Mini kanapeczki z szynką, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi 376NaTurek kilka kromek ciemnego pieczywa ulubiona szynka pomidorki koktajlowe ogórki konserwowe wykałaczki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mini kanapeczki z szynką, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi – Wykonanie: Każdą kromkę chleba posmarować serkiem, nałożyć szynkę. Pokroić na mniejsze kromeczki (z reguły kroję na 4 części). Ogórki konserwowe pokroić w plasterki o grubości ok. 1 cm. Na wykałaczkę nabić plasterek ogórka, następnie
Kulinarne Przeboje
Boeuf Bourguignon 203wołowina dochodzi, szykujemy cebulki i pieczarki. Cebulki gotujemy w pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia z kluskami i zielonym groszkiem. Post Boeuf Bourguignon pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen
Mini chlebki z oliwkami 247normalnych” książek kucharskich. Tak oto wpadłam na ten przepis z książki „Mała paryska kuchnia” autorstwa Rachel Khoo na „Pain brie” czyli chleb z oliwkami. Przepis zmieniłam minimalnie, , czyli ściągnęłam praktycznie cały przepis, ale panna Khoo też go nie wymyśliła, bo dostała go od niejakiego Gontrana Cherriera, którego rodzina od trzech pokoleń zajmuje się piekarnictwem
greenscarf
Pischinger orzechowo-ciasteczkowy 230wstydzę się przyznać, że lubię sobie czasami popłakać. Bo w głowie tłuką się obrazki z przeszłości. Niebieski fartuch mamy, chińskie woskowe kredki pod choinką, chleby pieczone w wielkim piecu u sąsiadki, włos anielski na choince, łzy ocierane ukradkiem, bo taty już nami nie było, pierogi ze słodką kapustą, najprawdziwszy kożuch szyty
bistro mama
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 283domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy. Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki czy chleb – podwójnego czasu wyrastania. Ta nie. Ona podrasta tylko raz, po czym wkładamy ją do piekarnika. Ciasto jest też inne w konsystencji – chrupkie z wierzchu i puszyste w środku. Ta strucla
Karo in the Kitchen
Piernik przekładany kremem i powidłami 441Pierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja 234składników w osiedlowym sklepiku. Najciekawszym dla mnie okazał się fakt, że pomimo ogromnej odległości przekonań, co do filozofii jedzenia między mną a Beatą Pawlikowską, w bardzo podobny sposób przygotowujemy chleby – korzystając z zakwasu, nasion i pozwalając, by miał potrzebny mu czas. Największym zaskoczeniem fakt umieszczenia pośród przepisów jabłka, gdzie przepisem są wskazówki jak się nim delektować w okresie świąt
Życie zamknięte w smaku
Boskie śniadanie dla drugiej połowy. Jajko i boczek w imponującej formie. Rozpieszczaj swoich bliskich 203podniebienie ;) Składniki (śniadanko dla dwojga) 2 jaja 2 plastry boczku parzonego (niezbyt grube,ale długie i dość szerokie) 2 łyżki tartego sera żółtego 2 kromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku podsmażamy lekko na patelni. W okrągłych foremkach do zapiekania układamy kolejno:koła z pieczywa (dopasowane rozmiarowo do foremek). Tłuszcz do smarowania jest zbędny
Kuchnia po mojemu
Jadalne prezenty: domowa oliwa aromatyzowana ziołami, czosnkiem oraz chilli (+ gotowa etykieta na oliwę z chilli) 229się na patelni do butelki przez tak przygotowane sitko i pilnuj, aby żadna drobinka świeżego czosnku nie znalazła się w butelce. Czosnek pozostały na patelni możesz rozsmarować na kromce chleba, dodać do pasty kanapkowej czy makaronu. Zamknij szczelnie butelkę i udekoruj. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 1 miesiąca. * na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź
Chilli Czosnek i Oliwa
Szybka pasta kanapkowa z wędzonego tofu 179mamy za dużo czasu, by np. upiec pasztet, przyrządzić czasochłonną pastę, bądź nie zalaliśmy ciecierzycy wodą dzień wcześniej. W takich chwilach, kiedy mamy ochotę na domowe smarowidło na chleb, a tego czasu brakuje, najlepszym wyjściem jest zrobienie czegoś na szybko. W takiej sytuacji wpadłam na pomysł, by zrobić pastę z wędzonego tofu. Jest szybka w przygotowaniu, prosta i w dodatku
Be Fit Be Strong
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 211smaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego
Kuchenne Wariacje
Mocno kremowa zupa z zielonego groszku i pora. 217blendera dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i miksujemy. Kiedy krem już będzie gładki i jednolity, przekładamy go z powrotem do garnka, doprawiamy solą,pieprzem i podgrzewamy jeszcze chwilkę. Podajemy z chlebem. Smacznego
Moje-pitraszenie
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 396sałatka jest bardzo znana, my ją uwielbiamy. :-) Kiedy znudzi się już w formie sałatki zmieniamy jej zastosowanie na pastę do chleba. Mielimy w ble nderze na gładką masę albo po prostu mieszamy i wykładamy na pieczywo. Układane kolejno w arst wy dodają całości atrakcyjności i oryginalnego wygląd u. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy
Szefowa kuchni