na pierogi - 3500 przepisów (strona:34/234)

Pierogi z czereśniami 158

Dzisiaj zapraszam Was na kolejną wariację na temat nadzienia do pierogów. Ostatnio pokazywałam przepis na pierogi twarogowo-jagodowe ,a  dzisiaj z nadzieniem czereśniowym. Niestety, poniższe pierogi lepi się z lekkim utrudnieniem, ponieważ czereśnie puszczają sok. Pomimo tego, pierogi wyszły pyszne :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli czereśnie(...)cynamon 2 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Czereśnie umyć

Ugotować
Pierogi z twarogiem i jagodami 162

Pierogi z twarogiem i jagodami to przepis idealny na letni obiad. Lepienie pierogów jest niestety trochę czasochłonne, jednak ich smak wszystko wynagradza. Jagody warto lekko zmrozić, aby podczas lepienia pierogów nie tryskały sokiem. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe dania obiadowe to zachęcam do przygotowania chłodnika owocowego lub truskawkowego .  Składniki na około 60 pierogów(...)pszennej tortowej 1 szklanka wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 0,5 kg twarogu 300 g jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić

Ugotować
Żytnie/razowe pierogi ze śliwkami 158

ponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie rzucić ciastem;p zawsze miałam problemy ze sklejaniem pierogów dlatego zakupiłam sobie specjalny sprzęt, który o wiele ułatwia sprawę, w innym wypadku w ogóle bym się za to nie brała, bo moja ostatni przygoda(...)lepieniem pierogów skończyła się obietnica NIGDY WIĘCEJ dlatego polecam osobą, które również jak ja nie są stworzone do lepienia pierogów jeśli zdecydują się na wykonanie tego przepisu, żeby zakupiły sobie prezentowany poniżej przyrząd, dodam jeszcze, że z przepisu wyszło około 30 pierogów Składniki: 2 szklanki mąki żytniej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 126

Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę należy dodawać(...)sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów), litrowy słoik grzybów suszonych i 3 duże cebule. Grzyby należy przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym

Kulinarna Patilogia
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 168

Słowo „ pierogi ” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Niedawno były pierogi z truskawkami , a teraz – z tego samego ciasta, ale z innym farszem – pierogi smażone w głębokim tłuszczu.   Składniki na farsz (na ok. 60 pierogów): - 750 g ziemniaków przeciśniętych(...)różowej soli himalajskiej - 2 łyżki oleju Składniki na ciasto: - 500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej wody - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - olej do smażenia pierogów - sos na bazie jogurtu (lub salsa) Ciasto na pierogi możemy sobie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce (ja tak właśnie zrobiłam). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło

mojewypiekiinietylko
Pierogi z jagodami 149

wracają do mody , a na naszych ulicach coraz częściej pojawiają się pierogarnie lub inne miejsca z tradycyjną polską kuchnią. Jest to znakomita forma dla zagranicznych fast foodów. Owszem pierogi wymagają trochę pracy, ale efekt jest znakomity.     Oczywiście poruszając temat pierogów musimy wybrać te przepisy, które będą   zgodne z dietą rozdzielną. Na początek eliminujemy(...)pierogi z mięsem i z serem. Na liście pozostanie jeszcze kilka opcji, a wśród nich PIEROGI Z JAGODAMI. Składniki na farsz: jagody mąka ziemniaczana śmietana lub cukier i masło do podania Przygotowanie: Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną (na 500g jagód ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Mąkę dodajemy po to aby sok, który się wydzieli z jagód podczas gotowania

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pierogi ruskie babci Stasi 150

przysmakiem dzieci są pierogi ruskie, tak wiele jest możliwości ich podania jak i przygotowania. Moja mama /choć częściej już zwana babcia Stasia / jak już zabiera się za pierogi to wyklei ich ponad 200. Nadwyżka, a jej jest zawsze sporo :) zostaje obsuszona po lekkim podgotowaniu i porcjami zamrożona. Tak więc zawsze gdy tylko pojawiamy się u mamy możemy(...)oczywiście według sprawdzonego przepisu mamy. Wyszły bezbłędnie, radość wspólnego z dzieckiem gotowania najwspanialsza, zabawa z ciastem przednia, tylko na jutro nic nie zostało :( Proporcje na przygotowanie ok. 40 sztuk pierogów. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody szczypta soli Składniki na farsz:  1/2 kg ziemniaków 150 g białego sera (tłustego

Z notatnika
Pierogi ruskie po mojemu 178

Pierogi ach te pierogi , kto z nas ich nie lubi , z każdym dodatkiem super smakują , z mięsem , ruskie , z owocami , każdy znajdzie coś dla siebie , ja tym razem zapraszam na ruskie troszkę inaczej , być może nie tylko ja je tak przyrządzam , ale w tej wersji smakują mi najbardziej . Składniki na farsz 5 ziemniaków  1 duża cebula(...)obieramy i kroimy w kostkę , przesmażam na oliwię i dodaje do naszych wystudzonych ziemniaków , następnie serek ziołowy , i doprawiam do smaku , wszystko dokładnie mieszam i gotowy nasz farsz na pierogi . Składniki na ciasto na pierogi   ( dla dwóch osób ) 2 szklanki mąki tortowej  1 jajko  1 łyżeczka oleju   ciepła woda  Wykonanie  Mąkę

