na pierogi - 3500 przepisów (strona:21/234)

Pierogi jogurtowe 109

Moja córka lubi pierogi ..zwłaszcza z kapusta kiszoną .i robię je dość często..ale staram się korzystać z nowych przepisów na ciasto pierogowe..oczywiście nadzienie do pierogów może być inne..tym razem ciasto pierogowe z dodatkiem jogurtu. 2 szkl. mąki 150 ml  jogurtu 1/2 łyżeczki soli dowolny farsz Mąkę wymieszać z jogurtem i solą .Rozwałkować , wycinać kółka

Moje domowe kucharzenie
Ruskie pierogi 125

odcedzić. Dodać masło. Rozgnieść na puree. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i wlewać stopniowo gorącą wodę(...)mleko. Wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka położyć farsz. Zlepić. W garnku zagotować lekko osoloną wodę.Kiedy woda zacznie się gotować wrzucić niewielką ilość pierogów, ponieważ większa ilość spowoduje ich sklejanie.Delikatnie wymieszać, by nie przywarły do dna. Gotować 6 – 8 min). Wyjąć. polać roztopionym masłem

kulinarnajamka.blogspot.com
Pierogi z fetą i szpinakiem 194

Bardzo lubię fetę i szpinak a połączenie tych dwóch składników razem jest po prostu cudowne. W lodówce miałam świeży szpinak i schowaną fetę i na szybciutko zrobiłam sobie pierogi. Kolacja była wyborna :) Składniki:      250g mąki      1/2 szklanki gorącej wody      1 łyżka masła      szczypta(...)chwili wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkować, wykrajać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć farsz i zlepić brzegi. Gotować w gorącej, osolonej wodzie przez około 3 min po wypłynięciu pierogów

Amatorka kuchenna
Pierogi z nadzieniem serowo - bakaliowym 130

wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy pierogi:) ja najbardziej lubię ruskie i z serem. Dlatego troszkę poeksperymentowałam z nadzieniem serowym i dodałam do niego suszone pomidory oraz przeróżne bakalie. Całość podana z sosem śmietanowo - musztardowym. Wyszło naprawdę smacznie! Ciasto:    500g mąki pszennej,  2 jajka,  sól,  około 1/2 szklanki letniej wody. Mąkę przesiać, dodać(...)momentu wypłynięcia. Odcedzić. Sos:   szklanka śmietany 18%, łyżka musztardy ostrej (użyłam Kętrzyńskiej),  sól, pieprz,  łyżka posiekanego szczypiorku. Śmietankę zmieszać z musztardą, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Pierogi podawać z sosem i zeszkloną cebulką

Z miłości do słodkości
Pierogi z drobiowym farszem doprawione czubrycą 262

godzina Składniki 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 1,5 szklanki ugotowanego mięsa  drobiowego z zupy ( z kilkoma warzywami z wywaru) zielona czubryca ( czubrica) do doprawienia garść natki pietruszki 2 łyżki oleju 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego

Buniabaje w kuchni
Pierogi ze szpinakiem i serem feta. 131

Szpinak, ser feta i czosnek to połączenie idealne :) Użyłam do pierogów szpinaku mrożonego, ale oczywiście w sezonie wskazany jest świeży. Składniki:   na farsz: 350g mrożonego szpinaku 200g sera feta masło 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy(...)jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy.  Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia. Podajemy polane rozpuszczonym masłem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Symfonia smakowa
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 147

Będziemy dziś lepić pierogi, wiecie już, że od momentu Krakowa jestem w tym mistrzem :-) Tyle co ja prób podjęłam, żeby w końcu osiągnąć cel...No ale jest!!! Teraz to ja mogę z zamkniętymi oczami wałkować, gnieść i lepić ciasto ale nie o tym dzisiaj. Przez 40 dni aż do Wielkanocy nie będę jadła mięsa przynajmniej postaram się(...)Ugotować, dodając sól. Następnie zmiksować blenderem, dodać przyprawy oraz pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać. Na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farszu sklejając brzegi formując pierogi.  Wrzucać do wrzątku, gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia.  Podawać na gorąco prosto z wody z sosem jogurtowo - czosnkowym posypane pomidorkami lub podsmażone na masełku. Smacznego

pieprzny smaczek
Pierogi ruskie smażone 215

pewnie dla Was żadna nowość, ale dla mnie tak. Dlaczego? bo w naszej rodzinie się ruskich nigdy nie jadło. Pierogi były tylko z mięsem i takie uwielbiamy do dzisiaj(...)Jednak jakiś czas temu siostra poprosiła mamę o zrobienie właśnie ruskich i mi przy okazji dostało się kilka sztuk. Okazało się o dziwo, że połączenie ziemniaków i sera w pierogu może bardzo smaczne. Dlatego tym razem ja przygotowałam swoją wersje zamiast tradycyjnych mięsnych. I co i nam zasmakowały, dlatego będą częściej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi z burakami i grzybami 116

Pierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne! Składniki: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki(...)wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką

Pyry na Gaz
Leniwe pierogi II 151

wodę w garnku i lekko posolić. Wrzucić pierogi na gotującą wodę. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Bułkę tartą lekko przyrumienić na tłuszczu, posypać ugotowane pierogi. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi ze szpinakiem i bryndzą 163

Zmobilizowałam się i postanowiłam na bieżąco prowadzić zapiski:) Więc dziś jeszcze jeden przepis z serii pracochłonnych. Pierogi pojawiają się bardzo rzadko, choc to jedna z ulubionych potraw zwłaszcza dziecięcych. Po wizycie na "placu" pojawiła się świeżutka bryndza i ogromny pęk szpinaku. Trzeba było więc zakasać rękawy i zabrać się z pierogi.Składniki:20 dkg bryndzy1/2 pęku szpinaku3 łyżki białego(...)kubka, tak aby ciasto było zwarte i nie kleiło się do rąk). Szybko wyrabiam ciasto.Rozwałkowuje ciasto bardzo cienko i wykrawam kółka szklanką. Nakładam po łyżeczce farszu i sklejam.Gotowe pierogi gotuję w osolonej wodzie dwie minuty po wypłynięciu.Podaję z podsmażoną cebulką.Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi rusko-norweskie 299

Zastanawiałam się czy z łososiem to ciągle pierogi ruskie, bo ziemniaki, ser i cebulka pozostają przecież. Czy  może po wprowadzeniu łososia przestają być ruskimi... Może są po prostu pierogami z ziemniakami, serem, łososiem i koperkiem? Jakkolwiek nie dumać by nad nazwą, powiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam

bistro mama
Pierogi leniwe 155

wiem jak u Was, ale dla mnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem(...)truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników wychodzi porcja dla 4 głodnych osób :) )."Składniki:600 g białego serajajkożółtko2 szklanki mąki + pół szklanki do podsypania3 łyżki

Słodkie Przyjemności
Pierogi ze szpinakiem 140

partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym.Pierogi ze szpinakiem

Bon Appetit Małgorzaty
Leniwe pierogi ruskie 207

inna wersja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko.Składniki:60 dag ugotowanych ziemniaków25 dag sera białego 1 cebula1 jajkoolejsól, pieprzszczypioreksmażona cebula mąka (ok. 2 szklanki)Sposób przygotowania:1. Obraną i posiekaną cebulkę zrumienić na oleju.2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać(...)cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku.3. Do masy dodać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe.4. Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.5. Podawać ze zrumienioną cebulką i siekanym szczypiorkiem.Smacznego!!!Źródło: Figowe smaki

Kuchnia domowa Ani