Bardzo długo nie robiłam pierogów, chwytając sę każdej możliwej wymówki, aby wymigać się od ich przygotowania. Dlaczego? Powód był bardzo prosty - za nic w świecie nie chciało mi wyjść idealne ciasto, albo chociaż takie, które będzie akceptowalne. Zawsze kończyłam z mączną grudą, z którą niewiele dało sę zrobić. W końcu postanowiłam sie pzelamać. Pewnego dnia uzbroiłam sie w kilogramy(...)przepisu we mojej opinii idealnego. Ciasto jest mięciutkie i niezwykle łatwo się rozwalkowuje, a co najważniejsze bardzo długo utrzymuje sprężystość. Jeśli tak jak ja mieliście problem z ciastem na pierogi te przepis jest dla was. Idealne ciasto na pierogi Potrzebujemy: 300 g mąki pszennej 250 ml wrzącej wody 25 g masła szczpta soli Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie
Okolice Palnikanaczynia do zlewu, ale bez pośpiechu. Patrzymy na zegarek; jeżeli nie ma jeszcze szesnastej, powtarzamy dotychczasowe czynności. W przeciwnym przypadku otwieramy lodówkę i wyciągamy z zamrażalnika gotowe już leniwe pierogi, które kupiliśmy w zeszłym tygodniu. Zalewamy wodą i stawiamy na ogniu. Nie ma obawy, żeby się nie udały ! Składniki: 500 g twarogu 2 jajka 100 g mąki 1/2 łyżeczki(...)soli Sposób przygotowania: Twaróg zmielić. Do sera dodać jajka, mąkę i sól, zagnieść ciasto. Nie podsypywać dużą ilością mąki, gdyż pierogi będą twarde. Uformować wałeczki. Spłaszczyć je delikatnie i pokroić na skos na romby. Wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu
w mojej kuchnijuż makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka z których sama korzystam i uważam za godne polecenia. Klasyczne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/4 łyżeczki soli Do miski wsypać mąkę i sól. Następnie dolewać stopniowo ciepłą wodę i mieszać łyżką. Kiedy mąka z wodą(...)nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Zalety: bardzo smacznie, dobrze się wyrabia i łatwo rozwałkowuje (nie cofa się przy wałkowaniu) i lepi. Ciasto na maślance: Robiłam je z ciekawości bo chciałam wypróbować krążący
Pyry na GazNaszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka(...)osolonej wodzie przez kilka minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski. Masło topimy, dodajemy cynamon i brązowy cukier. Polewamy pierogi. Jeśli lubimy to podajemy z bitą śmietaną. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem. Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny.Składniki:Ciasto:350 g mąki (ok. 2 szklanek)1 jajkoszczypta soliok. 200 ml wodyMąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami
Salonik smakówUwielbiam pierogi i uwielbiam bób! Jestem szczęściarą bo mam go pod dostatkiem w ogrodzie ;) Te pierogi to strzał w dziesiątkę, są lepsze niż moje ukochane ruskie.Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz300 g ugotowanego bobu (najlepiej obranego(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką oraz z podsmażonym chorizo
Bon Appetit MałgorzatyDanie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej.Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow)2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista)3/4 szklanki mocno cieplej wody1 lyzka olejuspora szczypta soli(...)gestosci masy.Ciasto podsypujac delikatnie maka rozwakowac na trzy cieniutkie placki.Wykrawackolka,nakladac po 1 lyzece farszu i zlepiac pierogi.W duzym garku zagotowac wode z sola i 1 lyzka oleju.Partiami wrzucac pierogi na gotujaca wode.Od wyplyniecia na powierzchnie wody,gotowac pierogi jeszcze kilka minut.Wylawiac lyzka cedzakowa.Podawac z przygotowanym podsmazonym boczkiem z cebulka.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :) ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak.Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać.Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając.Podawać z roztopionym masłem z cebulką lub kwaśną śmietaną.SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiligrzybowym farszem i charakterystycznym posmakiem czarnuszki, a wszystko w formie charakterystycznego długiego pieroga/piroga. Całość daje tej potrawie niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku, który osobiście UWIELBIAM. Polecam zrobić pierogi szwedzkie w domu. Mimo, że wymagają trochę pracy - na prawdę warto.Pierogi Szwedzkie -Składniki:Ciasto:500 g mąki tortowej2 łyżki miodu260 ml wody30 g drożdżyłyżeczka soliFarsz(...)kroimy paski o wielkości ok. 7 cm x 33 cm.Na środek każdego z pasów wykładamy farsz, sklejamy ciasto i odwracamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką.Pieczemy do zrumienienia - ok. 10-15 minut w temperaturze 180°C. *Pieczarki wyłączamy dużo wcześniej niż kapustę, która powinna się smażyć minimum
