tłuszczem ze smażenia. Wiem, wiem, nie jest to danie niskokaloryczne, ale za to jakie pyszne! Raz na jakiś czas można zaszaleć:) Polecam! Scroll down for recipe in English Pierogi z kurkami i oscypkiem (20-30 pierogów) Składniki: porcja ciasta na pierogi z tego przepisu 500 g kurek oczyszczonych (np. tym sposobem ), pokrojone w kostkę 50 g startego(...)nadzienia na środku każdego kółka, złóż je na pół i zaciśnij brzegi palcami, a później np. widelcem. Umieść na posypanej mąką powierzchni. Powtórz te czynności z resztą ciasta. Gotuj pierogi w osolonej wodzie po klika równocześnie. Będą gotowe gdy wypłyną na powierzchnię (po około 8-10 minutach). Teraz, jeśli lubisz, podsmaż je do zarumienienia na patelni po farszu
karmelowyPrzepis na te rewelacyjne (moim zdaniem) pierogi znalazłam tutaj ( klik ). Najbardziej jestem zadowolona z ciasta, które wychodzi elastyczne, miękkie i się nie rozkleja. W zeszłym tygodniu robiłam te pierogi już dwa razy i zawsze szybko znikały :) Oczywiście możecie je podać również ze śmietaną, ja natomiast wolę z jogurtem :) Składniki: (na około 40 pierogów) 300 g mąki(...)mąką ziemniaczaną. Gotowe ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą rozwałkować na cienkie placki i wykrawać koła za pomocą szklanki. Na środek kłaść nałożyć truskawki i zlepić ze sobą brzegi. Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować około 2-4 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię (długość gotowania zależna jest od grubości ciasta). Jeśli mamy jednak wątpliwości, czy pierogi
My simple kitchenrazu powiem szczerze, że ruskie pierogi nie są tymi, które lubię najbardziej. Moje ulubione pierogi to te z mięsem, kaszą i warzywami . W moim rodzinnym domu ruskie też pojawiały się może raz czy dwa do roku bo nie było na nie zbyt wielu amatorów. Ale czasami każdy lubi zjeść coś innego niż zwykle i dlatego od czasu(...)czasu je przygotowuję. Kiedyś takie pierogi z ziemniakami i twarogiem wydawały mi się mdłe i jakieś takie bez wyrazu, ale z czasem nauczyłam się, że ich smak i wyrazistość zależą przecież tylko ode mnie i tego jak je przyprawię. Każde danie można zrobić po prostu po swojemu. Poza świeżo mielonym, pachnącym pieprzem do swoich pierogów ruskich dodaję miętę
Smaczna PyzaDziś znów pierogi! Nadal inspirowane pierogami babci, ale farsz znów zmieniony. Moja babcia robi idealne pierogi ruskie, ja postanowiłam dodać wątróbkę zamiast ziemniaków i szczypiorek zamiast cebulki. Wyszły pyszne, smaki łączą się idealnie! Zapraszam SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta starcza na ok. 70 pierogów): 4 szklanki mąki 1 jajko 1,5 cm pasek masła(...)dużej kostki) ciepła woda do zarobienia (mi wyszło ok. 250 ml) sól na farsz (z tej proporcji farszu starcza na ok. 30 pierogów): kostka twarogu półtłustego 10 dag wątróbki pęczek szczypiorku pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyrabiamy z podanych składników – do mąki dodajemy łyżeczkę soli, masło pokrojone na kawałki oraz jajko i wyrabiamy ręcznie dodając po trochę wody. Ciasto
Kuchnia w bieguPierogi niestety są bardzo czasochłonne, ale według mnie ich smak jest wart każdej pracy. Zdecydowanie należę do fanów pierogów i powoli zaczynam lubić ich lepienie. ;-) Przygotowując pierogi z mięsem musimy pamiętać, że farsz musi mieć wyrazisty smak i co najważniejsze nie może być suchy. Zapraszam!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej(...)Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem. Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły. Pierogi gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną
Passion of Cookingblacie i wykrawamy szklanką koła. Przekładamy do małej miseczki twarożek grani i dodajemy cukier bądź słodzik. Na każdym kole kładziemy po łyżeczce słodkiego twarożku i zlepiamy ranty na kształt pierogów. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Czekamy około 3 minut, aż wypłyną na powierzchnię, Wtedy są gotowe. Nie martwcie się(...)pierogi będą wam się zlepiać w wodzie, bo nie będą. Wielką zaletą tego ciasta jest to, że jest bez jajek- wegańskie, i że pierogi nie zlepiają się podczas gotowania. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz. Truskawki miksujemy na gładki mus i polewamy nim pierogi. Kaloryczność: Cała porcja ma 490 kalorii
Moja Michawody i drobno kroimy, dodajemy wcześniej podsmażony boczek pokrojony w kosteczke i podsmazona cebulę. Ok 2-3 łyżki "boczkowych" skwarek odkładamy aby posłużyły jako okrasa do pierogów. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Ciasto wałkuje na cienki placek około 3-4 mm. Szklanką lub kubkiem wykrawam kółka. Na środek każdego nakładam łyżeczke farszu(...)zalepiam brzegi. Układam na ściereczce. Z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów. Wrzątek sole a następnie wrzucam pierogi. Gotuje ok 5-7 minut od momentu aż wypłyną . Wszystko zależy od grubości naszego ciasta. Najlepiej zawsze spróbować jednego pieroga czy ciasto już jest odpowiednie. Pierogi odcedzamy, dodajemy skwarki i mieszamy delikatnie aby pierogi pokryły
