. Ale tym razem dodałam do mięsa pieczarki, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Farsz z mięsem, pieczarkami i cebulą jest wyjątkowo smaczny. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie cebule(...)pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy
Stare Garytroszkę zmniejszyć ilość kalorii zjadanych przed świętami. W dodatku dzisiejszy przepis jest taki, hmm... tematyczny? W końcu to pierogi, mimo, że na słodko :) Ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania Pierogów z Jabłkami, mieliście kiedyś okazję spróbować takiej wersji? Ja zrobiłam je pierwszy raz i jestem pewna, że nie ostatni. Polecam!"Składniki :250 g mąki200 ml gorącej wody2 łyżki oliwy(...)kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem cynamonowym według uznania. Na jedno kółko nakładamy na środek łyżeczkę farszu jabłkowego, składamy na pół i lepimy. Końce pierogów zgniatamy widelcem, aby podczas gotowania farsz nie wypłyną. W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy trochę oliwy. Do wrzącej wody wrzucamy kilka sztuk ulepionych pierogów i gotujemy
Słodkie PrzyjemnościLubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało(...)gładką papkę. Dodać jajko, sos sojowy oraz bułkę tartą, wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić do smaku. Na każdy krążek ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać pierogi. Gotować partiami na osolonym wrzątku około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić.Podawać np. z podsmażoną cebulką.Do przygotowania farszu użyłam zielonej soczewicy marki Piątnica
Z miłości do słodkościmąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.Podawać z tłuszczem i usmażoną cebulką.pierogi ruskie z cebulkąfarsz do ruskich pierogówwycinamy kółeczka zalepione(...)pierogi gotowe to ugotowania
Bon Appetit Małgorzatyświąt był taki nawał pracy w kuchni, że nie miałam wystarczająco dużo czasu, by uzupełnić wpisy na blogu, więc czynię to dopiero teraz :) ale całe szczęście, że pierogami można zajadać się cały rok :) Mnie najbardziej smakują smażone i ....zimne z lodówki :-P Składniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko(...)mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Podawać podsmażone na masełku. zalepione pierogi czekają na ugotowaniesmażone pierogi
Bon Appetit MałgorzatyDziś pierogi będące moim pomysłem od początku do końca. Słono – słodko – kwaśne. Sądzę, że warto wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składnikiciasto0,5kg mąki1 jajkogorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy))1/4 szkl oliwy1(...)pokrojone na kawałki orzechy oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało. Krok 4Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Krok 5Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę. Krok 6Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię
CoolinarniePLmogę siedzieć w kuchni i lepić, aż skończy się farsz lub ciasto. Przyjemne zajęcie, zwłaszcza, że do ciasta używam oliwę z oliwek, sprawdza się doskonale. W ciągu roku robię pierogi z różnymi farszami, ale zawsze są to wersje wytrawne, za słodkimi nie przepadam, lubię coś konkretnego zjeść. Jestem przekonana, że przepis na ciasto sprawi, że będzie z chęcią przygotowywać(...)ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni, na blogu znajdziecie przepisy na pierogi, które smakują wybornie! Pierogi z mięsem, cebulą i marchewkąPierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
Moja smaczna kuchniabędzie suchy. Reszta to już sprawa gustu i smaku. No i rzecz ważna dla mnie - maszynka do makaronu. Dzięki niej odpada żmudne wałkowanie ciasta, a co ważniejsze, zrobienie pierogów nie wymaga wysiłku i zajmuje mało czasu. składniki (ok 70 szt)ciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarszok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie była(...)pieprzu i ostrej papryki (do smaku)Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy
