wywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 4 szt · makaron muszelki 5 lyżek · papryka konserwowa 1-2 strąki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · makaron muszelki 6 łyżek · śmietana 18 proc 2/3 szkl · ser żółty 10 dag · żółtka 1-2 szt · natka pietruszki · sól · pieprz · cukier · gałka muszkatołowa mielona · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. W połowie gotowania dodać makaron i ugotować
Camilla w kuchnipuszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka makaronu drobniutkie muszelki lub inny maluszek 1 łyżka majonezu – taka z czubem 1 łyżka ketchupu pikantnego – płaska 1 ząbek czosnku sól , chilli lub pieprz do smaku Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu , odcedzamy
Ogrodnik w podróżySkładniki: świeży szpinak (mała wiązka) czarne oliwki (15 szt.) czosnek (2 ząbki) tofu (3 dag) makaron np. muszelki (15 dag) woda oliwa z oliwek sól Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 1 duża Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy liście. Dusimy na patelni w odrobinie wody. Kroimy oliwki i wyciskamy czosnek. Dodajemy do szpinaku, kiedy ten zmniejszy swoją objętość. Solimy
Weganka gotujejagodzianki. Jest jeden mały problem – nienawidzimy leżeć na plaży, smażone ryby też nam nie leżą, bo starej frytury nie lubimy, gofry i lody z automatu oraz pamiątki oblepione muszelkami też nie wzbudzają naszych dzikich kwików radości. Skoro mieszkamy w Krakowie i w górach to czemu nie zajmiemy się zwiedzaniem tychże? – zapytacie. No ile można? Trzeba czasem coś odmienić. Zresztą
ladykitchenKiedy jako dziecko jeździłam na kolonie nad morze za kieszonkowe kupowałam pamiątki do domu, zwykle były to rzeczy związane z danym miejscem. Oprócz zbierania muszelek w ostatnie dni przed wyjazdem i setki zdjęć robionych podczas pobytu, do domu przywoziłam prezenty dla całej rodziny. Podobnie było podczas wyjazdów na obozy zagraniczne. Dzisiaj rano, będąc po raz kolejny na Targu Staroci
Moja smaczna kuchniakrewetki i pokrojoną w plasterki dymkę, podsmaż na maśle, dodaj pomidora. 2. Wbij jajka, dopraw solą i cytrynowym pieprzem. 3. Gorącą jajecznicę rozłóż na talerzykach lub muszelkach. 4. Udekoruj wędzonym łososiem i koperkiem. Orgazm gastryczny osiagnięty, bo to moje smaki
AZgotuj!Zimowa wersja makaronu z malinami. Wykorzystujemy słoiczki z malinami wykonane latem. Latem do sosu wykorzystujemy świeże przetarte na sicie maliny i dekorujemy malinami oraz miętą :) dowolny makaron ( rurki, kolanka, muszelki itp. ) mały słoiczek malin garść płatków migdałowych łyżeczka masła ( klarowanego dla alergików ) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z masłem. Maliny przecieramy przez sito, podgrzewamy. Na suchej
Atlas SmakówSkładniki: Pęczek koperku 30 dag szynki/ polędwicy sopockiej/wędliny z indyka Ogórek Makaron Lubella (Malutkie muszelki) Sól i pieprz Majonez Winiary Przygotowanie: Pół opakowania makaronu ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Ostudzony makaron wsypać do miski, dodać szynkę, ogórka oraz koperek. Dodać majonez (wedle uznania) oraz przyprawić solą i pieprzem
The Sweet Damselpół większej 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorków cherry w soku pomidorowym (400 g) oliwa zioła dalmatyńskie sól pieprz papryka ostra w proszku cukier 300 g makaronu (u mnie muszelki) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Młodą cukinię myjemy i kroimy w kostkę (jeśli mamy cukinię wyrośniętą, to najpierw ją obieramy i wycinamy gąbczaste wnętrze
Rozpustne gotowanieBanalnie prosta i równie smaczna moja ulubiona sałatka z wędzonym kurczakiem. opakowanie makaronu muszelki 3 wędzone udka z kurczaka 2 pomidory 1 ogórek wężowy sól pieprz majonez Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Pomidory, ogórka i kurczaka kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i ozdabiamy bazylią
VioletoweKucharzenieBazylie myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Po wyłączeniu urządzenia bób odcedzamy i obieramy ze skórki. Makaron po wyjęciu polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami toskańskimi i nadziewamy każdą dużą muszelkę 2 szt bobu i kawałkami suszonego pomidora i boczku. Nadziewany makaron przekładamy na talerz czy salaterkę i posypujemy kawałkami bazylii. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis
Parowar Facetacałkiem spory. Ma kilkanaście miejsc do siedzenia w bardzo stylowej formie. Przerobione europalety, pomalowane na biało i obite materiałem tworzą fantastyczny, niepowtarzalny klimat miejsca. Do tego gadżety morskie typu muszelki, czy latarnie tworzą niezwykły styl lokalu. Jednak nie doszłam do najważniejszego, a mianowicie samego jedzenia. Lody jakie oferuje Marina są wyjątkowe! I to bardzo! Mianowicie przyrządza się je przy pomocy
Kolizje Smakówogromnych ilościach dlatego staramy się je urozmaicać i kombinować z różnymi dodatkami tak więc dziś u nas makaronowo i zielono czyli makaron z zielonymi warzywami Składniki: - 150 g makaronu muszelki - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 cukinia - 1 brokuł - 140 g mrożonego zielonego groszku - 1 pęczek zielonych szparagów - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 100 ml śmietanki 18% - 1 szklanka wody
Kuchenne Wariacjetaką metodę: najpierw dokładnie grzyby płuczę, a po namoczeniu wyławiam je i odciskam, zaś wodę przelewam przez sito wyłożone bawełnianym płatkiem kosmetycznym :) Składniki: ok. 35-40 dag makaronu muszelki 0,5 kg kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas
Kuchenne zapiski Edyty