na ciasto - 2000 przepisów (strona:22/134)

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą 227

Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo(...)chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy. Z ciasta filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim, który również smarujemy masłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt

Kuchenne Wariacje
Murzynek – najlepszy, wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach 33016

Absolutnie nie możecie niczego przyspieszać, bo wtedy zafundujecie sobie pysznego zakalca. Dzisiejszy Murzynek, to najlepszy Murzynek na świecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy(...)sekund . Dopiero wówczas dodaję kolejną partię mąki oraz mleka. Powtarzam te czynności, aż do wykończenia składników.) Na samym końcu wmieszać dżem, miksując krótko – tylko do połączenia składników. Ciasto na murzynek przelać do formy. Wygładzić wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, naciąć masę wzdłuż środkowego okręgu (dzięki temu, ciasto będzie równo rosnąć i właśnie w tym miejscu zacznie

Moja Delicja
Sernik z rosą. 346

wiecie pieczenie ciast  nie jest moją pasją- wolę gotować, ale to ciasto urzekło mnie smakiem, a kropelki rosy sprawiają, że zachwyca swym widokiem. Moja córka jest fanem tego sernika. Kupowałam go z zaprzyjaźnionej restauracji, ale postanowiłam zmierzyć się z nim- upiec serniczek sama! Ciasto jest delikatne i pięknie się prezentuje. Niektórzy nazywają je "Łzy teściowej". Sernik piekłam w blaszce(...)prostokątnej wymiary: 30x25cm. Rosa wychodzi po ostygnięciu serniczka. Mój sernik jeszcze stygnie, dlatego rosa malutka- ale jest pyszniutki! SKŁADNIKI: CIASTO: 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny "kasia" 3 żółtka(białka zostawiamy na pianę) 3/4 szkl. cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy SER: 1kg. sera(użyłam z wiaderka Jana) 3 szkl. mleka 3/4 szkl. oliwy

Kuchnia Beaty
Poduszeczki francuskie - szybka przekąska 327

Dziś bardzo prosty pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego, która ostatnimi czasy stała się hitem u mnie w domu. Takie poduszeczki stanowią świetną przekąskę do piwa, przegryzkę imprezową np zamiast chipsów, lub mogą być nawet podawane z kremowymi zupami lub barszczykami. Przygotowuje się ją ekspresowo, gdyż jest z gotowego ciasta francuskiego. Oprócz ciasta potrzebujemy właściwie to co zawsze znajdziemy(...)uwielbiam i ostatnio najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego, ale można ją zastąpić tym co lubimy, ziołami, pieprzem, papryką zostawiamy tu  pełną dowolność.   Poduszeczki francuskie Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego  1 jajko  150 g żółtego sera  czarnuszka  Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Całe ciasto smarujemy delikatnie jajkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makowiec zawijany 344

łyżeczka zapachu waniliowego 1 puszka gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować(...)Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Przygotowane ciasta układamy na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max.  40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier i przestudzić. Jeszcze ciepłe polać lukrem

kulinarnyswiatdomi
Kruche z domowym dżemem 357

jest słodki) Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, smalec, cukier, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Formę do pieczenia(...)wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: 1 kg dżemu domowego z mirabelek (lub innego dowolnego)  Dżem wykładamy na przygotowane ciasto posypane bułką tartą. Piana z białek: 4 białka 7 łyżek cukru szczypta soli

kulinarnyswiatdomi
Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie 194

dodatkami ma charakterystyczny smak i prostemu daniu nadaje wykwintności i elegancji. Idealny pomysł na odmianę tradycyjnej pizzy lub nawet... romantyczną kolację.Domowa Pizza z Kurkami i Serem Brie - Składniki:Ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka olejułyżka cukrułyżeczka soliok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania)ok. 150 g serka(...)nieświeże i niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze

Słodka Strona
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 233

zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc całkiem niedawno u swego przyjaciela na kilkudniowych wczasach w malutkiej miejscowości w Zachodniopomorskim, miałam okazję spróbować pysznej kokosanki jego mamy. Kruche ciasto, konfitura różana i obfita ilość wiórków kokosowych - dla mnie rewelacja. Postanowiłam więc dziś odtworzyć ten przepis, kierując się smakiem i węchem, jednocześnie nieco go zmieniając.Jezierzany, bo to tam mnie(...)masło z cukrem, a gdy ten zniknie, wsypujęwiórki kokosowe. Zdejmuję z palnika.Żółtka roztrzepuję w garnuszku widelcem, po czym delikatniedodaję do gorącej masy. Dokładnie mieszam. Wykładam na wierzch ciasta.kruche ciasto i kokosanka:Z przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia, żółtka i jednego jajka szybko zagniatam ciasto.  Formę do ciasta 20x23 cm wykładam papierem do pieczenia (lub natłuszczam