Stare Garypierogi z serem muszą być tylko z serem ? Otóż nie - ja zrobiłam z dodatkiem jabłka. Zresztą pierogi mają w sobie to, że farsz może być naprawdę różnorodny. Kiedyś robiłam tylko ruskie bo moje chłopaki te lubią najbardziej. Ale to się zmieniło i moje pierogi są bardzo różne, proste lub bardziej kombinowane, oczywiście mowa tu o farszu. Mogę(...)stwierdzić, że już bardzo lubię lepić pierogi, bo kiedyś nie cierpiałam.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniprzykryciem ok 30-40min, następnie dodajemy masło (na oko 1 łyżka stołowa). Farsz gotujemy do chwili, aż odparuje woda. Gdy farsz jest gotowy przystępujemy do robienia ciasta na pierogi. Składniki ciasta: mąka 1,5 szklanki bardzo ciepła woda z kramu olej Do mąki dolewamy wody, zagniatamy, znów dolewamy i zagniatamy tak, żeby powstało ciasto. Następnie dolewamy olej. Niestety(...)oszczędza nam czas i pracę, bo nie zostawia skrawków, które trzeba ponownie zgniatać :)Na ciasto nakładamy farsz i zagniatamy. Ja obok farszu kładłam kawałek suszonego pomidora dla urozmaicenia smaku pierogów. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku i wyławiamy je, gdy zaczną wypływać utrzymując się na powierzchni wody. Smacznego
Taste Of My Daymaszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki olejugorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu można dodać jedno jajo, ale ciasto może się zrobić(...)bardziej twarde Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut, odcedzamy i polewamy okrasą
Apetyczna babeczkanadzienie, dodawała łyżeczkę bułki tartej do jagód, pierożki były zawsze przepyszne.Pierogi z jagodamiSKŁADNIKI:CIASTO:mąka - 300 gciepła woda - 1 szkloliwa - 1,5 łyżkisólNADZIENIEjagody - 230 gcukierbułka tarta - 1 łyżeczkaDo polania pierogów śmietanacukierjagody do dekoracjilistki mięty PRZYGOTOWANIE:CIASTO: Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, stopniowo do mąki(...)dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić. NADZIENIE:Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę jagód, dobrze zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.4 minuty od wypłynięcia. Podawać pierogi polane
Kuchnia DanusiPierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz:1 kg mrożonych brykietów szpinakowych25-30 dag fety3 ząbki czosnkusól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie ciasta: Ciasto(...)zdejmujemy z kuchenki i do masy szpinakowej wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.A potem to już tylko sama przyjemność: wałkujemy, nadziewamy i kleimy pierogi. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczka soli, gotujemy pierogi od momentu wypłynięcia ok. 2-3 minuty. Pierogi podajemy polane śmietaną, a u nas w domu
Kulinarne przygody GatityMoja młodsza córka lubi pierogi..zwłaszcza z grzybami...no i była okazja do wypróbowania miski Tupperware....ciasta na pierogi są różne..a ja postanowiłam zrobić z ciasta zaparzonego..i taka miska mi w tym idealnie pomogła..nie musiałam męczyć się z gorącym ciastem, po prostu do miski włożyłam wszystkie składniki, zamknęłam, odpowietrzyłam,zakręciłam miską i prawie gotowe..tylko(...)ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką do pierogów wycinać krążki , na każdym położyć grzyby [ugotowane i podsmażone oraz doprawione] i zlepiać pierogi..Smażyć na gorącym oleju.Osuszyć na papierowym ręczniku
Moje domowe kucharzenieDzisiaj są u mnie pierogi takie same jakie robi moja mama, no prawie takie same, ja ułatwiłam sobie prace i użyłam formy do wycinania pierogów. Dzięki czemu pierogi robi się znacznie szybciej, niże te tradycyjnie lepione ręcznie, które robi mama. Ciasto: 2-3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko 2-3 łyżki(...)własnego gustu i dokładnie wymieszać wszystkie składniki farszu. Składniki ciasta dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2-3 części rozwałkować, wykrawać krążki i na każdy nakładać farsz, następnie staranie zlepić pierogi. Gotować w osolonej wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia około 5 minut. Najlepiej smakują odsmażane ;) rrarossa@gmail.com
RAROSSA