Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu...Pyszne na ciepło i na zimno. Idealne do barszczu czerwonego.Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych.Oprószone aromatycznym kminkiem.Polecam!Składniki:Ciasto:6 szklanek mąki pszennej;6 łyżek oleju;3/4 szklanki letniego mleka;3/4 szklanki letniej wody;100 g świeżych drożdży;1 czubata łyżeczka soli.Farsz:1,5 kg kiszonej kapusty
Gospodyni MiejskaPierogi w chińskim stylu. Farszem jest mielona wieprzowina doprawiona przyprawami kojarzącymi sie z kuchnia chińską. Lekko podsmażone ( surowe ) w woku , a następnie duszone pod przykryciem po podlaniu wodą aż do jej odparowania. Podaję je z sosem słodko-kwaśnym tak jak sajgonki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniUwielbiam ruskie pierogi .Zawsze robię ich więcej i mrożę , a potem podgrzewam, podsmażam , podaję z sosami- co mi tam przyjdzie do głowy. Sprawdzałam przepisy które już wstawiłam i wyszło mi , że na takie najprostsze z parzonego ciasta, ugotowane , a potem usmażone na rumiano ( jak juz są gotowe podlewam je odrobiną wody i przykrywam patelnię. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipierogi podbiły serca moich bliskich. Są bardzo delikatne i smaczne. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrydolewając około 1/2 szklanki ciepłej wody. Gdy ciasto jest już gładkie i elastyczne uformować kulę i schować na 20 minut pod misę.Po tym czasie przystąpić do lepienia pierogów. Ciasto wałkować nie za grubo i nie za cienko, szklanką lub foremką wykrawać koła. Na każdy krążek układać owoce, posypać 1/4 łyżeczki cukru i zlepiać pierogi.Pierogi gotować w lekko
kolorowotorcikowoUwielbiam pierogi. W moim regionie robi się ich dużo i na wiele sposobów. Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny farsz. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą. Składniki:Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego
Pasja SmakuDietetyczna wersja pierogów z serem na słodko . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnirzadko robionych potraw to groch z kapustą. Ostatnio zamiennie zamiast grochu używam w potrawach soczewicę. Pomyślałam , że warto by poeksperymentować z tymi składnikami przed Świętami i wymyśliłam, że pierogi z takim farszem będą ciekawym wigilijnym daniem. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipolędwicy wieprzowej gotowanej na parze. Miała być zjedzona do chleba , ale jakoś nie bardzo miałyśmy na nią ochotę. Jak każde mięso doskonale nadawała się za to jako farsz na pierogi. Postanowiłam przy okazji wypróbować smak , który od jakiegoś czasu za mną chodził-doprawienia mięsa otartą skórką z cytryny i tymiankiem. Okazało się, że ten smak z wyobraźni jest doskonały
Buniabaje w kuchniówczesnym stanie. Od razu odpowiedziałam, że pierogi! One od zawsze były moim ulubionym daniem. Wyśmienicie smakowały mi u mojej babci, mistrzynią w ich robieniu jest moja mama. Jej pierogi z kapustą słodką nie mają sobie równych.A w czasie ciąży pojadłam ich sporo. Może dlatego teraz moje dziecko najbardziej lubi właśnie pierogi! Jeżeli chodzi o mnie(...)Dziś propozycja bardziej świąteczna. Ostatnie zmagania z chorobą zmusiły mnie do pozostania w domu. Gdy moje samopoczucie trochę się poprawiło, postanowiłam, że czas spożytkuję na przygotowaniu nowego rodzaju pierogów. Z grzybami, zieloną soczewicą i fetą. Smak farszu okazał się naprawdę pyszny! Pierożki z powodzeniem można przygotować na wigilijna kolację lub poza okresem świątecznym. Zachęcam! Moja pociecha uwielbia moment przygotowywania