Mój Smak
Zielone pierogi z botwinką 211

Wiosennie i zielono! Zielone pierogi z botwinką skutecznie poprawiają humor, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dzięki szpinakowi możemy zabarwić ciasto i sprawić, że nasze pierogi będą inne niż zwykle. Dzięki farszowi z ricotty są bardzo delikatne i lekkie. Super danie na wiosenne i letnie dni. Fajnie wykorzystać botwinkę inaczej niż do zupy. Zielone pierogi z botwinką(...)ciasto: 500 g mąki 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko szczypta soli Zielone pierogi z botwinką – farsz: 750 g ricotty (3 opakowania) 75 g tartego parmezanu 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami) 1 żółtko 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Żytnie ciasto na pierogi (wegańskie) 187

się, że mam takiego wspaniałego mężczyznę i taki udany związek! A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Osobiście pierogi z tym ciastem smakują mi najbardziej. Niektórzy uważają, że ciasto się nie liczy, a jedynie najważniejszy jest farsz. Ja uważam, że i jedno i drugie jest ważne, gdyż obydwa(...)wyszło z tego coś dobrego. Tak samo jest z tartami, jeżeli spód jest kiepski, a wypełnienie świetne, to niestety spód przyćmiewa wypełnienie i rezultat jest mierny. Wracając do pierogów, żeby były one idealne, należy również zadbać o to, by ciasto nie było zbyt grube. Im cieniej je rozwałkujemy, tym lepiej. Wiele osób, uważa, że pierogi są bardzo pracochłonne

Be Fit Be Strong
Pierogi z borówkami 149

ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 300 g borówek - cukier Dodatkowo: - jogurt grecki - kilka borówek do posypania. - i cukier do polania pierogów Składniki na ok. 50 sztuk pierogów. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, jajko, olej, wodę i zarabiamy ciasto. Następnie(...)wycinamy szklanką kółeczka. Potem nakładamy po 1 łyżeczce borówek, posypujemy małą ilością cukru – tak nie więcej niż połowa płaskiej łyżeczki cukru – i dokładnie zlepiamy boki naszych pierogów. Aby pierogi nam się na poprzyklejały do stolnicy czy tacy pamiętajmy żeby je podsypać mąką. Gotowe pierogi gotujemy w dużym garnku w osolonej wodzie – jak wypłyną

Kuchenne Wariacje
Pierogi z kaczką 160

cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz Składniki na omastę: - 1 łyżka masła - 1 mała cebulka - sól, pieprz - świeży rozmaryn Dodatkowo 2 łyżki masła do smażenia. Najpierw robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy na stolnicę i robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę i olej i powoli zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy(...)zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu. Kapustę, mięso z kaczki oraz cebulę wrzucamy do blendera i chwilkę miksujemy. Należy uważać żeby z farszu nie zrobić papki. Z farszu robimy

Kuchenne Wariacje
Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone 111

cieplejszy wariant. Słońce świeci i przywołuje wspomnienie lata. W głowie i …na talerzu! A jakby tak zmobilizować wszystkie siły i udać się do kuchni nalepić pierogów? Pysznych pierogów! Pachnących słońcem i upalnym latem :) Z borówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda(...)amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) skórka starta z jednej limonki 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty cukier puder do smaku - według Waszego uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi: 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zalewamy zawartość miski gorącą wodą (około szklanki). Mieszamy ciasto łyżką, aby składniki się połączyły. Odstawiamy

W kuchni Katie
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 119

ognia. Do szpinaku, prosto na patelnię wkruszyłam ser. Wymieszałam, przyprawiłam pieprzem i gałką muszkatołową. Można posolić wg uznania, ale ostrożnie, bo ser feta zawiera sól. Czas na cisto na pierogi. Zrobiłam je wg tego przepisu, na   idealne ciasto na pierogi. Po wyrobieniu, odstawiłam do miseczki, przykryłam ściereczką, żeby chwilę odpoczęło. Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam niezbyt cienko(...)Wykrawałam krążki. Na środek układałam farsz i sklejałam pierożki. Ulepiłam w sumie 40 pierogów Połączenie szpinaku z serem fata sprawiło, że pierogi   są wyjątkowe w smaku.   Jeśli lubicie ser feta, to te pierogi są dla Was. Spróbujcie i przekonajcie jak smakują. Zachęcam Was do zrobienia tych pierogów. Szybko się je robi. Wystarczy niewiele czasu

Kuchnia u Krysi
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 181

dodawałam grzybów tak "na oko", pierogi były bardzo smaczne, ale te dzisiejsze są wprost genialne. Mnóstwo grzybów, podsmażona cebulka i doskonałe elastyczne ciasto tworzą połączenie idealne. Polecam te pierogi nie tylko na święta, u nas już innych pierogów z kapustą i z grzybami nie będzie, smak i aromat tych powala... Ciasto to mój dopracowany do perfekcji przepis(...)zmniejszyłam ilości, gdyż z tam podanych wyszły olbrzymie ilości farszu. Farsz najlepiej przygotować sobie już dzień wcześniej. Używając zimnego, schłodzonego przez noc w lodówce farszu zdecydowanie lepiej lepi się pierogi. Mam porównanie, gdyż wczorajsze, które mroziłam na święta robiłam z zimnym, ale świeżym farszem, a dzisiejsze lepiłam na obiad z farszem prosto z lodówki (stał tak od wczoraj

Smaczne Zdrowe