Ukrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g- 1 marchewka- 100g suszonych grzybów- 500g pieczarek brunatnych- sól- czarny pieprz mielony- 2 łyżeczki nasion(...)ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby „odpoczęło”. Stolnicę posypujemy mąką, odkrajamy porcję ciasta i cienko wałkujemy. Szklanką lub foremką (ja używam foremki - większej do pierogów, a mniejszej do uszek) wykrawamy kółka, nakładamy porcję farszu, lepimy pierogi. W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 minuty od chwili
mojewypiekiinietylkoobiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów, które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę . SKŁADNIKINa ciasto500 g mąki1(...)gotowania garnek z posoloną wodą. Po upływie 30 minut wyjąć kulę ciasta z lodówki i rozwałkować cienkie płaty ciasta. Przy pomocy szklanki wykroić kawałki z ciasta. Formować pierogi dodając do każdego łyżeczkę nadzienia i wygniatając widelcem zamykać pierogi z obydwu stron. Układać na tacy, posypać mąką. Do wrzącej posolonej wody dodac łyżkę
zielonacukinkaUkrainie. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (historyczna kraina na południowo-zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce) a nie jak błędnie się przyjęło od Rosji - gdzie typ tych pierogów nie jest dobrze znany. Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi(...)mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli farsz:1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków250 g białego seraduża cebulamasłosól pieprz cebula + masło (do okraszenia) Pierogi Ruskie - Sposób przygotowania:Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła
Słodka StronaPierogi - cudowne ciasto, które można wypełniać na słono, słodko jak nam tylko dusza zapragnie. Pierogi kojarzą się mi z babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :)Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety.SKŁADNIKI: ok 40 pierogów- mąka pszenna(...)zlepionej- wrzucam do gorącej osolonej wody i gotuję do ich wypłynięcia- rozgrzewam patelnię z drugą połową masła, dodaję do niej pokrojona w kostkę szalotkę i złocę na patelni- ugotowane pierogi układam na talerzu i polewam ich masłem z szalotką - Pychota:)- resztę nieugotowanych pierogów najpierw mrożę na plastikowych talerzykach tak, aby się nie dotykały po czym przekładam
Basia w kuchninich zasiadam to robota jest na skalę masową :) Jednak dziś udało mi się je zrobić tylko na obiad i bardzo mi się to podoba. Trochę historii o pierogach ruskich - nie spotkacie ich w Rosji pod taką nazwą! Tam nazywają je pierogami z Polski - ciekawe prawda :) Powstały w dawnej Rusi Kijowskiej na Ukrainie. A pod nazwą(...)Pierogi Ruskie możemy je dostać tylko w Polsce i na Ukrainie. Składniki na ok 50 pierogów: Ciasto: 500 g mąki (ja użyłam 250 g pszennej i 250 g żytniej) ok 1 szklanki ciepłej wody ( nie może być wrzątek) szczypta soli 2 łyżki masła 1 żółtko Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu tłustego
Niezły Młynektradycją. Proporcje, system lepienia, dosmaczanie, wszystko wywodzi się z podpatrywania zwyczajów własnego domu rodzinnego. Ale przecież, choć nam trudno to sobie wyobrazić, nie w każdym domu pierogi się lepi. Niekiedy są daniem wyłącznie kupowanym w garmażerkach czy barach. Trochę jest tak, że ilość czynności i przygotowań odstrasza od zabawy w domowe pierogi. Zatem właśnie(...)ewentualnej, choćby jednej osoby, dotąd zawsze wybierającej paczkę gotowych pierogów, powstanie post o ruskich, które ruskimi nie są. To potrawa typowa dla Polaków, zwłaszcza pochodzących z kresów wschodnich, czyli Rusi, dawnej części wielkiej Rzeczpospolitej. Wielkiej i bogatej w wiele kultur i nawet klimatów. Potem wraz z przesiedleńcami zawędrowały na zachód i wtórnie zyskując nazwę
I tu będę miała takie teIngalil. Wszystkich miłośników kuchennych eksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka) pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami(...)ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę, wcześniej pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy i takim farszem napełniamy ciasto pierogowe, zalepiamy pierożki i dalej postępujemy jak zawsze. Te pierogi są bardzo smaczne, można je podsmażyć albo wrzucić na wodę, ja je nawet mrożę, a potem jak mam chęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :) Proszę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświęta. Próbowałam się ich nawet pozbyć na rzecz krokietów (narażę się pierogożercom, ale dla mnie krokiety są smaczniejsze), jednak bez rezultatu. Krokiety zostały co prawda zaakceptowane, ale... obok pierogów. W takim razie postanowiłam się z nimi zmierzyć. Okazało się, że to nie jest takie skomplikowane. Podstawą jest ciasto. Dla mnie najlepsze jest tylko z wody, mąki i odrobiny masła(...)wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania, świetnie się zlepia i nie wysycha. Druga rzecz, to oczywiście farsz. Ilość suszonych grzybów, zależy od tego jak bardzo aromatyczne mają być pierogi. Pierogi podajemy z czerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki
