na chleb - 3500 przepisów (strona:133/234)

Sałatka z serem halloumi, chrupiącym boczkiem, pomarańczą, granatem i grzankami z miodowo-musztardowym dressingiem 147

patelnię, surowy boczek kroimy w dużą kostkę i wytapiamy na patelni do momentu aż stanie się chrupiący. Smażony boczek oraz ser halloumi przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kromkę chleba kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy boczek, przez 2-3 minuty, aż grzanki staną się chrupiące. Pomarańczę obieramy i filetujemy lub dzielimy

Mango Papaja
Domowy paprykarz z makrelą 167

Zapewne każdy z Was pamięta smak paprykarzu z dzieciństwa, mam rację? Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu... To dopiero był cymes :) Dzisiaj kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki zróbcie pastę sami, bo jest naprawdę prosta w przygotowaniu i dzięki niewielkiemu nakładowi pracy możecie ciszyć się fantastycznym smakiem paprykarzu domowej produkcji

Kraina Miodem Płynąca
Rozgrzewająca zupa z kapusty 215

rozprowadzamy dokładnie, robimy zasmażkę drugiego stopnia - jasnozłotą – dodajemy ją do zupy. Zupę doprawiamy solą, dodajemy pokrojoną marchew z bulionu i zagotowujemy. Podajemy goracą, np. z pajdą świeżego, domowego chleba na owsiance . Każdy ma swoje ulubione smaki, które przekładają się na ulubione zupy. Jesienią i zimą często sięgamy po dodatki, które sprawią, że zupa będzie nie tylko smaczna, pożywna

mojewypiekiinietylko
Gala Gault&Millau od kuchni 171

mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły Petit four: selekcja Petit Four Callebaut Zdjęcia od kuchni, może nie najlepszej jakości, ale robione w tak zwanym biegu... :) szef

królestwo garów
Wakacje w Albanii - Ksamil, Saranda i Butrint 272

cały dzień. Przy plaży znajduje się kilka restauracji kuszących świeżymi owocami morza oraz przystępnymi cenami. Albańczycy są bardzo gościnni. Do zamówionego posiłku zazwyczaj w cenie otrzymujemy ciepły chleb z masłem czosnkowym lub oliwą. Około 14 km od Ksamil znajduję się większa miejscowość Saranda, do której dotrzemy komunikacją międzymiastową za 100 leków od osoby. Saranda jest to typowa miejscowość turystyczna, pełna

Kolejny blog o gotowaniu
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 310

doglądania i nasączania od środka wielką pipetą. Przygotowuje się go w całości przy użyciu najróżniejszych technik, które często są męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się nadzienie, tradycyjnie na bazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure

Jem więc Jestem
Krem z ziemniaków z chrzanem 131

pieprzem, gałką i odrobiną cukru. Podajemy z popcornem uprażonym razem ze słodką papryką lub z chipsem z dojrzewającego sera. Można też podać ze smażonym boczkiem lub z grzankami z chleba razowego. Spróbujcie, bo warto! Smacznego!   Post Krem z ziemniaków z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
HUMMUS 147

favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się go wykorzystywać również do mięs

Martyna Cooks
Gulasz wieprzowy z dynią 142

rozgotowała. Gdy mięso i warzywa są miękkie gulasz mamy gotowy wiec na koniec dla podbicia smaku dodajemy nasz olej z pestek dyni i mieszamy. Gulasz możemy zjeść z chlebem lub innym ulubionym dodatkiem Smacznego

Kuchenne Wariacje
Smalec (czysty) 248

można też użyć podgardla i bardzo tłustego boczku . Smalec może być czysty (uniwersalny do zastosowań kuchennych) albo ze skwarkami (i cebulą, jabłkiem itp) – taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej

PaleoSMAK
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 156

dookoła gęsi). Możecie ją też tym tłuszczem wtedy delikatnie polać po wierzchu – wystarczy 2-3 łyżki. Tłuszcz przyprawiacie solą, pieprzem, ziołami i przerabiacie na smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi dzień zapraszacie przyjaciół na wspólne

GRUBY WAŁEK
Pieczeń wieprzowa z czerwoną papryką 178

wystudzenia w formie. Jeśli podczas pieczenia z mięsa wytopi się zbyt dużo tłuszczu, można go odlać, póki pasztet jest jeszcze gorący. Kroić w plastry i zajadać na zimno na chlebie jako wędlinę

Grunt to przepis!
Scioglilingua, czyli połamaniec językowy – wyjątkowy sposób na naukę włoskiego 287

capra campa, sotto la panca la capra crepa. (Na ławce koza mieszka, Pod ławką koza umiera.) 8. Tre tozzi di pan secco in tre strette tasche stanno. (Trzy kromki chleba suchego w trzech ciasnych kieszeniach

Bon Ton Italia
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 253

lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest

Karo in the Kitchen
Chlebek z mąką kukurydzianą 127

digotuje.blogspot.com   Przepis pochodzi z moich starych zapisków.   Do chlebka można dodać ulubione składniki czy bakalie. Można go również upiec w wersji na słodko. Mój pierwszy chleb zawierał 1/2 szklankę cukru (przez pomyłkę) i wyszedł rewelacyjny, wcale nie słodki. 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżeczki roztopionego masła 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 3,5 łyżeczki

Di gotuje