Radość kipiąca uśmiechem.sosów. Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się zmarnować i postanowiłam zrobić pierogi, ale nie tradycyjne ciasto pierogowe, a drożdżowe i upiec je w piekarniku. Pierogi podałam z sosem z rzodkiewką , ale równie dobrze może być każdy inny, który Wam smakuje. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka + 1 jajko do smarowania pierogów(...)części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemPierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula(...)zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów). W dużym garnku zagotować posoloną wodę. Pierogi gotować partiami. Wrzucać po kilka
BullioPyszne pierogi z truskawkami. Ciasto lubię cienkie, więc pół truskawki na farsz wystarczy. Nie dodawałam cukru, ale miłośnicy słodkości mogą trochę truskawki posłodzić. Moje pierogi jedliśmy polane koktajlem z pieczonych truskawek i lodów waniliowych . To było świetne zestawienie. Ale wystarczy pierogi po prostu polać słodką śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i też będzie pysznie. Polecam! składniki(...)ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ok 500 g truskawek - po 1/2 na pierożek do podania słodka śmietana przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki
Stare Garykończę :) Nie przepadam za kapustą kiszoną i daniami z jej udziałem. Pierogi zrobiłam głównie z myślą o Mamie, która bardzo je lubi (w sumie to Mama lubi każde pierogi! :D), a potem pomyślałam, że może i ja w końcu przełamię niechęć do kapusty i ich spróbuję. Cóż, tylnej części ciała mi nie urwały, ale sam fakt, że zjadłam(...)bardziej, mama wyjadała mi je jeszcze gorące, dopiero co po ugotowaniu! :) Może skusicie się i zrobicie je na niedzielny obiad? ;) I w końcu udało mi się zrobić "falbankę" na pierogu! :D Nawet nie wiele ile razy próbowałam i wychodziło mi...niezidentyfikowane coś... P.S. Wybaczcie niedopracowane zdjęcia, ale były robione podczas przygotowywania pierogów przed samą Wigilią, więc... P.S.2. Będzie
chili & sugartruskawki były duże) i zlepiamy. Odkładamy i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi z truskawkami na deser podajemy przybrane listkami mięty. Są wyśmienite na ciepło i na zimno. Jeżeli truskawki są słodkie, tak jak były moje, deser nie wymaga żadnych dodatków, powiem(...)więcej – jakiekolwiek dodatki są zbędne. Ale to już kwestia smaku i gustu, co oczywiście pozostawiam do wyboru. Najważniejsze w pierogach jest idealne ciasto i takie właśnie znalazłam u Renaty na blogu Art Kulinaria . Przyznam, że przepis budził we mnie różne emocje, ale ilość bardzo pozytywnych komentarzy przeważyła na jego korzyść, aby go przetestować. To był strzał w dziesiątkę. Ciasto
mojewypiekiinietylkoswojemu”. Ja właśnie dzisiaj chciałabym przedstawić Wam moją wersję na pierogi ze szpinakiem. Nadzienie musi być dość dobrze przyprawione, gdyż smak ciasta troszkę osłabia jego wyraz. Pierogi ze szpinakiem przyrządzam z dodatkiem fety, a najchętniej podaje również z pierogami ruskimi. Taka mieszanka pierogów jest kompozycją idealną. I my i dzieci uwielbiamy pierogi Składniki: Farsz(...)łyżce oleju, aż będzie złoty. Szpinak umyć, posiekać, dodać do cebuli, przesmażyć do miękkości. Wyłączyć gaz, dodać pokruszony ser i oregano, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto na pierogi: – 0,5 kg mąki; – 1 żółtko; – łyżeczka oleju; – sól; – 3/4 szklanki gorącej wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto); Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę
dom-agi.plulegać wałkowi, nie kleić się, przy czym łatwo sklejać się podczas lepienia. Dobre ciasto to podstawa udanych pierogów, uszek i kołdunów. Mamy sprawdzony przepis. Przepis na ciasto na pierogi (3-4 porcje) Składniki: 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej, niepełna szklanka wody (3/4), ćwierć kostki masła, żółtko, pół łyżeczki soli. Zrób tak: wodę zagotuj razem z masłem, mąkę(...)odstaw na godzinę. Ciasto podziel co najmniej na dwie połowy. Stolnicę i każdy z kawałków oprósz mąką. Wałkuj do grubości oko 2 mm – nie ma nic gorszego od pierogów ze zbyt grubym ciastem. Do wałkowania trzeba więc się przyłożyć. Z ciasta wycinaj krążki – najłatwiej zrobić to za pomocą kubka lub szklanki. Z każdego kawałka ciasta staraj się
Kulinarna PolskaKozackie pierogi z farszem drobiowym Kozackie pierogi , to jedne z najlepszych pierogów mięsnych jakie znam. Moi chłopcy jedli by je na okrągło i to nawet codziennie . Gdyby tylko chciało mi się je codziennie robić . Cała tajemnica polega na dokładnym podsmażeniu mięsa , pozostałego po gotowaniu rosołu . Ale żeby uzyskać kozacki smak , trzeba je podsmażyć wraz ze zmielonymi warzywami(...)także wyłowionymi z rosołu . Ot taki pomysł na utylizację mniej smacznych kąsków , które za sprawą magii patelni stają się wybornym smakołykiem Polecam , pierogi są naprawdę wyśmienite , bardzo mięsne i aromatyczne , a serwowane z sosem śmietankowo-koprowym , nie mają sobie równych Składniki : ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól
Ogrodnik w podróży