Pełny talerzpropozycja na pierogi inaczej:) Danie zainspirowane przepisem Małgorzaty Puzio zamieszczonym w książce "Domowy wypiek chleba". Danie poza kształtem i tym że jest nadziane niewiele ma wspólnego tradycyjnymi pierogami, za to jest doskonałe zarówno na ciepło jako obiad jak i na zimno jako przekąska.SKŁADNIKI:ciasto2 szkl. mąki pszenne + mąka do podsypania200 gram masła150 ml jogurtu naturalnego3 żółtka200(...)rozwałkowuję na podsypanej mąka stolnicy. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ja wałkowałam na 4-5 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki o średnicy 8 cm, jak na tradycyjne pierog. Na każdy krążek nakładam farsz i sklejam brzegi tak jak przy pierogach. Gotowe pierogi układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekę 35 minut w piekarniku nagrzanym
Magiczna kuchnia DariiPierogów ruskich nauczyłam się robić nie w domu rodzinnym, bo u nas mama chętniej robiła pierogi na słodko, ale nigdy nie zapomnę kobiety, która pokazała mi jak je robić. Do dziś mam małą, już zniszczoną, kartkę z przepisem i sposobem ich wykonania. Teraz mam swoją rodzinę i mój mąż jest wielkim fanem tych pierogów, także mam nadzieję(...)kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.Sposób przyrządzenia pierogów:Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić, czy 1-1,5 szklanki wody wystarczy, czy być może potrzeba jej będzie
upichcicWiecie, moja mama robi najlepsze pierogi pod słońcem, pewnie jak większość Waszych mam- one już tak mają ;) Dzwonię więc do mamy- "Mamo, możesz podać mi przepis na pierogi?" "Oj dziecko, wiesz, ja to tak na oko, na ciasto trochę tego i tamtego, farsz taki i taki, dosmakować, no przecież tyle razy widziałaś jak to robię " :D Więc(...)radą mamy zrobiłam pierogi na oko lub na tzw "czuja", jak kto woli :)) Muszę powiedzieć, że jestem zadowolona, bo ciasto dobre, nie za twarde, nie za miękkie, tylko farsz mogłam mocniej doprawić, ale jak na pierwsze spotkanie z pierogami, to myślę, że daliśmy radę :) Wyszło mi około 60-70 pierogów. Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne
Czerwona Porzeczkarosole z kaczki który będzie doskonały na pierwsze danie. Z kaczki ugotowanej w rosole oraz z warzyw zrobicie natomiast pyszny farsz do pierogów Polecam Ci także przepisy: – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z kaczką(...)Ilość porcji: farsz na 50-60 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – 1,5 porcji ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 1 kaczka około 2 kg, możecie użyć mrożonej – jarzyny z rosołu: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 kawałek selera – sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano – 8-12 łyżek rosołu Przygotowanie: Kaczkę ugotuj
nietylkopasta.plkrokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam nad nim 2 dni a w międzyczasie powstały niechcący keto łazanki, omlet z kapustą i grzybami ale przede wszystkim(...)kilka koszmarnych niewypałów Na szczęście metodą prób i błędów powstał w końcu ten przepis a pierogi są idealne! Składniki na ok 20 pierogów: 200-220 g mąki migdałowej lub migdałów drobno zmielonych 2 duże jajka 1 łyżka rozpuszczonego tłuszczu (smalec – keto, LCHF, paleo, DO lub masło klarowane – keto, lCHF, DO) 10g (ok 2 łyżeczek) gumy guar
Ola la LCHFPierogi, temat rzeka. Przyrządzam je na różne sposoby: z ziemniakami, kaszą, ryżem, mięsem i czym tylko się da :) Pierwsze pierogi w życiu jadłam w dzieciństwie u mojej sąsiadki, Pani Małgosi. Do dziś pamiętam ich smak. Właśnie ona robiła je takie ugotowane i podpieczone, jak poniżej. Mój przepis oczywiście nie odzwierciedla tamtych pierogów(...)ręcznie. Ciasto jest gotowe, gdy nie lepi się do rąk. Ciasto makaronowe wałkujemy na grubość około 3mm, po czym wycinamy z niego szklanką kółka, na które nakładamy łyżeczka farsz. Pierogi dobrze zlepiamy palcami, po czym układamy na blaszce z pergaminem lub oprószonej mąką, tak by się nie zlepiły. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 6 minut od zawrzenia
Smakowy RajPyszne pierogi z gryczaną kaszą i serem. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, w grupie FB Zdrowo Podjeść mignęły mi pierogi z kaszą. Ponieważ dzień wcześniej kasza gryczana była dodatkiem do obiadu i sporo jej zostało, postanowiłam wykorzystać pomysł z pierogami. Farsz jest znakomity, na prawdę warto takie pierogi zrobić. Polecam! składniki (ok 60 szt) ciasto(...)pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 200 g sera twarogowego koziego 120 g boczku wędzonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz do podania cebula, masło przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą , poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest
Stare Gary