Raj dla Podniebieniazawiera kupnych mieszanek mąk bezglutenowych, których nie jestem entuzjastką. Dla własnych potrzeb sama mieszam różne mąki i okazuje się, że z doskonałym skutkiem. Przy czym należy pamiętać, że ulepienie pierogów bezglutenowych jest trudną sztuką, ale możliwą. Z poniższego przepisu można ulepić 30 pierogów. Może nie jest to dużo, ale wystarczy dla 4-osobowej rodziny. Te pierogi są bardzo syte, chociaż nie można do nich napchać za dużo farszu, bo wtedy by się rozpadły. Ale mimo to są smaczne, ale co najważniejsze, po zjedzeniu takich pierogów nie ma nieprzyjemnych odczuć ze strony układu pokarmowego. Serdecznie polecam :-) Składniki na ciasto (na około 30 pierogów): 200 g mąki gryczanej (+ do podsypywania) 100 g skrobi ziemniaczanej
Kawa z mlekiemPierogi ruskie - kuchnia podkarpacka Pierogi ruskie to sztandarowe danie kuchni polskiej. Teoretycznie wszędzie przygotowuje się je tak samo, ale w praktyce w każdym domu smakują one trochę inaczej. Dlatego jedni najbardziej lubią ruskie babci, inni mamy, a jeszcze inni teściowej. Sekret tkwi w cieście i w farszu. Wszyscy oczekujemy, że ciasto będzie cienkie i miękkie, ale pierogi(...)proporcji. Zależą one od upodobań. Ja przygotowuję farsz w proporcjach 3:2, czyli ziemniaków jest odrobinę więcej, niż białego sera. Na wschodzie Podkarpacia, w okolicach Przemyśla, do farszu na pierogi ruskie dodaje się tradycyjnie miętę. Zastanawiałam się nad tym, czy jest w ogóle sens umieszczać na blogu przepis na tak popularne danie. Jednak pomyślałam o mojej kuzynce, która przez
Trzeci talerzWitam serdecznie Propozycja na ciasto na pierogi z mąki pszennej pełnoziarnistej, ciasto jest bardzo smaczne, łatwo się z niego lepi pierogi. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta na pierogi będziemy potrzebować: Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 45 szt pierogów 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml wrzątku ( 170 g) 1 jajko ( L) 2 łyżki oleju(...)każdym przypadku użyłam tej samej ilości wody, testowałam na mące pszennej pełnoziarnistej z Lubella oraz na mące z Lidla typ 1850 Link do filmu z przygotowania: Ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej Przygotowanie: Do miski przesypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, olej i wlewam wrzątek. Składniki mieszam ze sobą łyżką (ponieważ ciasto jest bardzo gorące), gdy składniki wstępnie się
Uwaga Babcia GotujePierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów. Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania(...)powinno lepić się do palców, a jednocześnie dobrze się sklejać. Jeśli już masz dobre ciasto lepienie pierogów to już sama przyjemność i łatwizna. Po upieczeniu ciasto jest pulchne i puszyste, a skórka chrupiąca. Dzisiejsze pierogi wypełnione są ruskim nadzieniem - moim ulubionym, ale możesz zrobić je z każdym innym farszem. Po przepis na świąteczny farsz z kapustą, grzybami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierogi spokojnie można zrobić z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, podobnie jak kutię (zobacz przepis) i kapustę wigilijną. Jedyny problem, to fakt, że na początku grudnia, kiedy robię te pierogi, nie wiem jeszcze, czy będą to uszka do czerwonego barszczu, czy pierogi podane po zupie grzybowej, bo nie mam jeszcze ułożonego menu. Dlatego robię opcję(...), żeby powstało uszko. Lubię taki kształt, bo nie trzeba bawić się w żadne obrabianie brzegów pieroga i jest też mniejsza szansa, że pieróg się rozwali przy gotowaniu. Kiedy zgromadzi nam się partia pierogów mieszcząca się do garnka, gotujemy je do miękkości, przez 5 minut. Pierogi muszą wypłynąć, żeby być gotowe. Jeśli przygotowujesz większą partię pierogów
Ugotowane pozamiatane