na chleb - 3500 przepisów (strona:129/234)

Pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów 162

się do przekąszenia w ciągu dnia. Możecie dodać do nich ogórka, pomidora, rzodkiewkę, natkę pietruszki czy koperek, aby wyglądały jeszcze bardziej kolorowo i zachęcająco. Ja do tej przekąski wykorzystałam chleb tostowy, który uprzednio upiekłam w tosterze. Nabrały ładnego koloru, przekroiłam je na trójkąty i posmarowałam pastą. Teraz tylko czekać na gości! a przekąska gotowa:) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym

Zasmakuj Kuchni
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 187

dodaj do zupy. Dzięki temu zabiegowi, śmietana się nie rozwarstwi. Całość powinna się delikatnie zagotować i jest już gotowa! Zupę podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Możecie też podać kawałek chleba i dodatkową porcję śmietany. Gotowe! Pyszota ;-)))) Życzę Smacznego

SMYKWKUCHNI
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 220

minut, dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos odpowiednio się zredukuje i nabierze ładnej kremowej struktury.  Podajemy póki gorące z kromką bagietki bądź chleba. Danie przed podaniem możecie też dodatkowo skropić oliwą z oliwek, bądź podać z zrumienionymi grzankami ( np. w tosterze), a potem polać je obficie oliwą z oliwek- możecie użyć smakowej

SMYKWKUCHNI
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 223

produktów z farmy na ryneczek. Jajka, ser oraz śmietana w jej koszyku pomieszały się na skutek upadku, a w desperacji kobieta pobiegła do znajomej, która akurat przyrządzała ciasto na chleb. Pomieszane składniki połączono z ciastem i zapieczono. Belgijskie i francuskie wersje flamiche nieco różnią się od siebie, w przepisach znajdziemy różne rodzaje ciasta (od ciasta drożdżowego, przez ciasto na brioszki

Nerds Kitchen
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 186

słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca

Blondynka Gotuje
#Inspiracje - Moja Mama 196

wzorem jeśli chodzi o sprzątanie, robienie zakupów i zarządzanie domowym budżetem. To od niej nauczyłam się oszczędności, robienia bilansu wydatków i przychodów, planowania. To dzięki niej wiem, że wyrzucanie chleba to coś absolutnie zakazanego i że jedzenia NIE WOLNO marnować! Mama jest moją inspiracją z jeszcze jednego bardzo ważnego powodu - nigdy nie ograniczała mnie w rozwijaniu mojej pasji. Fakt

Cooking Monster
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 276

bakalii. Będąc tam koniecznie należy spróbować oliwek, fety i jogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb pita oraz przypominające nasze gołąbki - dolmades, czyli liście winogron faszerowane ryżem. Widać więc, że tamtejszym potrawom bliżej do kuchni arabskiej czy tureckiej niż europejskiej i są przez to bardziej egzotyczne

Ratunku obiad
Terrina z łososia w maku 168

drugi dzień wyjmujemy z formy i kroimy w plastry. Terrina z łososia w maku może zostać podana w plastrach, jako elegancka przystawka, czy np. w formie kanapki (sandwicha) z chlebem pumpernikiel. To potrawa dająca wiele możliwości na wykwintne urozmaicenie stołu. Terrina jest bardzo aromatyczna, wilgotna i delikatna. Mak tworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę

mojewypiekiinietylko
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 134

smaków. Na szczęście można je znaleźć także w Polsce. Czy to jeszcze mąka? Pszenna, żytnia, ziemniaczana – te mąki można kupić w każdym sklepie i od zawsze były podstawą chlebów oraz wypieków. Teraz to się szybko zmienia. Mam wrażenie, że wszystko rozpoczęło się wtedy, kiedy nasze społeczeństwo zaczęło się borykać z problemem alergii pokarmowej na masową skalę – szczególnie wśród

Poezja smaku
Chlebek bananowy z kiwi i masłem orzechowym 162

masła orzechowego Chlebek bananowy - Banana Bread -  jest popisowym wypiekiem kuchni amerykańskiej . Tak się on w USA zadomowił, że nawet obchodzony jest tam co roku 23-go lutego Dzień Chleba Bananowego - National Banana Bread Day . Istotą przepisu jest właśnie dodatek rozgniecionych bananów do ciasta, co wpływa na miękkość i wilgotność finalnego wypieku. Wyczytałam, że podobno chlebek bananowy zdobył

Grunt to przepis!
Grillowane szpargle ze pesto (Zielono mi ze szparagami) 183

kupne niy bydzie chcioł ani wejrzeć. Robi sie je gibko 4 , a potyn idzie trzimać we lodōwce i zjejś sie je ze nudlami 5 abo i na sznicie 6 chleba. Italioki 7 dołwajōm do tego orzeszki piniowe i jak niy mołcie co robić ze piniyndzmi, to tyż sie je mogecie kupić. Joł dołwōm słōnecznik, je podobny we smaku

Chop w kuchni
Pomidory San Marzano zapiekane z oliwą i czosnkiem 192

Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć bokiem noża i wrzucić w oliwę do pomidorków. Wsatwić na nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 min. Podawać gorące z chrupiącą ciabattą, bagietką lub domowym chlebem z chrupiąca skórką. Najlepiej smakuje gdy kawałkiem pieczywa rozgniata się kolejno pomidorki, macza w ciepłej oliwie nabierając całą tą dobroć by zaraz potem zniknąć w buzi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bułeczki pszenne śniadaniowe 139

powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka

I tu będę miała takie te
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 169

chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy

I tu będę miała takie te
Chrzanimy tę zupę 151

się odrobiną zupy śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 2 minuty, chodzi tylko o przegotowanie zupy,  aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku

I tu będę miała takie te