pewnie dla Was żadna nowość, ale dla mnie tak. Dlaczego? bo w naszej rodzinie się ruskich nigdy nie jadło. Pierogi były tylko z mięsem i takie uwielbiamy do dzisiaj(...)Jednak jakiś czas temu siostra poprosiła mamę o zrobienie właśnie ruskich i mi przy okazji dostało się kilka sztuk. Okazało się o dziwo, że połączenie ziemniaków i sera w pierogu może bardzo smaczne. Dlatego tym razem ja przygotowałam swoją wersje zamiast tradycyjnych mięsnych. I co i nam zasmakowały, dlatego będą częściej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w takim połączeniu. A szkoda bo są naprawdę przepyszne! Składniki: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 3 średnie buraki(...)wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką
Pyry na Gazwodę w garnku i lekko posolić. Wrzucić pierogi na gotującą wodę. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Bułkę tartą lekko przyrumienić na tłuszczu, posypać ugotowane pierogi. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieZmobilizowałam się i postanowiłam na bieżąco prowadzić zapiski:) Więc dziś jeszcze jeden przepis z serii pracochłonnych. Pierogi pojawiają się bardzo rzadko, choc to jedna z ulubionych potraw zwłaszcza dziecięcych. Po wizycie na "placu" pojawiła się świeżutka bryndza i ogromny pęk szpinaku. Trzeba było więc zakasać rękawy i zabrać się z pierogi.Składniki:20 dkg bryndzy1/2 pęku szpinaku3 łyżki białego(...)kubka, tak aby ciasto było zwarte i nie kleiło się do rąk). Szybko wyrabiam ciasto.Rozwałkowuje ciasto bardzo cienko i wykrawam kółka szklanką. Nakładam po łyżeczce farszu i sklejam.Gotowe pierogi gotuję w osolonej wodzie dwie minuty po wypłynięciu.Podaję z podsmażoną cebulką.Smacznego
Magiczna kuchnia DariiZastanawiałam się czy z łososiem to ciągle pierogi ruskie, bo ziemniaki, ser i cebulka pozostają przecież. Czy może po wprowadzeniu łososia przestają być ruskimi... Może są po prostu pierogami z ziemniakami, serem, łososiem i koperkiem? Jakkolwiek nie dumać by nad nazwą, powiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam
bistro mamawiem jak u Was, ale dla mnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem(...)truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników wychodzi porcja dla 4 głodnych osób :) )."Składniki:600 g białego serajajkożółtko2 szklanki mąki + pół szklanki do podsypania3 łyżki
Słodkie Przyjemnościpartiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym.Pierogi ze szpinakiem
Bon Appetit Małgorzatyinna wersja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko.Składniki:60 dag ugotowanych ziemniaków25 dag sera białego 1 cebula1 jajkoolejsól, pieprzszczypioreksmażona cebula mąka (ok. 2 szklanki)Sposób przygotowania:1. Obraną i posiekaną cebulkę zrumienić na oleju.2. Ser i ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać(...)cebulką i doprawić solą i pieprzem do smaku.3. Do masy dodać jajko i tyle mąki, by ciasto dało się formować w wałek, który następnie należy pokroić tak jak pierogi leniwe.4. Kluski wrzucić na osolony wrzątek i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.5. Podawać ze zrumienioną cebulką i siekanym szczypiorkiem.Smacznego!!!Źródło: Figowe smaki
Kuchnia domowa Aniale zrobiłam też trochę na słodko. Zabarwiłam ja na różowo i zrobiłam z żurawiną i serem. Żurawina jest zdrowa więc warto ją jeść choćby od czasu do czasu. Pierogi przygotowane na konkurs żurawinowy na jednej ze stron.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitego co widzę jest wśród Was wielu smakoszy pierogów! To dobrze , bo i ja się nich zaliczam …. i na blogu pierogi na pewno będą bardzo często gościły! Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły
Ostra na Słodkosmakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych stołach!Co nie znaczy oczywiście , że mniej smakowita!Zachwyci napewno wszystkich wielbicieli wyrobów wiejskich , tradycyjnych ….Są to pierogi z kaszanką zwaną również kiszką i cebulką.Mocno doprawione … z chrupiącą skórką …Mmm …Czyż nie wyglądają smakowicie ?Zobaczcie jak łatwo je zrobić! SKŁADNIKI:CIASTO: * mąka
Ostra na SłodkoBył wczoraj rosół?Pewnie był!Jeśli zostało Wam mięso z rosołu , to śmiało możecie wykorzystać je do zrobienia tych fantastycznych pierogów.Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek.Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiadGwarantuję , że będą znikać błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:FARSZ:* udka lub inne części kurczaka(...)elastyczne ciasto.Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem.Dokładnie sklejamy boki.CAŁOŚC:W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli.Wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.Odcedzamy , a następnie podsmażamy na złoto.Pycha!Polecam
Ostra na SłodkoCiąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Farsz składa się z różnych rodzajów sera, a całe danie, wbrew pozorom, nie jest zbytnio skomplikowane, a pachnie, wygląda i smakuje rewelacyjnie.Do przygotowania dania użyłem:100 gram sera koziego,100 gram sera żółtego(...)łyżkę farszu serowego.Rozwałkowałem drugą część ciasta i wyciąłem z niej taką samą ilość kół tej samej wielkości, które skleiłem z kołami z położonym farszem, tworząc coś w rodzaju pierogów. Istotnym jest, aby farszu na cieście nie było zbyt dużo i aby nie dotykał on miejsce sklejenia ciasta, gdyż wówczas może wypłynąć w czasie pieczenia. Gotowe faszerowane ciasto ułożyłem
Wyprawy kulinarnepoczątek mojej przygody z blogiem postanowiłam wybrać coś tradycyjnego, tak więc na pierwszy ogień idą.......ta da da dam......Pierogi ruskie....Uwielbiam je. Wiem, że to nic specjalnego, bo przecież każdy zna ten przepis lub ma swoją wersję.Ja przedstawiam moją. Tak jak je lubię najbardziej czyli z kwaśną śmietaną i podsmażaną cebulką mmmm pycha :) SKŁADNIKI500 g mąkiszklanka ciepłej(...)będzie złota na brzegach. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać drobno posiekaną miętę, wystudzoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem.Z mąki, drożdży, wody i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi, następnie je rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na każdym układać farsz i sklejać pierogi.Gotować w osolonej wodzie przez 2 minuty od momentu wypłynięcia. Później odcedzić, przelać zimną wodą
Złote przepisymałe, cukier do smaku. Twaróg rozdrobnić widelcem do tego dodać żółtko i cukier i wymieszać dokładnie . Ciasto na pierogi rozwałkowuję na grubość ok 2 mm. Po ulepieniu pierogów wrzucam je do wrzącej, osolonej lekko wody. Gotuję ok 40 sek. po wypłynięciu. Można podawać polane jogurtem bądź śmietaną i posypane cukrem ...Odsmażane na dzień następny -jeszcze lepsze
Proste Potrawy