Moje ulubione pierogi, ale nie tylko w smaku. Bardzo łatwo pracuje się z tym drożdżowym ciastem. Sklejanie ich nie stanowi żadnego problemu. Dużo bardziej wolę kleić te pierogi niż takie klasyczne. Może trochę marudzę :), ale uwierzcie, że nie cierpię kleić pierogów. Robię je często, ale wtedy siedzę jak ten świstak i zawijam farsz w ciasto. Jednak smak(...)wynagradza te trudy i zawsze się wraca i robi kolejne. Jeśli macie ochotę na pierogi tradycyjne to zapraszam tutaj Składniki Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów 3/4 szklanki mleka 30 g świeżych drożdży 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Farsz 400 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek
O kuchni z uczuciemjeszcze bardziej za wałkowaniem, bo od wałka robiły się odciski. Sama robię je tylko od czasu do czasu, gdy zdarzy mi się jakiś luźniejszy dzień. Niedawno jadłam przepyszne pierogi z kaszą gryczaną na pewnej konferencji. Pisałam latem o mojej niechęci do tej kaszy. Kolejny raz catering zatrudniony przez centrum naukowe zainspirował mnie, by ją kupić ponownie i spróbować powtórzyć(...)danie u siebie. Uzyskałam inny smak, ale inny nie znaczy zły :) Idealna próba przed Wigilią. Składniki (na ok. 40 pierogów; ilość zależy od średnicy użytego wykrawacza): Farsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate łyżki zmielonego twarogu jajko pieprz i sól do smaku Ciasto pół kg mąki
Weekendy w domu i ogrodzierobota trochę mnie wycisza i odpręża, zwłaszcza wówczas, gdy w tle leci dobra muzyka. A jeśli włączycie coś szybkiego i skocznego (u mnie z filmu "Puss in Boots"), pierogi zrobicie raz-dwa :) Składniki (na ok. 40 pierogów): Farsz 15 liści jarmużu bez zgrubiałego nerwu głównego cebula łyżka oleju do smażenia 4 łyżki twarożku starty korzeń chrzanu(...)smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się
Weekendy w domu i ogrodziez kaszanką - danie dość intrygujące i budzące mieszane uczucia wśród potencjalnych degustatorów. Zaciekawiona ich smakiem postanowiłam z do być się na "kulinar ną odwagę " i spróbować nowej wersji pierogów. Rezultat był niesamowity i zdecydowanie przerósł moje oczekiwania. Smak k aszank i podkreśla subtelna nuta korzenna co tworzy niezwykły efekt. Oczywiście wiele zależy od jakości kaszanki jakiej użyjemy(...)głównie ona nadaje smaku potrawie - dlatego warto wybrać t ą sprawdzon ą i dobrej jakości. Domowe Pierogi z Kaszanką Magdy Gessler - Składniki (ok. 40 pierogów ) : Ciasto: 4 50 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 g dobrej jakości kaszanki duża cebula 2 łyżki smalcu łyżeczka masła szczypta zmielonych goździków szczypta cynamonu
Słodka Stronadynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzsiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni piżmowej. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają subtelny, wytrawny smak. Skropione oliwą z świeżym rozmarynem, są wręcz idealne! Do dzieła! SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - 300 g mąki pszennej(...)wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione ciasto owijamy folią i odstawiamy na 15 min. Ciasto formujemy na okrągłe blaty, z którego będziemy wycinać pierogi. FARSZ Z DYNI NA PIEROGI: - 250 g miąższu z upieczonej dyni piżmowej [(zwykła dynia kulinarna się nie nadaje, użyj dyni Green lub Hokkaido); dynię kroimy na "ósemki", usuwamy
SMYKWKUCHNIpoparzonymi rękami (bo komu chciałoby się tyle czekać, aż wszystko przestygnie przed wyrabianiem?) bywało też, że ciasto wychodziło gładkie i elastyczne, ale całkowicie nierozwałkowywalne – po zrobieniu jednej porcji pierogów wyraźnie czuło się jak od wałkowania rośnie biceps. Całe szczęście okazało się, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze. I takie jest dzisiejsze ciasto na pierogi z jagodami :) Składniki(...)razie potrzeby mąką. Resztę, której nie używamy przykrywamy ściereczką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę jagód i sypiemy nieco cukru. Zagniatamy brzegi pierogów. Pierogi układamy na talerzu lub blacie posypanym obficie mąką. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli, wrzucamy pierogi, kiedy woda będzie się gotować. Pierogi można wyciągać
Ciastkozercyoleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 1,5 kg białej kapusty - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji zielona pietruszka, oraz masło i bułka tarta do polania. Najpierw robimy farsz. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu kapusty(...)piórka. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy. Gotowe pieczarki wrzucamy do kapusty i przyprawiamy i odstawiamy farsz do wystygnięcia. Teraz robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i zarabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy
