ziemi włoskiej do polskiej... bo patrząc na calzone, można tak powiedzieć. Ciasto na pizzę można wykorzystać w inny sposób niż jako rozwałkowane kółko z dodatkami. Wystarczy je zwinąć w pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe
bastalenaodnośnikami do oryginalnych stron. Kolacja wigilijna rozpocznie się barszczykiem z tartaletkami kapuściano- grzybowymi. U mnie zawsze była zupa grzybowa lub rybna, ale czas na małe zmiany ;) Co do pierogów czy pasztecików, to nie specjalnie mi się uśmiecha spędzić pół dnia na ich lepieniu, tartaletki to mniejsze zło w tym przypadku. Następnie wielkiego nieobecnego, czyli karpia, godnie ma zastąpić smażony
bastalenazamian za to zadbałam, aby dodatek do niego nie był sztampowy. Większość osób do barszczyku podaje uszka lub paszteciki. Ja poszłam w zupełnie innym kierunku, bo paszteciki i pierogi mogę jeść w ciągu roku. A na to cudo pozwolę sobie w święta. Ciasto:0,5 kg mąki pszennej30 g drożdży20 g cukru250 ml mleka2 jajka2 żółtka100 g masła (płynne
bastalenaparówki 1 jajko 1 łyżka mleka ketchup, majonez ser lub zioła (opcjonalnie do oprószenia) Z ciasta wycięłam prostokąty (na długość kiełbasek). Na środku każdego ułożyłam kiełbaskę, skleiłam jak pieroga i ponacinałam na 7- 8 części (zostawiając ten zwinięty brzeg nieprzeciętym). Następnie każdą część kolejno wykręcałam to w prawo to w lewo, tworząc coś na wzór liścia (tudzież gąsieniczki właśnie
bastalenamarmolada lub dżem [frużelina malinowa] Składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć 2 razy, odciąć od reszty
Moje domowe kucharzeniewersję słodką dodając miód i cynamon..Szczerze mówiąc z cynamonem i miodem nie wiem jakby smakowało ..no , ale widocznie ktoś jada i tak.. Ja barszczyk podałam z pierogami..Ogólnie rzecz biorąc..barszcz był klarowny o przyjemnych zapachu.. według mnie za dużo było majeranku..ale zjedzony [ tzn.wypity ]ze smakiem..Wiadomo...co zrobione w domu samodzielnie to jest smaczniejsze
Moje domowe kucharzenieawokadoDelikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład makaronów, pierogów czy pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia
Moje domowe kucharzenierozwałkowujemy dość cienko, w razie potrzeby podsypując blat odrobiną mąki. Wycinamy kółka za pomocą szerokiej szklanki. Na każdym kółeczku układamy złożoną karteczkę z wróżbą i zagniatamy ciasto tak jak pierogi. Ciasteczka układamy na blasze zachowując centymetrowe odstępy. Pieczemy 15-20 minut, pilnując aby się nie zarumieniły. Ewentualnie posypujemy jeszcze cukrem pudrem
Mania Gotowaniaodtwarzać smak niezapomnianych dań przygotowywanych niegdyś przez moją babcię czy mamę. Kiedy miałam kilka lat, obiady w moim domu robiła babcia, często w kuchni panowały takie dania popisowe jak pierogi z truskawkami, jagodami, serem czy też mięsem, "goły"- czyli kluski ziemniaczane z nadzieniem mięsnym, kluski śląskie, niezapomniane oponki i faworki, pączki robione przez cały dzień, różnego rodzaju zupy
SMYKWKUCHNIjest najlepsze. Mamy jagodowy wysyp. Co prawda na jagody do lasu z różnych powodów już nie biegam, ale co za problem kupić?.A jak już są to wszystko robimy- pierogi, zupę jagodową, kisiel, no i właśnie makaron z sosem jagodowym i jagodami. Czas:20 minut Składniki: 1 dag makaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Buniabaje w kuchnideser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko. W środku znaleźliśmy też nieco kuminu, który nadawał ziołowego posmaku, ale nie utrzymywał się on w ustach i nie tłumił pozostałych smaków. Oczywiście, skoro jesteśmy
W kuchni Karmel-itkiłóżka z chipsami. Mimo to wszystko staram się być twarda i jeść mądrze. Pokazywałam już Wam przepisy na: Minikanapeczki z trzema pastami Genialną kanapkę z boczniakami i papryką Pieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie, a więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską ale równie dobrze mogą być obiadem. Do placków
Brzuszki Łakomczuszkizasadzie miałam dziś nie robić obiadu. Bo pierogi w zamrażalniku. Bo lasagne z wczoraj. I tak idę sobie do domu, mijam jeden targ, drugi ... mhmm te wiosenne warzywka tak pięknie pachną! Postanowiłam zrobić swoją ukochaną zupkę, a w zasadzie dwie ukochane połączyć w jedną. Tyle miłości w jednym garnku! A przecież każdy to wie, że taka zupa to bomba
Mango PapajaDanie idealne na postny piątek i dla fanów ruskich pierogów :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryKilka postów temu pokazałam przepis na pierogi z łososiem . Pomyślałam, że taki farsz (oczywiście lekko zmodyfikowany) byłby idealny na pożywne i zdrowe śniadanie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandry