na pierogi - 3500 przepisów (strona:174/234)

Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 369

domu nie posiadam (malaksera, blendera czy innego cuda też). Pozostało mi więc spróbować jakoś tę moją pierś z kurczaka na mielonkę zamienić w inny sposób. Z mięsem na pierogi i paszteciki się udało, więc dlaczego i tym razem miałoby się nie udać? Jak pomyślałam, tak zrobiłam i mięso potraktowałam tasakiem. Efekt? Znacznie odbiegał od tradycyjnego mielonego, ale mnie zachwycił

Ratunku obiad
Prezentacja produktów regionalnych - Sułów 194

Deszkowiece II "Wieź Pokoleń" Placki z fajerki także smakowały :) Kaszaczek i faszerowany ziemniak - pyszne :) choć ziemniak nieco zimnawy Zupa gospodarza - coś na kształt meksykańskiej (mało regionalna) i niezbyt ciepła. Pierogi z bobem i mięsem - niestety zimne. Było w czym wybierać... I jeszcze więcej dobroci... Panie ze Stowarzyszenia Promocji i Rozwoju Gminy Sułów. Rajdówka i kolejne faszerowane ziemniaczki Pyszna nalewka

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 197

grudek. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 14 części. Uformować kulki, każdą spłaszczyć, zlepić jak pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.  Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę

Pasja Smaku
Jarmark Regionalny i Festiwal Kultury Ukraińskiej - relacja 196

jestem zadowolona - piwo było kwaśne i moim zdaniem nienadające się do picia. Korzenne było lepsze, chociaż trochę słodkawe.  Kolejnym zakupem był ciemny chleb - bo tata bardzo lubi, dwa pierogi - z kukurydzą i soczewicą, zwłaszcza ten pierwszy był bardzo ciekawy w smaku. Zaciekawił nas także piróg jaglany, więc i on dołączył do naszych zakupów. Na koniec spróbowałam jeszcze kieliszeczek

Pasja Smaku
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 245

miską, by "odpoczęło". Z ciasta odcinak kawałki i cienko je rozwałkowywać. Za pomocą kieliszka wycinać kółka i nakładać na nie niewielkie ilości farszu. Brzegi uszek zlepiać, jak w przypadku pierogów, a ich rożki sklejać razem. Uszka gotować w osolonej wodzie.  Po ugotowaniu bez problemów można spakować je do woreczków i zamrozić

Pasja Smaku
Moja Wigilia 988

przepisów/ Barszcz czerwony z uszkami (przepis na uszka) Łupcie - gołąbki z kaszą gryczaną (przepis) Śledzie w pomidorach (przepis) Śledzie w śmietanie (przepis) Śledź w oleju Kapusta z grochem Pierogi z kapustą i grzybami (przepis) Sałatka jarzynowa Sałatka z tuńczykiem Łódeczki z cykorii z łososiem (przepis) Kompot z suszu Karp smażony Pierniczki (przepis) Muffinki keksowe (przepis

Pasja Smaku
Naleśniki z mięsem 208

jeszcze przepisu na naleśniki z mięsem ( choć przepis i zdjęcie pochodzą sprzed lat )to wykorzystuję pretekst by go wstawić. Tradycyjnie lubiana przez prawie wszystkich potrawa. Naleśniki tak jak pierogi można robić z każdym farszem jaki tylko przyjdzie do głowy . Doskonałe danie do wykorzystania wszelkich małych ilości składników . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU, PIECZONE W PIEKARNIKU 562

podsypując mąką. Rozgniatamy dłońmi i formujemy prostokąt ok.1cm wysokości. Z ciasta wykrawamy kółka metalową obręczą lub szklanką. Na środek nakładamy powidła lub marmoladę i zaklejamy dłońmi troszkę tak jak pieroga. Następnie zbieramy to łączenie i podwijamy pod spód. Układamy klejeniem na papilotce do muffiny. Papilotki układamy na blaszce z piekarnika po ok.9-12 sztuk.Z okrawków zagniatamy kulę i rozgniatamy dłońmi

Smaczne Zdrowe
Na spotkanie z latem 231

granic możliwości rozpoczynającym się latem postanowiłam przygotować słodki obiad. Normalnie tego nie robię, a nawet więcej, jestem przeciwna takim obiadom. Słodycze owszem jadam, ale na deser i wszelkie słodkie pierogi czy naleśniki są dla mnie właśnie deserem. A ponieważ dziś zamiast pięknego przedednia lata mamy raczej ponurą jesień to poszłam w zaparte i osładzam sobie ten zimny i deszczowy

Przysmaki Karolki
Zielone ravioli z rukoli 218

Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często  szpinakiem), ja postanowiłam nadać im

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kaszy gryczanej 351

ziemniaków, czy innych warzyw. Poniżej znajdziecie moje propozycje na różne krokiety i kotlety: Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym Przepis na krokiety z kaszy gryczanej: Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej (100g) 3 plastry boczku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ser smażony z kminkiem 289

babci. Babcia bardzo często go robiła, właściwie zawsze gdy byłam u niej to ten ser był. Wspominając kuchnię babci Tosi to właściwie zawsze mam na myśli ser smażony, ruskie pierogi, królika w sosie słodko-kwaśnym i najpyszniejsze gołąbki z ryżem i boczkiem, których do tej pory nie potrafię odtworzyć. W innych rejonach Polski ser smażony również jest znany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką na oleju rzepakowym 251

kaszy gryczanej; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie); Krokiety z kapustą i grzybami; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne); Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 205

sodę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzoną masę cukrową, jaja, stopiony tłuszcz, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dolewamy po odrobinie wody.  Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło

Symfonia Smaków
Chińskie ciasteczka z wróżbą 273

spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Na środku każdego kółeczka układać zrolowaną karteczkę z wróżbą.  Ciastka składać na pół jak pierogi i delikatnie zlepić brzegi, zawijając je lekko do środka.   Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 12 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości