Zupa owocowa stanie się bardziej pachnąca i będzie lepiej smakowała doprawiona odpowiednią ilością syropu owocowego. Pyszna zapiekanka z ryżu z jabłkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej pomarańczowy i czerwony cukrowy pisak pianki Marshmallow Dodatkowo do wykonania użyłam: miskę do rozpuszczania produktów w kąpieli wodnej marki Zenker radełko wykrawacz do pierogów i ciastek Wykonanie: Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy z sodą i przyprawą do pierników. W misie miksera ucieramy masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę(...)inne naczynie. Dziubki po bokach ułatwiają przelewanie roztopionych składników. Miska jest poręczna i lekka, świetnie się prezentuje.Do kupienia w sklepie Garneczki . Do wykonania bałwanków użyłam również radełko wykrawacz do pierogów i ciast .Równo i ładnie kółko za kółkiem wykroi ciasto z najmniejszymi stratami, pozostawiając minimalne resztki wolnego ciasta. Również możesz tym radełkiem wykroić ciasteczka, które będą mieli ładne brzegi
Podróż w kulinariaczęści. Każdą część wałkujemy cienko i wykrawamy niewielki kółka (o średnicy 3cm - 4cm). Na środek każdego kółka nakładamy niewielką porcję farszu, następnie zaklejamy ciasto jak pierogi. Teraz owijamy pieroga wokół najmniejszego palca u dłoni i zlepiamy w uszko. Tak przygotowane uszka umieszczamy na desce podsypanej mąką. Po przygotowaniu gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty po wypłynięciu
Mango Papajamocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko(...)zrolować w dłoniach, nadając podłużny kształt (jeżeli będą się mocno kleić, każdy kawałek powyrabiać 30 sekund w dłoniach, powinno być lepiej, ale jeżeli nadal nie będzie możliwości „lepienia pierogów”, należy dłonie lekko polać olejem). Nadziane jagodzianki położyć na blaszce od piekarnika, na papierze do pieczenia, w 4 cm odstępach od siebie, bo bardzo rosną. Odstawić w ciepłe
moj przepis naBuraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami autorka: Mątewka z bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Gołąbki z kapusty włoskiej
Weekendy w domu i ogrodziesuchego grochu. Stosowana głownie do zagęszczania zup – grochowej i fasolowej, jest głównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej. W niewielkim (5%) dodatku sprawdzi się do ciasta na naleśniki czy pierogi, a także do chleba – dla wzbogacenia jego struktury i smaku. Bez problemu zrobicie ją w domu, mieląc żółty groch łuskany, najlepiej w połówkach. Potrzebny tylko mocny kielichowy blender(...)wysokiej zawartości tłuszczu, pełnotłusta. Wysokobiałkowa mąka często używana w kuchni wegańskiej. Dobra zarówno do wypieku pieczywa, raczej wytrawnych niż słodkich ciast, ciasteczek jak i do makaronu, naleśników czy pierogów. W kuchni Wschodu – do wytwarzania mleka sojowego i past (np. miso). W kuchni wegańskiej często używana jako zamiennik jaja kurzego ze względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku
Karo in the Kitchenjakąś energię, by coś jednak robić :) i nawet ostatnio pierogi mi się zachciało ulepić, i o dziwo dość ładne wyszły, jak już dawno takich nie zrobiłam :) żytnie pierogi z nadzieniem ziemniaki curry, z mleczkiem kokosowym cukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym
More food, love and dreamsczosnek, do ruskich dodaje ser, mięte i ziemniaki tak tutaj postanowiłam zrobić miks warzywno, mięsno, przyprawowy. Najważniejsze w samosach są przyprawy bo jednak, co by nie było, to- zwykłe pierogi - tyle tylko, że smażone (pieczone) a nie gotowane. I to właśnie przyprawy nadają im ten niesamowity orientalny smak a smakują niesamowicie - polecam! SAMOSY łatwe(...)łyżeczki kuminu curry garam masala kolendra sól pieprz słodka paparyka sos: gęsty jogurt naturalny koperek pietruszka bazylia 2 ząbki czosnku sól Do dzieła!!! Ciasto zagniatamy jak na pierogi - mieszamy mąkę z solą i wlewamy wodę i łyżkę oleju. Wody dajemy tyle aż z ciasta powstanie elastyczna kula - ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę
sierotka maRysia w kuchnikażdy kto mnie zna wie, że kombinować to ja lubię - nie tylko w kuchni - to tym razem wyszły mi drożdżowe pierożki z mięsem lub kapustą. Tego typu pierogi są doskonałym zamiennikiem dla kanapki do pracy czy na uczelnie. Są smaczne, pożywne i bez grama zbędnej chemii. Ja je po prostu UWIELBIAM! Drożdzówkowe pierożki Ciasto: 3 szklanki mąki pól kostki(...)cienkie - i nakładamy na nie dowolny farsz - zlepiamy. Pierożki powinny mieć formę kulek wielkości - u mnie piłki do tenisa ale moja Babcia robi na przykład bardzo duże pierogi - jak kto lubi a ja lubię takie na 3 gryzy układamy na blasze blisko siebie i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym
sierotka maRysia w kuchniRicotta świetnie sprawdza się nie tylko w wersji na słodko. Włoski ser, jeden z moich ulubionych, podałam wczoraj jako dip, do pierogów ze szpinakiem. Delikatny ser, kremowy, w połączeniu(...)cytrusową skórką, płatkami chili i ziarenkami chili to rzeczywiście był dobry pomysł! Taki dip można wykorzystać do pieczywa, przekąsek włoskich lub nadziać ravioli i inne nie tylko włoskie pierogi. Pieczona ricotta to prawdziwe niebo w gębie. Wystarczy ricottę przełożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować oliwą z oliwek, oprószyć ziołami i zapiekać, aż skórka ricotty zezłoci się. Później pozostaje tylko
Moja smaczna kuchnia