na ciasto - 2000 przepisów (strona:19/134)

Jabłecznik z budyniem 457

jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania.    Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka(...)pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na blaszkę, wyrównujemy

mojewypiekiinietylko
Przepis na idealne pierogi..... 458

mnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama w to nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam! I robię tak za każdym razem. Ciasto się nie klei do stolnicy, jest cieplutkie, fajnie się układa w dłoniach, jest takie maślane , genialnie i szybko się wałkuje(...)użyłam robota , który mi zarobil ciasto, ale zanim robot się pojawił, robiłam to ..ręcznie. A w zasadzie nie rękami ale łyżkami, aby uniknąć poparzenia. Farsz, jaki chcecie, u mnie kasza gryczana i mięso Składniki -kasza gryczana w woreczkach -mięso – szynka płuca i serce cebula pieprz ziołowy Skworcu sól bulionetka Składniki na ciasto -mąka pszenna -wrzatek -olej -sol Najpierw przygotujemy farsz

Z Kuchni Do Kuchni
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 252

oknem skwar, słońce wlewa się małym oknem do ciasnej kuchni, gdzie słychać, jak zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W garnku bulgocze woda. A ona stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ(...)/przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju  Ciasto: Do mąki z solą dodaję około 0,3-0,5 szklanki gorącej wody

W kuchni Karmel-itki
Moj pierwszy dyniowy wypiek :) 197

trwa wlasnie Festiwal dyni.Od kilku lat bardzo aktywnie uczestncze w tym wydarzeniu, gdyz to wlasnie dzieki niemu pokochalam dynie miloscia bezgraniczna. W tym roku odwazylam sie upiec z dyni ciasto. To moj absoluny debiut. Nigdy w zyciu nie zrobilam dyniowego ciasta, nigdy tez takiego ciasta nie jadlam. Nie wiedzialam czego sie spodziwac, ale lista skladnikow dzialala na moja wyobraznie. Zaskoczyla(...)mnie jedynie konsystencja ciasta, bo nie spodziawalam sie, iz bedzie tak bardzo kremowe.Ciasto dynioweskladniki na ciasto 250g maki krupczatki lub tortowej 200g masla 3 lyzki cukru pudru 1 zoltko szczypta soli torebka cukru waniliowego 40g zmienonych orzechow wloskich skladniki na mase: 450g miazszu dyni 2 jajka + 1 zoltko 75g brazowego cukru 1 lyzeczka zmielonego cynamonu 0,5 lyzeczki galki muszkatalowej

Przysmaki Karolki
Makowiec 673

Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych drożdży(...)likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość

Pudełko rozmaitości
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 189

Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą  muszkata ł ow ą  a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta(...)viene ricoperta con della crema a base di mascarpone e zucchero a velo. Questa torta è proprio deliziosa, da leccarsi i baffi. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka

La grande e la piccola cuoca
Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema al mascarpone) 189

Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą  muszkata ł ow ą  a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta(...)viene ricoperta con della crema a base di mascarpone e zucchero a velo. Questa torta è proprio deliziosa, da leccarsi i baffi. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto 220 g m ą ki razowej   180 g miodu 60 g masła 1 cytryna 2 jaja 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkata ł owej 1 łyżeczka

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 153

zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego 150g masy kajmakowej 150g kremu(...)Przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut, aż podrośnie. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i solą. Wlać rozczyn i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce (fot.1) , aż podrośnie i podwoi swoją objętość

Świat Ciasta
Sernik z cynamonem i kardamonem 255

proponuję Wam przygotowanie bardzo prostego sernika o nucie smakowej cynamonu i kakao. Smakuje lekko czekoladowo, jest troszkę kremowy. To fajna propozycja nie tylko na same Święta, ale również jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa. Jeśli taką macie to właśnie(...)wykorzystajcie, jeśli nie to sięgnijcie po średnią. SKŁADNIKI: ciasto: - 100 g masła - 200 g maki pszennej (np. szymanowskiej) - 80 g cukru pudru - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka śmiatany - 2 łyżki kakao + ewentualna mąka do podsypywania Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 1 litr sera na sernik

