na pierogi - 3500 przepisów (strona:175/234)

Otwarcie sezonu - kawa pierniczkowa 139

sztorcować dzieci, żeby uważały. Niektórzy będą w drodze do domów, niecierpliwie kręcąc się na siedzeniach aut i pociągów, czekać na właściwy zjazd czy też stację. Będziemy lepić ostatnie pierogi, dekorować pierniczki, ubierać choinki. Wypatrywać pierwszej, tak oczekiwanej gwiazdki. Jeszcze tylko dwadzieścia cztery dni...Jak najlepiej rozpocząć grudzień? Powoli. Zaplanować wszystko, żeby w przedświątecznej gorączce nie stracić głowy. Usiąść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 168

miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych ostatnich chwil nie trzeba spędzać w kuchni. Zamiast tego można się całym sercem oddać ubieraniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kulki ziemniaczano-twarogowe 183

Kulki ziemniaczano-twarogowe...Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz.W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich.Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem.Pyszny dodatek do obiadu!Składniki:1 kg ziemniaków;250 g twarogu (u mnie chudy);Sól;PieprzSłodka papryka w proszku.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 183

surówki z buraków z jogurtem.Z dodatku octu radziłabym nie rezygnować, bo zapewnia zupie piękny kolor. Można natomiast zmniejszyć jego ilość.Ugotowane grzyby można wykorzystać do farszu do uszek czy pierogów.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 140

placek o grubości 5 - 6 mm i wykrawać kwadraty o boku 10 - 11 cm.Na każdy kwadrat nakładać farsz (około 1 łyżki), złożyć na skos i zlepić brzegi. Brzegi pierogów można ozdobić, przyciskając ząbki widelca.Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około

Gospodyni Miejska
Rosół drobiowy 265

sitko rosół jest bardzo czysty i klarowny.Mięso z rosołu można pokroić i podawać na talerzach razem z zupą i/lub wykorzystać w innych celach np. do pasty kanapkowej, krokietów, pierogów, pasztecików.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 314

winogronową, waniliową czy z owoców granatu.Jestem ciekawa czy lemoniada estragonowa przyjęłaby się u nas. W tle mało gruzińska, ale za to lubiana przez miejscowych i turystów sałatka CezaraChinkali – pierogi w kształcie sakiewkiChinkali to misternie lepione gruzińskie pierożki w formie sakiewek. Są charakterystyczne nie tylko ze względu na kształt – w ich wnętrzu kryje się oprócz mięsa (zazwyczaj wołowo

Poezja smaku
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 177

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią

Czarnawisienka
Kotlety z duszą. Podwójny schabowy po bieszczadzku 1289

baru Kremenaros. Och,m tylko przymknę oczy i już wracają wspomnienia....Oprócz kotletów w pamięć zapadły mi dobrze cudowne "jaaaagody w cieście ze śmietaną - raz!" czyli wielkie pierogi z owocami i "poooomidory skremowane, zabielane - raz!" czyli esencjonalna zupa pomidorowa ze śmietanką i kluseczkami. Za barem stał dobrze zbudowany, uśmiechnięty Gopr-owiec w czerwonym polarze

Smaczna Pyza
454. Ponownie gofry. 85

zamroziłam :P To nie to samo co świeże, ale zawsze coś :P I w końcu odpowiadam na pytania od natalia.190, dziękuje :)1. Ulubione danie na Boże Narodzenie.Hmm.. pierogi!! Zdecydowanie. Albo nie... paszteciki mojej mamy, to jest numer jeden, bez którego nie ma Wigilii! :P 2. Gdzie byłaś w ostatnie wakacje?Na obozie we Włoszech oraz

More food, love and dreams
678. Clafoutis ....flaugnarde? 118

bardzoa dużoo kakao :PZauważyłam, że zawsze jak jem coś z kakao prędzej czy później dodaję do tego jakiś jogurtem, serek czy twarożek :PA tak swoją drogą to chyba drożdżowe pierogi stały się moimi ulubionymi :D szczególnie z jagodami, polane śmietaną i posypane cukrem ^.^ Chce więcej! Szkoda tylko, że nie zrobiłam zdjęć

More food, love and dreams
715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 171

miodem i gorzką czekoladącukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym,  borówkami i miodem  żytnie pierogi nadziane ricottą z batatemdrożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przedi

More food, love and dreams
GRZYBOWY RARYTAS DO SŁOIKÓW 182

cieszyć się tym bogactwem jesiennych lasów. Polecam przygotowanie takiego grzybowego rarytasu. Może posłuzyc jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, ale takze świetnie sprawdzi się jako farsz do naleśników, krokietów, pierogów. Otwieramy słoik i w kilka chwil danie gotoweSkładniki:1,5 kg grzybów leśnych0,5 kg marchwi0,5 kg cebulimały słoiczek koncentratusól,pieprz-do smakuolej do duszeniaWykonanie:Grzyby gotujemy

Z Majeczką w kuchni
KARTACZE 180

krochmal opadnie na dno,wtedy trzeba go troszke dodac do przeciśnietych ziemniaków.Do tego dodajemy ugotowane ziemniaki.Wyrabiamy ziemniaczana mase.Mieso mielone doprawiamy sola,pieprzem.Ziemniaczana mase rozpłaszczamy w dłoni jak na pierogi,na srodek wkładamy porcje miesa,zawijamy brzegi masy ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy wode osolona(musi byc dosc słona,zeby smak przeszedl na kartacze).Kartaczewrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia

Z Majeczką w kuchni