W kuchni Karmel-itki
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 369

się jakoś złożyło, że odeszłam ostatnio troszkę od tradycji, tzn. zawsze, gdy robiliśmy pączki z końcówki ciasta wykrawaliśmy chruściki, które moja rodzinka uwielbia, a ostatnio bywały same pączki.By tradycji stało się zadość, choć na koniec karnawału, szybciutko zarobiłam ciasto i w oka mgnieniu powstały pyszne, pulchniutkie faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały(...)czas po głowie, bo skoro bułki i chleby super wyrastają bez dodatku cukru, musiałam zaryzykować z ciastem drożdżowym na słodko, potrzebny był mi tylko przepis, w którym nie ma zbyt dużo drożdży w stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis

Smaczne Zdrowe
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 291

pomysł podpasuje również i Wam! Do sosu pomidorowego została dodana odrobina białego wina, przez co sos różni się od swojego pierwowzoru - kombinujcie w kuchni, bo naprawdę warto! (;   Składniki: -ciasto: 2,5 szklanki mąki razowej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody (temp. ok 37*C) 20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy  szczypta słodkiej papryki(...)pół łyżeczki soli + odrobina oliwy do wysmarowania ciasta przed wyrośnięciem + mąka do oprószania stolnicy - sos pomidorowy: 2-3 ząbki czosnku posiekanego na drobno garść świeżych listków cząbru ( lub innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu  pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli  szczypta słodkiej papryki  1 łyżeczka suszonej bazylii

Symfonia Smaków
Waniliowa szarlotka. 157

Waniliowa szarlotka jest ulubionym ciastem mojej córki. I wcale się temu nie dziwię, bo jest przepyszna. Niesamowite kruche ciasto, a do tego nadzienie jabłkowe o wyraźnie waniliowym aromacie. Jak dla mnie ideał, a dodam, że jabłeczniki wcale nie należą do moich ulubionych wypieków. Ostatnio upiekłam ją na spotkanie wigilijne w przedszkolu i tam też cieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle(...)miło z tego powodu. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać do tego deseru. Polecam na święta, nie będziecie żałować :) PS. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła (zimne) 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 1/3 szkl. cukru (lub więcej

zadanie-gotowanie
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 144

Setny wpis na moim blogu musi być wyjątkowy i takie właśnie jest ciasto, przepisem na które się dziś z Wami dzielę.  Z czym kojarzy Wam się idealny placek na Święta Bożego Narodzenia? Bo mi ze smakiem przyprawy korzennej, aromatem pomarańczy i duża ilością orzechów. Moje piernikobrownie wszystko to łączy i ... zawiera jeszcze coś odlotowego - dużą ilość czekolady(...)zważam na tłuszcze trans i oddaje się podniebiennej rozkoszy. Jeśli Ty nie chcesz delikatnie zgrzeszyć, to zastąp czekoladę większą ilością oleju kokosowego i karobu lub kakao i nie piecz ciasta (przy przyrządzaniu tego ciasta nie ma konieczności pieczenia).  Uwaga! Miłośnicy czekolady i Ci, którzy świąt nie wyobrażają sobie bez piernika muszą wpisać to piernikobrownie na listę obowiązkowych deserów

Jeść, by żyć w zdrowiu
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 352

mieszkali w Warszawie a my już w Krakowie, to uwielbiałam dostawać te pierogi w pudełku i wieźć pół Polski, żeby potem ze smakiem wcinać. Tym razem przepis będzie na ciasto pierogowe postne, czyli w naszej wersji bez jajek, ale jeśli nie jesteście przekonani, to możecie zawsze skorzystać z przepisu na najlepsze ciasto pierogowe . Drukuj Pierogi z kapustą i grzybami window.ajaxurl(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 200 g suszonych grzybów 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe Ciasto pierogowe 350 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli Sposób przygotowania Grzyby namoczyć na 6-8 h lub całą noc. Grzyby następnego dnia odlewamy

Mieszam w Garnku
Sernik kokosowy 161

wykonanie, a spodziewałam się gości. Sernik wyszedł ciężki, tłusty, bardzo sycący i smaczny. Polecam tym, którzy lubią ciężkie serniki i kokos. Święta tuż tuż i już zastanawiam się jakie ciasta przygotować, co roku robię kilka ciast, ponieważ mam dużą rodzinę i wszyscy uwielbiają słodkości. Jest tylko jeden problem, każdy ma swoje ulubione ciasto i co tu zrobić. W to szczególne(...)rodzinne Święto, żeby zrobić każdemu przyjemność piekę około 6-7 ciast, wymaga to dużo pracy, ale czego się nie robi dla uśmiechu rodziny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc co roku są dwa lub trzy rodzaje: tradycyjny i co roku jakiś nowy, w te święta zrobię włąśnie ten sernik kokosowy. Bardzo lubię zapach pieczonego ciasta roznoszący się po całym

talerz przyjemności
Domowe uszka z grzybami 256

mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta(...)farszu). Składniki przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Smażymy przez kilka minut, mieszając. Następnie dusimy pod przykryciem. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto: Ja wyrabiam swoje w misie do ciast drożdżowych, ale można zrobić to również na stolnicy. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy łyżkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy gorącą

Słodkie okruszki