SMYKWKUCHNI
Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem / Apple and cranberry pie with gingerbread caramel 149

Święta za pasem, warto więc zaplanować świąteczne menu. Dziś przedstawiam niezwykle łatwe, a jednocześnie efektownie wyglądające ciasto z jabłkami i żurawiną. Podane z polewą z korzennego karmelu, na pewno zachwyci wszystkich przy świątecznym stole. W trakcie przygotowania go warto używać sprawdzonych składników, dlatego ja dodałam proszek do pieczenia Delecty i sprawdzone orzechy włoskie Bakalland . Polecam! Scroll down for recipe(...)English Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem (10 porcji) Składniki na nadzienie: 6 małych jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonych w kostkę lub plasterki 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki posieknaych orzechów włoskich Bakalland Składniki na ciasto: 160 g masła, schłodzonego

karmelowy
Ciasto bananowe z chałwą 195

miksera, wystarczy miska i łyżka! - minimalistyczne podejście do zmywania po pieczeniu :) Ciasto bananowe należy do moich ulubionych, słodkich wypieków, a to głównie ze względu na prostotę jego przygotowania.  Jest idealne na niezapowiedzianą wizytę gości, kiedy to pomiędzy powitaniem ich w drzwiach, poczęstowaniem trunkami i wypytaniem o najświeższe nowinki, można raz-dwa zamieszać ciasto w kuchni i wstawić do piekarnika(...)minutach i dolewce herbaty gościom, są mile zaskoczeni prostą, ale jakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę

Grunt to przepis!
Sękaczek- kurche ciasto z jabłkami i orzechami 736

Najpierw zainteresowała mnie nazwa ciasta, a potem spodobała mi się ta orzechowa pierzynka na wierzchu. Co prawda ciasto nie ma nic wspólnego z sękaczem, ale warto pokusić się o jego zrobienie.  Kruche blaty są przełożone masą jabłkową, do tego warstwa orzechów. Połączenie smaków idealne ;) Ciasto nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest bardzo fajny. Moim gościom smakowało bardzo(...)Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżki płynnego miodu 100g cukru 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe Polewa orzechowa: 220g orzechów włoskich grubo posiekanych ( u mnie z braku włoskich orzeszki ziemne prażone, niesolone, rozdrobnione w malakserze) 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka

Czerwona Porzeczka
Przekąski z pomidorkami koktajlowymi lub zwykłym pomidorem 207

Wszyscy już chyba wiedzą, że lubimy ciasto francuskie. Nie tylko za jego smak, ale głównie za to, że w kwadrans można z niego wyczarować różne przekąski. Pasuje w wersji na słodko, słonko, kwaśno i jak tam sobie kto jeszcze wymyśli. My bynajmniej kombinujemy z nim na różne sposoby. Dziś bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego do wyboru z pomidorkami koktajlowymi(...)zwykłym pomidorem pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki świeżo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach połówki pomidorków. Część robię z listkami natki pod pomidorem. Następnie kroimy ciasto między

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłecznik na mące ryżowej 174

ciasto kroiłam gorące ,bo goście juz siedzieli za stołem i nie było czasu na studzenie.... Składniki na formę 26 x 26cm Składniki(...)cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 2/3 i 1/3 ciasta wstawić do lodówki na okolo 30 minut.Po 30 minutach rozwałkować większe ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną masłem blaszkę . Całe

w mojej kuchni
Szarlotka sypana 1671

Szarlotka sypana to klasyka ciast, przepis na nią zna niemal każdy i zazwyczaj jest on taki sam, różni się co najwyżej ilością składników dostosowanych do konkretnej formy. Ciasto to jest jednym z najprostszych, jakie istnieją - nie wymaga użycia miksera, zagniatania czy ucierania, najdłuższą czynnością podczas przygotowań jest obranie i starcie jabłek na tarce. Z najprostszymi przepisami bywa jednak(...)wręcz rozpływająca się w ustach i jeśli pamiętamy o kilku ważnych sprawach podczas jej przygotowań, nie ma prawa się nie udać. Bardzo istotne jest, by jabłka, których użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte

Smakołyki Bereniki