Słodka Stronaskładniki na rosół, czyli:-ok. 3 l wody-seler, por, pietruszka-marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )-4 jajka(...)lodówki. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi.Technika dowolna.Na ciasto nakładamy farsz. Formujemy pierogi.Kształt i wielkość do wyboru. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody a kiedy wypłyną na powierzchnię,zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut. Zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy do przygotowanego rosołu.Gotujemy
Maminek kulinarnyobeschło.Ciasto rozwałkować, wykrajać szklanką kółka. Na każde z wyciętych kółek ciasta nakładać farsz i zlepiać na pierogi. Najprościej zlepiać za pomocą widelca lub foremki do pierogów. Można również zawijać końce warkoczykiem :).Przykładowy farsz:Ziemniaki (wybierać mało wodniste)Twarożek naturalnySólPieprzCebulaOlej rzepakowy rafinowany / masło klarowaneZiemniaki ugotować dzień wcześniej z dodatkiem soli. Dodać w proporcjach 1;1 twarogu, podsmażoną(...)drobno posiekaną cebulę oraz pieprz do smaku. Farsz przełożyć do miski, którą przykrywamy folią aluminiową / spożywczą. Włożyć do lodówki na noc. Od rana łatwiej będzie formować kulki farszu do pierogów.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego
Eat ShrimpsDzisiaj domowe ruskie pierogi, o niebo lepsze od kupnych… Jeśli znajdziecie trochę czasu, naprawdę warto je zrobić.Składniki:Z podanego przepisu wyjdzie około 38-40 sztuk.Ciasto:3 szklanki mąki3/4 szklanki ciepłej wody1 jajkoszczypta soliFarsz:250 g białego sera250 g ziemniaków1 cebula1 łyżka startego na najdrobniejszych oczkach żółtego sera (użyłam parmezanu)sólpieprzPrzygotowanie:Farsz:Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące bardzo(...)razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie.Pierogi ruskie podawać z podsmażoną cebulką i boczkiem.Smacznego
Oryginalny smakmalinami. Nie będę się rozpisywała się nad doznaniami smakowymi i wizualnymi tego dania, ponieważ na samo wspomnienie już cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię na oko bez jajek, taki rodzaj mi najbardziej pasuje. Czasami wykorzystuję przepis na ciasto(...)delikatnego zgęstnienia. Próbujemy i doprawiamy do smaku przyprawami (jeżeli jeszcze czegoś nam tu brakuje). Przecieramy przez sito. Gotowy sos wylewamy na talerze i układamy nasze pirogi. Gotowe.Polskie klasyczne pierogi w nowym wydaniu. Warte spróbowania
Malinowe Pocałunkimnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje(...)tyle ile nam jest potrzebne ,a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschło . Wykrawamy kółka (podsypujemy stolnicę maką, by nam sie kółka nie przykleiły ) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi... Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju, by pierogi nie przylepiały się do siebie. Moje pierożki podałam z sosem pomidorowym z bakłażanem i parmezanem. Tak po włosku. Smakuja
Z Kuchni Do KuchniPierogi z kapusta i grzybami są obowiązkowe na wigilijnym stole , kapusta może być kiszona lub świeża. Ze świeżą kapustą będą bardziej pękate, a z kiszoną raczej płaskie, można też iść na kompromis i pomieszać dwa rodzaje kapusty. Składniki na ciasto pierogowe: 3-4 szklanki mąki pszennej jajo sól gorąca woda - dolewana wg.potrzeby , ile zabierze mąka Ciasto zarabiamy, wałkujemy(...)pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogi. Pierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie
Apetyczna babeczka