Kuchenne Wariacjemarchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Ogony umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości około 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko(...)wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które
królestwo garówłyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Mięso z perliczki obrać z kości, posiekać lub zemleć. Jeżeli gotowaliśmy mięso razem z grzybami, dodać również grzyby. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto(...)Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów
królestwo garówlimonki, szczypta cukru (najlepiej pudru), sól, pieprz, Pomidory obrać ze skórki. Pomidory, oliwki, chili, czosnek posiekać. Wymieszać z serem. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać(...)ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów
królestwo garówWitam Was cieplutko :) Dla wielbicieli mięsa i pierogów mam idealny przepis na właśnie pierogi z mięsem. Trochę pracy przy tym daniu jest, ale warto je przygotować. Idealne na sycący obiad. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Ten farsz jest pyszny. U mnie obowiązkowo dużo zrumienionej cebuli na maśle...mniam. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na farsz(...)ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około półtorej ciepłej wody pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 średnia cebula masło do smażenia sól do gotowania mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych pierogów z mięsem: 1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni
IzabelawkuchniŚwiąteczne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi… ich nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tradycyjne, pyszne, uwielbiane przez całą moją rodzinę. Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na to pyszne polskie danie. Moje pierogi z kapustą i grzybami już gotowe Przede mną jeszcze uszka (przepis znajdziecie tutaj ), paszteciki ( klik ), barszcz ( klik) i wiele(...)poniżej) Uwagi: Na tą ilość farszu należy wykonać podwójną porcję ciasta z tego przepisu. Ja przygotowuję najpierw jedną, a później drugą porcję. W między czasie (, gdy ciasto odpoczywa szykuję pierogi do mrożenia itd). Przygotowanie: Suszone grzyby przepłukujemy na sicie. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą ciut ponad ich wysokość. Odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc, jeśli nie mamy
Słodkie okruszkiUwielbiam te pierogi! Gdyby jeszcze szybciej je się robiło, to bym mogła je jeść codziennie. Składniki ( na około 70 sztuk) podwójna porcja ciasta na pierogi, na które znajdziesz przepis tutaj 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego 1 łyżeczka majeranku 1 cebula(...)łyżki masła lub smalcu do podsmażenia Przygotowanie: Przygotować ciasto na pierogi z podwójnej ilości składników. Farsz: – ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka, dodaj sól, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedź, włóż z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie
Oka w rosole czyli KaFka gotujePrzyznaję się bez bicia, że miałam do tej pory swoje ulubione ciasto na pierogi, a nawet dwa. Nie mogłam się zdecydować, które jest smaczniejsze i do pierogów z mięsem i ruskich używałam ciasta na maślance klik , a do owocowych i z serem, na słodko robiłam ciasto z przepisu od mojej siostry klik . Jakiś czas temu przez przypadek natknęłam(...)Ciasto jest elastyczne, mięciutkie, świetnie się rozwałkowuje ( dosłownie z odrobiną mąki na podsypanie ). Zlepianie pierogów jest naprawdę przyjemnością, a podczas gotowania żaden pieróg mi się nie rozpadł. OD TEJ PORY MOJE ULUBIONE CIASTO NA PIEROGI ( przepraszam siostra :)) CIASTO NA PIEROGI ANDRZEJA POLANA /wychodzi ok 80-90 szt 1 kg mąki 100 ml oleju 200 ml wody
Pieguskowa KuchniaBardzo lubię smak pieczarek w pierogach. Postanowiłam więc połączyć je z czerwoną soczewicą, papryką oraz cebulką. Połączenie to stworzyło przepyszny farsz – ja stworzyłam z niego pierogi z mąką orkiszową, ale do ciasta możesz użyć też samej mąki pszennej. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem // CIASTO Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki(...)następnie stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiając zwarte ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrawaj okręgi lub kwadraty. Do każdego nałóż nadzienie i dokładnie zlep końce ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju lub oliwy. Co jakiś czas mieszaj. Gotuj około 3 – 4 minuty (czyli mniej więcej minutę od momentu wypłynięcia). NADZIENIE Składniki
Via Gusto